Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slotcall: AEX +0,54%

Slotcall: AEX +0,54%

De AEX sluit op het hoogste punt sinds de februaridip; 561,51 en staat daarmee exact 2% onder de vorige top van dit jaar. Het is de olie die de boel in beweging zet.

Die reageerde uiteindelijk sterk op het torpederen van de Irandeal door de Amerikaanse president Trump en dat zette de grote oliebedrijven in lichterlaaie. 

Ons vlaggenschip Royal Dutch Shell steeg vandaag ruim 3%. Ook Fugro en SBM Offshore kregen erkenning voor het feit dat ze aan olie blootgesteld staan. 

Boskalis onderuit

Dat gold niet voor Boskalis (-2,7%). De Papendrechters kwamen onder beurstijd met de kwartaalupdate. De sombere toon en het feit dat er het eerste kwartaal verlies werd gemaakt viel niet in goede aarde.  

Veel, heel veel cijfermateriaal vandaag. ING had het vooral over het aantal nieuwe klanten en sprak van een solide kwartaal. Ezelsbruggetje: als bedrijven spreken van een solide kwartaal is dat niet zo'n goed teken. ING daalde vandaag met 3%.

Bij Ahold werden de op zich prima cijfers ook niet met gejuich ontvangen. Belangrijkste punt is dat Ahold zowel in de VS als in België een prima omzetstijging boekte. 

Dollar tegen

Natuurlijk werkte de dollar behoorlijk tegen (-13% effect op de Amerikaanse omzet) en tussen neus en lippen door werd bevestigd dat de beschermingsconstructie zoals die nu actief is eind dit jaar voor vijftien jaar verlengd wordt. 

Het was de laatste cijferparade van ceo Dick Boer. Hij neemt op 1 juli afscheid en draagt dan het stokje over aan de voormalige baas van Delhaize, de Nederlander Frans Muller.  

Meer weten over alle cijfers en trading updates? Achtergronden en analyses kunt u hier lezen, op IEX Premium, waar u voor €14,95 in de maand over alle interessante aandelen bijgepraat wordt.   

Europa

Veel cijferwerk in de rest van Europa ook. Dat weerhield de Europese beurzen er niet van vrolijk in de plus te sluiten, met gemiddeld 0,3-0,4% winst. In Duitsland stijgt Siemens mooi op cijfers (+4%).

Bij onze zuiderburen opende AB Inbev hoog op cijfers, maar moest het de winst gedurende de dag weer inleveren. De bierbrouwer bereikte gisteren een driejarig koersdieptepunt maar kennelijk is de gifbeker nog niet helemaal leeg.  

Wall Street

De olieprijs lag er toch al goed bij maar het opzeggen van de Irandeal door president Trump zet de oliekoers opnieuw op winst. Daar profiteren ook de Amerikaanse olieaandelen van. 

Chevron en Exxon voeren het lijstje winnaars aan in de Dow met plussen van 2 a 3 procent. Disney (cijfers, -1,5%) en Walmart (-3,8%) bungelen onderaan.

Walmart neemt het Indiase Flipkart over, dat ook wel het 'Amazon' van India wordt genoemd.  

Eén van de oprichters van Flipkart loopt gruwelijk binnen. Bansal richtte Flipkart in 2007 op samen met Binny Bansal (vreemd genoeg geen familie, zal wel een soort Jansen of De Vries zijn in India) nadat ze in de VS voor Amazon hadden gewerkt. Chapeau. 

Rentes 

Een rustig dag op het rentefront, het rendement op de Amerikaanse staatsobligaties gaat opnieuw door de 3% en voor de rest is het een dooie boel.  

asml 


Opvallend vandaag

Genoeg opvallends vandaag maar het verhaal van de dag is toch wel de olieprijs die de grote olie-aandelen in vuur en vlam zet. De Koninklijke gaat voor het eerst sinds lange tijd weer door de €30. 

Morgen gaat Shell overigens ex-dividend. Vanavond krijgen we nog cijfers van SBM Offshore; benieuwd of we nog iets horen van het Braziliaanse front, het is al even stil geweest rond de smeergeldaffaire. Ook Aperam komt nog door. U ziet dat straks in het liveblog. 

Koersen op IEXONE 

Onderstaand vindt u op IEXONE de koersen van uw favoriete aandelen.  

De dag van morgen

Morgen is het Hemelvaartsdag maar de beurs is gewoon open. Geen bedrijfscijfers meer. Shell gaat morgen ex-dividend, dat scheelt een slok op een borrel op de AEX (de mei-future staat nog €1,70 onder) en in Engeland leggen ze een ei over de rente. 

Tot slot om 22.00 uur, of iets later, de cijfers nog van tech bellweather Nvidia en beursdebutant Dropbox.

IEX Beleggersdag

En dan nog dit: heeft u zich al aangemeld voor de beleggersdag op 1 juni? Premiumleden kunnen gratis naar binnen, bent u geen lid dan kost een kaartje u €29,95. Hier te bestellen.  

Agenda 10 mei

03:30 China inflatie CPI apr -0,1% MoM
08:00 Banca Monte Paschi di Siena Q1-cijfers
09:00 Royal Dutch Shell notering $0,47 ex-dividend
10:00 Italië industriële productie mrt -0,1% MoM
10:00 ECB economisch bulletin
10:30 VK industriële productie mrt 0,1% MoM
13:00 BoE rentebesluit
14:30 VS inflatie CPI apr 0,3% MoM
14:30 VS jobless claims
20:00 VS begrotingstekort
22:00 Nvidia Q1-cijfers
22:00 DropBox Q1-cijfers


Sinds 1 juni 2016 is Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Gerelateerd

dollar

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

valuta

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Ahold Delhaize Koninklijke

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ING Groep

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Royal Dutch Shell A

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
tinybolus
1
Guys ik heb het nu wel gehoord van die e beleggersdag. Nota Bene op een werkdag...
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: dollar, valuta

Column door: Nico Inberg

Sinds 1 juni 2016 is Nico Inberg verbonden aan IEX. Inberg heeft ruim twintig jaar ervaring op de beurs als voormalig partner van handelshuizen Optiver en Cebulon. Inberg is te volgen op Twitter: @...

Meer over Nico Inberg

Recente columns van Nico Inberg

  1. 16 okt D'Ieteren: Winst nog verder omhoog
  2. 16 okt Medewerker Pharming aangeklaagd 3
  3. 15 okt Fugro: ABN draait bij 1

Gesponsorde links