Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tracker Tips: ETF Evolutie?

Tracker Tips: ETF Evolutie?

Het lijkt er sterk op dat de traditionele manier van indexbeleggen met trackers steeds meer vervaagt. Nieuwe invalshoeken worden gecombineerd tot een nieuwe vorm van beleggen op ETF-gebied. Is dit evolutie of creëert de fondsindustrie een monster van Frankenstein?

Actieve ETF’s

Steeds meer fondsaanbieders komen naast het palet van passieve indextrackers met zogeheten actieve ETF’s. Het begon ooit met het ontwerpen van indices die niet meer op basis van marktkapitalisatie worden samengesteld. Een voorbeeld is een index met 25 aandelen die allen een 4% weging krijgen, ook wel een gelijkgewogen index genoemd.

Een ander voorbeeld van actief beleggen zijn trackers die geschapen zijn om het beweeglijkheid risico te reduceren, zoals een low-volatility ETF. Met deze methode worden indices gewogen op basis van een lage historische volatiliteit.

Daarnaast kwamen de inmiddels goed geïntegreerde smart bèta ETF’s, waarbij men kan inspelen op factoren als omvang, waarde, momentum en kwaliteit. Door op een wetenschappelijke manier te beleggen kan men een beter risico gecorrigeerd rendement behalen.

(R)evolutie?

Marktleider iShares heeft in de VS een serie actief beheerde sectorgerichte ETF’s gelanceerd, welke gebruik maken van kunstmatige intelligentie. De zeven nieuwe sectortrackers, aangedreven door machine learning, is een uitbreiding op de traditionele sectorclassificaties.

De sectoren zijn gecategoriseerd door algoritmen, samen met kunstmatige intelligentie-indicatoren die gebruik maken van openbaar beschikbare gegevens.

Kunstmatige intelligentie zorgt ervoor dat de ETF’s rekening houden met veranderende omstandigheden en zoeken naar verbanden tussen bedrijven die mogelijk actief zijn in verschillende sectoren, die wellicht over het hoofd zijn gezien.

Amazon

Een goed voorbeeld is Amazon. Het bedrijf begon als een online retailer die zich toelegde op boeken, maar heeft sindsdien een aanzienlijke blootstelling aan technologie verworven.

Zo heeft het Whole Foods-supermarkten overgenomen en onlangs plannen aangekondigd om de kosten van de gezondheidszorg aan te pakken. Het bedrijf is echter nog steeds gecategoriseerd als een consument cyclisch bedrijf of een retailer.

Toekomst

Naar mijn mening is er niks mis met het verbeteren van kwantitatieve factoren door onbeloonde risico’s te vermijden of het rendement te maximaliseren. Met behulp van kunstmatige intelligentie zullen er in de toekomst meer van dit soort creatieve beleggingsalternatieven worden gemaakt.

Hier kunt u als belegger van profiteren. Belangrijk hierbij is wél, dat u begrijpt waarin u belegt.

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Michael Mooijer

Michael Mooijer is als directeur verantwoordelijk voor het fondsmanagement bij het fondsenlabel Fresh® van OHV Institutional Asset Management. Hij is sinds 1991 werkzaam in de financiële wereld en zijn expertise ligt vooral op het gebied van trackers. Hij werkte eerder onder meer bij Flow Traders als senior ETF trader en bij...

Meer over Michael Mooijer

Recente artikelen van Michael Mooijer

  1. dec '21 Outlook 2022: mijn ETF-portefeuille voor 2022 10
  2. dec '21 Tracker Tips: een biotechnologische revolutie 1
  3. nov '21 Tracker Tips: een koperen belegging 4

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links