Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Big tech onderuit

Big tech onderuit

Techfondsen op Wall Street waren gisteravond de sigaar. Sectorbreed, maar bij een aantal individuele techfondsen zijn er ook wel wat issues de laatste tijd.

Voor wie durft:

Laten we eerst eens kijken naar de koersprestaties van de grote techjongens sinds de S&P 500 op 26 januari dit jaar een top heeft neer gezet:

Facebook

Beginnen we met de meest geplaagde van allemaal: Facebook. Dit fonds krijgt niet alleen met overheden en verdere regulering te maken, maar ook met de rechterlijke macht.

Ze worden van allerlei kanten aangeklaagd en wie denkt dat dit de winst van Facebook niet gaat raken, moet eens een keer een uurtarief opvragen bij een gemiddelde advocaat...

Niet alleen discriminatie, ook voor het schenden van privacywetten wordt Facebook aangeklaagd:

De kans is echter dat het negatieve sentiment draait, gebruikers niet weglopen, de winst niet in het gedrang komt en het aandeel vanzelf weer de weg omhoog bewandelt. Of Facebook een koopje is of een short is laat ik aan u, beweging is er genoeg te vinden, dus handelaren kunnen hier hun lol op:

Twitter

Dan over van het duimpje van Facebook naar het vogeltje van Twitter. Hallo zeg, duikt even 12% omlaag nadat de zuurbekjes van Citron Research er bovenop duiken met een shortrapport. Het koersdoel van $25 staat er op deze manier sneller dan ze zelf hadden voorzien:

Keerzijde is dat Twitter nog altijd als overnamekandidaat geldt, er winst gemaakt is afgelopen kwartaal en dat dit natuurlijk ook nog kan doorzetten. Het aandeel is voor een eventuele koper (Microsoft, Salesforce en Disney worden genoemd) met een aardige korting te krijgen. 

Google

Als we het over privacy en data hebben, dan is Google natuurlijk hét aandeel om in de gaten te houden. Want als er één bedrijf nog meer van u weet dan Facebook, dan is het Google wel. En ook die verkopen uw profiel door, net als Facebook.

De kans is net als bij Facebook dat deze storm wel overwaait en dat de winsten, omzetten en groei niet geraakt worden door het huidige negatieve sentiment.

Tesla

Dan over naar tech/autofabrikant Tesla. Issues genoeg hier.: Tesla's bondjes krijgen een downgrade, er zijn vragen over de Model 3 productie - die nog altijd onder de verwachtingen lijkt uit te vallen - en een fataal ongeluk met een Tesla zorgen voor de huidige storm bij dit aandeel.

De kans... dit soort berichten zie je eigenlijk nooit op een top:

Nvidia

Nvidia heeft haar projecten met autonoom rijden stopgezet na het ongeluk met een Uber waarbij iemand om het leven is gekomen. Maar dat is niet Nvidia's core business.

Nog altijd zijn de datasector en gaming de grote drivers voor de groei. Maar reken er maar op dat door de opkomst van autonoom rijden er behoorlijk wat fantasie in het aandeel zit:

De longcase, voor wie het aan durft:

Er wordt trouwens door Nvidia ook al aan een oplossing gewerkt:

Resumerend

Tech komt hard af, voor wie dat wil zijn er wellicht koopjes te vinden. Ik heb zelf echter geleerd dat je in een bullmarket de sterke namen moet kopen en in een bearmarket de zwakste namen moet shorten.

Laat de S&P 500 nu op het randje van een bearmarket staan en techfondsen de laatste week de zwakste aandelen zijn.


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Column door: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente columns van Nick Bakker

 1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
 2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
 3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Bart Meerdink 28 maart 2018 13:17
  "Laat de S&P 500 nu op het randje van een bearmarket staan"

  S&P 500 staat op 2612,62
  Top (26 jan'18) 2872,87
  -10% (correctie)=2585,58
  -20%(bearmarket)=2298,30

  We zitten momenteel zelfs nog boven correctie niveau.

  "Ik heb zelf echter geleerd dat je in een bullmarket de sterke namen moet kopen en in een bearmarket de zwakste namen moet shorten."

  Technische analyse voor dummies. Maar TA is gebaseerd op patroonherkenning *achteraf* en laten we nou in staat zijn om overal achteraf een verklaring voor te construeren. Het heeft geen voorspellende waarde.
 2. forum rang 6 rene66 28 maart 2018 13:51
  Er zijn gewoon weer flinke shortsellers aan de gang in de VS, ze hebben dit jaar al twee keer eerder geprobeerd om tech onderuit te halen.

  Ik blijf een voorstander om dat shortsellen te verbieden, het heeft helemaal niks met beleggen te maken. Het is manipulatie van de aandelenmarkt op basis van zelf gemaakte of in opdracht gemaakte rapporten en geruchten en het opblazen van dingen in de media.
 3. forum rang 6 rene66 28 maart 2018 14:10
  Reactie van iemand op yahoo finance, kort maar krachtig.

  This isn't about anything other than the big Wall Street firms unleashing their program trading to drive down prices so they can buy more of the stocks they want without having to pay the premium price for them. Plain and simple.
 4. forum rang 4 rekeozsejtlerap ed 28 maart 2018 20:58
  quote:

  rene66 schreef op 28 maart 2018 13:51:


  Er zijn gewoon weer flinke shortsellers aan de gang in de VS, ze hebben dit jaar al twee keer eerder geprobeerd om tech onderuit te halen.

  Ik blijf een voorstander om dat shortsellen te verbieden, het heeft helemaal niks met beleggen te maken. Het is manipulatie van de aandelenmarkt op basis van zelf gemaakte of in opdracht gemaakte rapporten en geruchten en het opblazen van dingen in de media.


  Niks mis met shortsellen.... verbieden is iets voor communistische staten. Marktmisbruik moet wel bestraft worden.....

  Veel beleggers (lees: slecht geïnformeerde / bestuderende gokkers) reageren op basis van angst en hebzucht. Een cherry coke drinkende belegger werd superrijk omdat hij..... rest is history......
6 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: tech, technologie

Gerelateerde instrumenten

 1. Alphabet 1.793,190 27 nov
  +21,760
  +1,23%
 2. Facebook 277,810 27 nov
  +2,220
  +0,81%
 3. NVIDIA Corp 530,450 27 nov
  +1,060
  +0,20%
 4. Tesla 585,760 27 nov
  +11,760
  +2,05%
 5. Twitter 46,590 27 nov
  +0,160
  +0,34%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare