Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

BeursVandaag: Triple dip?

Wat doet de AEX vandaag? Aandelen, obligaties, olie, goud, DAX, Dow Jones, S&P 500, HangSeng en Shanghai Composite

We mogen onze handjes nog dichtknijpen met de AEX. Na weer een technologie-afstraffing, dit keer onder aanvoering van het cijferende Alphabet (-4,5%), wordt het beeld op Wall Street er niet beter op.

De S&P 500 staat op het randje van een - nieuw begrip - triple dip. En dat met vanavond Q1's van Facebook, morgen Amazon en Microsoft en dinsdag Apple voor de boeg.

Caterpillar (-6,2%) drukte de markt ook met een miezerige outlook: het concern vreest last te gaan krijgen van de handelsoorlog VS-China. Is drie keer is scheepsrecht een technische term? Voor een officiële bearmarket moet de markt 20% afkomen van de top. Dat is nog even, maar lekker is anders.


Technologie-afstraffing? Vreemd genoeg (?) staat de Nasdaq 100 er beter voor dan de S&P 500:


Op het Damrak doen we het vandaag met Q1-cijfers van mindere goden als WDP, Kas Bank, Lanschot en ICT. Wel heeft u weer de keuze uit diverse aandeelhoudersvergaderingen en gaat ING ex-dividend. In het buitenland is de lijst met Q1-cijferkandidaten nagenoeg eindeloos. Geen beginnen aan.

Intussen openen de futures niet goed. De dollar trekt aan en olie blijft wel liggen, valt nog het meeste op. De Amerikaanse tienjaarsrente begint ook nu weer met een drie. Volgens de networks maken wij ons handelaren en beleggers daar zorgen over. Zag ook niemand aankomen natuurlijk. Stond er ineens. 


Nieuws, advies, shorts en agenda

Het belangrijkste nieuws

  • WDP heeft in het eerste kwartaal de winst zien groeien ten opzichte van een jaar eerder. WDP boekte een winst, berekend volgens de EPRA-methode, van €29,5 miljoen. Dat is 15% meer dan een jaar eerder. De EPRA-winst per aandeel kwam uit op €1,34.
  • Kas Bank heeft de winst afgelopen kwartaal zien groeien. De winst kwam uit op €2,7 miljoen. Dat was een kwartaal eerder nog €2,2 miljoen. De baten kwamen uit op €25 miljoen, van €24 miljoen in het laatste kwartaal van 2017.
  • De winst van Van Lanschot Kempen is in het eerste kwartaal van het jaar lager uitgevallen in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Exacte cijfers gaf Van Lanschot niet. Volgens de vermogensbeheerder lag het kwartaalresultaat wel in lijn met de laatste twee kwartalen van vorig jaar.
  • ICT Group heeft de omzet in het eerste kwartaal duidelijk zien groeien. Het bedrijf handhaafde de prognose voor heel het jaar. Autonoom groeide de omzet met 6%. Het bedrijfsresultaat (ebitda) bedroeg €6,5 miljoen.
  • Royal Dutch Shell heeft een definitief besluit genomen om te investeren in zijn Vito-project in de Golf van Mexico. Dat maakte het olie- en gasconcern bekend zonder vermelding van het precieze investeringsbedrag.
  • Het bod van ArcelorMittal op Essar Steel bedraagt naar verluidt omgerekend bijna €3,8 miljard. Ook zouden er aanvullende toezeggingen bij horen van nog eens zo'n €1 miljard, dat meldt de Indiase zakenkrant Business Standard.
  • Batenburg Techniek kijkt tevreden terug op het eerste kwartaal van dit jaar. Opbrengsten en bedrijfsresultaat zijn voor alle divisies gegroeid ten opzichte van de vergelijkbare periode in 2017.
  • Philips heeft obligatieleningen met een gezamenlijke waarde van €1 miljard geprijsd. Het gaat om €500 miljoen aan schuldpapier met een coupon van 0,75% en €500 miljoen aan leningen met een coupon van 1,375%.

En wie hebben we hier nog?

Analistenadvies:

  • Randstad: naar €66 van €68 - Barclays
  • AkzoNobel: naar €81 van €84 - Barclays

De AFM meldt deze shorts:

De agenda dan, heeft u even? Facebook dus, maar nog veel meer grote namen. Boeing is het zwaargewicht in de Dow Jones Industrial Average. Galapagos komt ook nog door. Normaal doen cijfers er niet zoveel toe, maar de koers zeilt nu technisch zeer scherp. Kijkt u verder maar of er iets voor u tussen zit.

Oh ja, vanmiddag is een Kamerdebat over die dividendbelastingmemo's. Doe mij maar dividendcoupons. Ligt het aan mij, of is dit niet echt een issue voor ons handelaren en beleggers? Is zelden gespreksonderwerp valt mij op.  

  • 08:00 Van Lanschot Kempen Q1-cijfers
  • 08:00 KAS Bank Q1-cijfers
  • 08:00 ICT Group Q1-cijfers
  • 08:00 Credit Suisse Q1-cijfers
  • 08:00 UCB Q1-cijfers
  • 08:00 Deutsche Boerse Q1-cijfers
  • 08:00 Statoil Q1-cijfers
  • 08:00 GlaxoSmithKline Q1-cijfers
  • 09:00 ING notering €0,43 ex-dividend
  • 10:00 WDP AVA
  • 10:00 Van Lanschot AVA
  • 10:30 Batenburg AVA
  • 11:30 KAS Bank AVA
  • 14:00 Twitter Q1-cijfers
  • 14:00 Boeing Q1-cijfers
  • 14:00 Ford Q1-cijfers
  • 14:00 Comcast Q1-cijfers
  • 14:00 ASML AVA
  • 14:30 Accell AVA
  • 16:30 VS weekrapport olievoorraden
  • 22:00 Qualcomm Q1-cijfers
  • 22:00 Galapagos Q1-cijfers
  • 22:00 Core Labs Q1-cijfers
  • 22:00 Facebook Q1-cijfers
  • 22:00 Baidu Q1-cijfers
  • 22:00 eBay Q1-cijfers
  • 22:00 Visa Q1-cijfers

En dan nog even dit

Beetje weinig interessante tweets vandaag. De ene na de andere toeleverancier van Apple meldt wel minder omzet, of geeft zelfs een winstwaarschuwing:

De o van olie:

Dit is toch gewoon saaiwaarts?

Weer een kleine opening:

Voor het complete beeld: 

Laat even in de comments weten hoe het zit, Paul. Dankjewel. Een CEO van een dikke onderneming die met een stas praat... #goh En oh ja, let op je dt's, Eva, Divident :-) 

Veel plezier en succes. Klik op het plaatje voor onze prachtige gratis real-time koersenbak. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ffff 25 april 2018 11:14
    Arend Jan,

    Je schrijft in je artikel dar er opvallend weinig discussie over de dividendbelasting is. Nou, dan sla je toch heel wat postings in de KK van IEX over.
    Het is in diverse draden zelfs erg uitvoerig en gedetailleerd aan de orde geweest en schreef ik over de dividendinhoudingen in Nederland, België, Luxemburg en de daar geopende discussie WIR nu eigenlijk de dividendbelasting inhoudt. Er waren erbij die echt menen dat de bedrijven, de multinationals dat moeten doen, maar NA mijn uitvoerige postigns afgelopen twee weken is het gaan dagen en snappen sommigen nu dat die klus uitbesteed wordt aan bijvoorbeeld Clearstream. Zo kunnen ze op IEX nog iets leren.... !
    Maar je opmerking is terecht: Het valt mij ook op dat je veel meer commentaar vindt die de opheffing van de dividendbelasting zwaar bekritiseren , dan postings waarin de vlag wordt uitgestoken. Ik kan niet anders dan veronderstellen dat als je geen aandelen bezit, je ook weinig lol beleeft aan het afschaffen van de dividendbelasting.
    MACRON ging van 30 procent naar NU 12,6 procent en Mark Rutte doet het nog beter: Van 15 naar 0 procent. Een meevaller voor de investeerder, voor de belegger, voor de risiconemer.

    Maar ze zijn hier veel vaker, veel drukker met: Hoe kunnen we zoveel mogelijk van het bedrijfsleven binnenrijven....

    Clearstream, Arend Jan, dat is ook een hoofdstuk apart. Voor de ingewijden, voor de mensen die er nu al jaren mee te maken hebben. En dan zijn er nog die denken, dat de bedrijven dat allemaal regelen......

    Peter
  2. forum rang 5 theo1 25 april 2018 11:17
    Ja natuurlijk is er overleg geweest tussen Wiebes en Unilever over de dividendbelasting. En ook met Shell en RELX neem ik aan. Want dat is precies waar het om draait. Die drie kunnen zomaar weglopen. Heeft RELX al gedaan. En dan dragen ze geen cent dividendbelasting meer af en stelt die hele belasting in één klap niks meer voor.

    De oppositie kan hier wel een hoop heibel over maken, maar de regering heeft echt geen andere keus dan dit doordrukken. Het besluit van Unilever om in Nederland te blijven is natuurlijk gebaseerd op de belofte de dividendbelasting af te schaffen. Zullen ze nooit toegeven, is wel het geval. Als de regering die belofte nu ineens gaat breken, dan zijn de rapen gaar. Dan is misschien het hoofdkantoor in Rotjeknor, maar zijn de aandelen binnen de kortste keren Brits. En tabee met je belasting.
  3. forum rang 9 objectief 25 april 2018 11:21
    quote:

    theo1 schreef op 25 april 2018 11:17:

    Ja natuurlijk is er overleg geweest tussen Wiebes en Unilever over de dividendbelasting. En ook met Shell en RELX neem ik aan. Want dat is precies waar het om draait. Die drie kunnen zomaar weglopen. Heeft RELX al gedaan. En dan dragen ze geen cent dividendbelasting meer af en stelt die hele belasting in één klap niks meer voor.

    Als de dividendbelasting 0 wordt, dan dragen ze sowieso geen dividendbelasting af.
  4. forum rang 5 theo1 25 april 2018 11:38
    quote:

    fred12345 schreef op 25 april 2018 11:21:

    [...]

    Als de dividendbelasting 0 wordt, dan dragen ze sowieso geen dividendbelasting af.
    Dat is het hele punt he. Die belasting gaat hoe dan ook verdwijnen, de vraag is alleen of dat vrijwillig gebeurt. Shell en Unilever zijn veruit de grootste dividendbetalers in Nederland. Met veruit de meeste buitenlandse beleggers die die belasting niet kunnen verrekenen (denk alleen maar aan ETF's) en dus echt betalen (dat itt Nederlandse particulieren die hun dividendbelasting kunnen verrekenen met hun IB). Daar komt dus de bulk van de opbrengst vandaan. En die twee zijn tweelingen: ze hebben al Britse en Nederlandse aandelen.

    In UK is er geen dividendbelasting. In Nederland wel. Ze kunnen dus simpel weglopen: hun aandelen onder Brits recht brengen en dan dragen ze niks meer af. De derde tweeling (RELX) heeft dat al gedaan, maar die is wel een slagje kleiner en de Britse dominantie is daar ook veel sterker dan bij Shell en Unilever. Na de KraftHeinz affaire is de discussie natuurlijk actueel geworden bij Unilever. Shell houdt zich low-profile maar die hebben natuurlijk ook wel een mening.

    Dus de regering kan kiezen: of het risico lopen dat de grootste betalers weglopen. Dan brengt de belasting (bijna) niks meer op. Na uitvoeringskosten zal er bitter weinig overblijven. Of zelf de belasting afschaffen. In beide gevallen houd je effectief niks over. In het tweede geval kweek je in ieder geval goodwill. Als ze kwaadschiks weglopen, versterk je alleen maar hun Britse identiteit en loop je een reëel risico dat ze uiteindelijk helemaal naar Londen verkassen. En waarom zouden ze dan hun Nederlandse notering überhaupt in stand houden? Als ze dat niet doen blijft er ook nog eens weinig over van de Amsterdamse beurs. Dus kiest de regering voor zelf afschaffen. Dat kan ik in hun situatie alleen maar verstandig vinden.
  5. forum rang 5 theo1 25 april 2018 11:51
    Nu al is er druk van Unilever aandeelhouders tegen het besluit naar Nederland te gaan. Die zijn bang dat als alle Unilever aandelen Nederlands worden, dat het aandeel dan uit de FTSE100 gaat verdwijnen. De FTSE100 is heel wat belangrijker dan de AEX. En Britse aandelen betalen dus al vele jaren geen dividendbelasting. De argumenten zijn dus ongeveer zo:
    voor NL:
    - geen dividendbelasting (als het kabinet woord houdt)
    - geen last van evt Brexit perikelen want blijft in EU
    voor Londen:
    - geen dividendbelasting
    - lid van veel belangrijkere landenindex

    Nederland heeft dus twee onzekere troeven, Londen heeft twee zekere troeven.
  6. forum rang 4 midjj 25 april 2018 12:11
    Ik zit al een tijd met de volgende vraag: Momenteel kun je als NL-er je in het buitenland ingehouden dividendbelasting verrekenen. Zo krijg ik dividend uit de VS, waar 15% wordt ingehouden. Wat gaat er gebeuren als NL de belasting afschaft? Moet ik dan mijn in de VS ingehouden dividend via allerlei obscure bureautjes (lees brokers) na betaling van grove kosten zien terug te halen? Nu verreken je het makkelijk met de NL belasting, de tarieven zijn immers gelijk (beide 15%). Vanuit dit oogpunt weet ik dus als NL-er niet of ik wel zo blij ben met de afschaffing van de dividend belasting...
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links