Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slotcall: Stijgende koersen

Slotcall: Stijgende koersen

De beurs kon zich vandaag aardig optrekken aan de stijgende koersen op Wall Street vrijdagavond. Het ietwat tegenvallende banencijfer werd desondanks goed opgevat: wat minder druk op de lonen (lees: minder inflatiezorgen) en dat heeft dan weer een kalmerende uitwerking op de ontwikkeling van de rente.

Kortom: mooi dat het goed gaat, als het maar niet al te goed gaat. De technologie-aandelen stegen het hardst vrijdag en dat zien we ook vandaag. ASML voert hier de ranglijst aan en is, na ontkoppeling van het dividend vorige week van €1,40, alweer een aardig eindje op weg naar de €170.

Air France-KLM

Laagvlieger vandaag is Air France-KLM, dat momenteel stuurloos rondzweeft op de beurs: opnieuw slaat een topman op de vlucht al is het deze keer via de nooduitgang: ceo Janaillac verbond zijn lot aan een intern referendum en dat is vragen om moeilijkheden.   

asml 

Herinnert u zich bovenstaande foto nog? Op 5 oktober 2015 moesten twee andere topmannen van Air France vluchten voor stakend personeel. Het is inmiddels niet veel beter nu, de piloten zijn de baas en proberen het management op de knieën te krijgen. 

Overigens deed de koers toen ongeveer €6 en is het aandeel sindsdien ondanks al het gekrakeel opgelopen tot boven de €14. Niet meteen een degelijke solide belegging dus maar er valt wel degelijk wat garen te spinnen bij dit soort volatiele aandelen, zoals met opties: 

Europa overwegend in de plus

Genoeg over Air France nu, over naar serieuzer zaken. De grote Europese beurzen doen het aardig vandaag, met als uitschieter de Duitse DAX, dat bijna een procent winst boekt. De Eurostoxx, de index van 30 grootste Europese bedrijven, doet het kalmer aan met een winstje van 0,5%.

Onze eigen AEX kan daar maar net bij aan klampen en sluit op 557,86, een winst van 0,4%. Bij ons is wel Philips ex-dividend, €0,80 wat mag gelden als verzachtende omstandigheid. 

Wall Street

Ook de Amerikaanse aandelen doen het uitstekend vandaag, de Dow Jones staat rond sluiting Europa 0,7% hoger en de technologiezware Nasdaq wint zelfs 1% en dat ondanks een sterker wordende dollar. Aandelen als Apple (alltime high op $187), Nvidia (+4%), Tesla (+3%) en Netflix (+2%) liggen weer uiterst gevraagd. 

Apple is op de beurs nu $950 miljard waard en is nog slechts een tientje verwijderd van de magische grens van $1000 miljard. Nu Warren Buffett zich helemaal volgeladen heeft met Apple-aandeeltjes (de k/w is nu rond de 18) is het fonds niet meer te houden. En dan is er nog een grote koper met $100 miljard op zak onderweg; Apple zelf.  

Olie en dollar 

Grote bewegingen zien we momenteel ook in de dollar- en oliehoek. De olieprijs loopt weer op richting $80 en de eerste optimisten die 100 dollar of meer zien zijn alweer gespot, deze keer hedgefondsmanager Andurand, geen kleine jongen overigens, denkt er het zijne van.  

Dat zet ook de oliefondsen wat hoger, al is het wat betreft de olietoeleveranciers nog steeds water en brood eten. De Koninklijke echter lijkt nu toch serieus werk te gaan maken van de €30-grens. 

Het dollartje trekt inmiddels wel steeds verder aan en hield sinds afgelopen vrijdag, ondanks de wat tegenvallende banencijfers stevig koers: inmiddels staat de eurodollar op $1,192.  

Rentes

Een rustige dag op het rentefront:  

asml 


Ajax wint

Opvallend vandaag: de koersstijging bij het voetbalaandeel Ajax. Nu de competitie afgelopen is wordt het vizier weer op volgend jaar gericht en de transfermarkt komt weer in beweging. Worden de waanzinnige bedragen van vorig jaar dit jaar ruimschoots overtroffen? 

Er vliegen weer enorme bedragen in de rondte voor o.a. Neres (€28 miljoen), De Ligt (€57 miljoen) en ook Ziyech en Kluivert gaan waarschijnlijk goed geld opleveren. 

Koersen op IEXONE 

Onderstaand vindt u op IEXONE de koersen van uw favoriete aandelen.  

De dag van morgen

Kijken we nog even naar de dag van morgen: opnieuw een heel resem aan kwartaalcijfers, waarvan vooral PostNL de moeite van het bekijken waard is. Overige bedrijven met cijfers zijn o.a. Vastned, Adecco en DSM. Hier de volledige lijst:

 • 08:00 DSM Q1-cijfers 
 • 08:00 PostNL Q1-cijfers 
 • 08:00 Vastned Q1-cijfers 
 • 08:00 Swiss Life Q1-cijfers 
 • 08:00 Adecco Q1-cijfers 
 • 08:00 Deutsche Post Q1-cijfers 
 • 08:00 LafargeHolcim Q1-cijfers 
 • 08:00 E.on Q1-cijfers 
 • 08:00 Münchener Rueck Q1-cijfers 
 • 08:00 Beiersdorf Q1-cijfers 
 • 08:00 Continental Q1-cijfers 
 • 08:00 Genmab Q1-cijfers
 • 08:00 Duitsland handelsbalans mrt 20,0B
 • 08:00 Duitsland industriële productie mrt 0,7% MoM
 • 14:00 Valeant Q1-cijfers 
 • 14:00 JD.com Q1-cijfers 
 • 16:00 VS JOLTS mrt 6,173M
 • 22:00 Liberty Global Q1-cijfers 
 • 22:00 Walt Disney Q1-cijfers

Sinds 1 juni 2016 is Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Gerelateerd

dollar

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

valuta

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
7 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Brievenbus
0
Citaat: De beurs kon zich vandaag aardig optrekken aan de stijgende koersen op Wall Street vrijdagavond.


Ehhh, vind jij dat aardig? Ik vind dat, ook gelet op het verder stijgen van Wallstreet vandaag, ronduit zwak?
Afijn, A'dam weer.........
Belske
0
Waarom blijven bank aandelen achter en gaat ahold verder naar beneden ,
Begrijp niets van dat ahold gedoe Nico , jouw verhaal positief , koers rond 20 euro , nu richting 18,70 of zit ik fout
Steven v. O.
1
Beste Brievenbus,

Jouw "AEX-shortsellers" commentaren beginnen te klinken als een hangende plaat...

Ik begin me af te vragen wat jouw referentiepunt is, of dat je niet gewoon klaagt vanwege persoonlijke (tegenvallende) posities.

Sinds de tussentijdse bodem (26 maart) heeft AEX ca 7,75% gemaakt, tegenover ca 4% in de S&P. Het begint de gehele financiele sector op te vallen dat Europa bijzonder sterk preseteert in 2018 (het werd tijd - Amerika was 1 grote momentumtrade)

En sinds jaarbegin heeft AEX 2% gemaakt, waar S&P het moest doen met 0% (plus wisselgeld). Daarbij niet te vergeten dat de wereldgemiddelde negatief staat voor het jaar en de AEX niet eens een Total Return index is. De AEX doet het zelfs beter dan de DAX (ook Total Return)

Nogmaals, koers jij op een vaag gevoel of kun jij jouw stelling staven? www.wsj.com/mdc/public/page/2_3022-in...


Brievenbus
0
Ach gut ja, in 2018, klopt. Vorig jaar ook, enigszins, alleen, is nogal een uitzondering.
Echte beleggers kijken over een wat lagere periode; ziet er vanaf de eeuwwisseling wat (kuch) anders uit, en, de waanzinnige achterstand die in die jaren is opgelopen zie ik nog bepaald niet ingehaald worden.
NicoInberg
0
quote:

Belske schreef op 7 mei 2018 om 18:24:


Waarom blijven bank aandelen achter en gaat ahold verder naar beneden ,
Begrijp niets van dat ahold gedoe Nico , jouw verhaal positief , koers rond 20 euro , nu richting 18,70 of zit ik fout


Belske,

Ahold komt woensdag met cijfers en waarschijnlijk is er wat verkoopdruk na de mooie run van de afgelopen maanden. Dollar zit wat tegen, België loopt niet goed en de vraag is hoe het in de VS gaat. Woensdag meer nieuws.
tinybolus
0
Ahold is daarmee een gelijk plaatje met Ab InBev. Allebei druk op de koers, woensdag cijferend. We zullen het zien. Iig worden de aandelen goedkoop terug ingekocht.
Steven v. O.
0
Brievenbus,

Als je oprecht wacht op een inhaalspurt op de lange termijn, dan denk ik dat je beter kunt stoppen. Gaat niet gebeuren. Onze manipulatie is slechts propjes schieten vergeleken met het Amerikaanse (QE den derde)

Ik ben ook gefrustreerd dat iemand een scheet in mijn auto liet in 2003. Ruik soms de stank nog

Daarnaast, denk jij dat een mooiprater zoals Musk, met dergelijke fundamentels (schuld/cash flow), als Europees bedrijf ook zo succesvol uit de bus kwam? In Amerika is er meer opklopperij toegestaan
7 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: dollar, valuta

Column door: Nico Inberg

Sinds 1 juni 2016 is Nico Inberg verbonden aan IEX. Inberg heeft ruim twintig jaar ervaring op de beurs als voormalig partner van handelshuizen Optiver en Cebulon. Inberg is te volgen op Twitter: @...

Meer over Nico Inberg

Recente columns van Nico Inberg

 1. 10:30 Watchlist: 3 Nieuwe namen
 2. 08:00 BeursVandaag: Bijna weekend! 4
 3. 21 nov Fastned: Geen emissie maar oblig...

Gesponsorde links