Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Incassobureau Arcadis

Incassobureau Arcadis

Arcadis is deze maand al twee eurootjes aangedikt na de afstraffing in maart. Herstel en/of vooruitlopen op de Q1-cijfers van morgen, zeg het maar.

Flashback: in maart gaf ABN Amro-analist Philip Ngotho, de no go area onder de analisten (sorry, grapje Philip), een downgrade en de markt reageerde met -13,4%.

Bam, jaar herstel in één keer weg. Het concern heeft volgens Ngotho zijn financiële administratie nog altijd niet op orde: verliezen en rekeningen in Brazilië en overal slingeren onbetaalde rekeningen. Kortom, volop het soort risico's waar u als belegger geen zin in hebt. Graag alleen verliezen door eigen domheid.


Martin Crum van onze Beleggersdesk onderschrijft Ngotho, rekent zelf door en trok op 26 maart deze conclusie. Martin laat zelfs het e-woord vallen:

Een emissie om de balans te versterken leek niet nodig, maar nu duidelijk is geworden dat de financiële risico's en garantstellingen van het ingenieursbureau in Brazilië aanmerkelijk hoger liggen dan eerder gecommuniceerd, sluiten wij een emissie nu niet langer uit.

Hier heeft u alvast de schattingen voor omzet en winst morgen. Grote vraag en wellicht ook wat de koers morgen kan maken en breken, is of en wat Arcadis morgen over die administratieve perikelen gaat zeggen. Formeel is het een slechts een Q1-update: het hoeft niet, maar het kan wel.


Zuinige grafiek en tabelletjes

Deze grafiek gaf ik u zondag al en maakt in één oogopslag duidelijk wat verder de problemen zijn bij Arcadis: het bedrijf staat al een jaar of vijf in feite stil. Omzet en winst zijn niet vooruit te branden.


De verwachte toekomstige winst per aandeel ziet er wel goed uit:


Dat geldt niet voor de omzet. Zo'n afzakkertje als in 2021 (!) ziet u echt zelden in analistenschattingen. 


Bij Arcadis denk ik zelf aan de high tech, prestigieuze opdrachten van het bedrijf zoals de fabuleuze Brug van Milau en de eervolle verkiezing om een waterlinie in New York te ontwerpen. Zulke opdrachten mis ik al een tijdje, net als bij bijvoorbeeld Boskalis. Aan de conjunctuur kan het niet liggen.

Hopelijk verliezen deze bedrijven hun mojo niet, maar dat is moeilijk in beleggingsparameters te vatten. En hebben die Fransen en Amerikanen eigenlijk wel betaald? Grapje natuurlijk, maar toch is het niet goed dat u hier bij Arcadis toch een beetje over na moet denken. Hopelijk morgen beter, succes. 

Oh ja, Arcadis: mochten ze nou niet betalen... :-) 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links