Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Daar gaat de AEX...

Daar gaat de AEX...

Waarom de markt daalt? Daarom. Sorry, een zinniger antwoord is niet te geven.

Anders vinger opsteken als u uw aandelen in het boek zet, omdat de Fed u niet aan stond (is dat ooit anders geweest, is dan mijn volgende vraag), omdat u bang bent voor een handelsoorlog VS-China of het Facebook debacle?

Niemand dus. De beurs daalt nu wel ouderwets dik hout zaagt met planken. Er is duidelijk sprake van risk-off:

 • Degelijke, saaie dividendaandelen blijven redelijk liggen, waar cyclicals, financials en ADHD aandelen juist harder dalen dan het gemiddelde.
 • De rentes dalen van vier tot zelfs negen basispunten in de VS.
 • Volatiliteit ontploft en in de VS staat die zelfs weer boven officieuze nervositeitsgrens 20.
 • En de dollar, die trekt nu weer aan, maar de correlatie AEX-dollar is compleet zoek sinds begin vorige maand.    

Oh ja, goud doet dan weer helemaal niks. Rotbeursdag, ik zie voor mijn ogen de AEX steeds verder wegzakken en dat is echt een domper op de beursgangen deze dagen op het Damrak. Geloof maar dat ze bij NIBC en B&S Group nu ook met krachttermen de koersen zitten te F5'en. 

Niettemin is deze daling (nog) geen ramp. Daar is de AEX veel te richtingloos voor. Zie de grafiek. Sinds de februaridip zaagt de index tussen bodem 515,96 en 540,65. Boven of onder die niveaus begint er weer iets van richting te ontstaan. Vraagt u verder uw favoriete of plaatselijke TA'er om raad.

Zelf kijk ik niet raar op als de bullmarket al voorbij is. Die inkoopmanagersindices van vanochtend duiden er misschien ook op dat de hoogconjunctuur ook alweer op zijn retour is. Formeel is een bearmarket 20% vanaf de top. Gerekend vanaf top 572,81 dit jaar is dat pas rond 460 het geval. Er is nog rek.


Let wel, risk happens fast. Als de stieren echt op apegapen liggen kan dit niveau in geen tijd op het bord staan. Bedenk daarom nu wat u moet doen in dat geval. Want als de rapen gaar zijn is helder en objectief denken doorgaan niet beleggers' hun beste eigenschap. Gok niet dat u de uitzondering bent.

Nog iets. Stel dat we een inderdaad een bearmarket in gaan. We hebben het altijd over de bullmarket sinds maart 2009, maar ook daar zaten een paar stevige bearmarkets in. Kortom, er zij nog wel wat nuances tussen een echte krach wat menigeen gaat roepen als het hard gaat en gewoon een gezonde daling.

Zo zie ik de index zelf dit jaar. Die sluipstijging de laatste twee jaar met al die koers-, dividend-, buyback-, IPO- en fusie- en overnamefeesten voelde onnatuurlijk. Een keer een flinke correctie, dip of daling kan een keer geen kwaad. Worden die dure aandelen ook wat betaalbaarder van.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 15:00 Vooruitblik: Er speelt zóveel tegelijk
 2. 07 aug Keurig Payroll Report 1
 3. 07 aug Adyen +105% op €1500

Gerelateerd

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
17 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 nb 22 maart 2018 17:07
  grappig hoe de mens in elkaar zit. Succes kan niet, mag niet, er moet ellende zijn. Afgelopen 2 jaar is er een rustige stijging geweest, kan dat niet gewoon komen omdat het mooie bedrijven met mooie produkten zijn. Afgehard door de laatste 2 dips, zijn deze bedrijven mooi gepositioneerd, weinig vet aan het bot. Of zijn dit net zulke loze woorden,
  dan maar dippen, inderdaad..no pain, no gain
 2. forum rang 4 Mrx77 22 maart 2018 17:21
  Euro daalt flink en rente stijgt wat goed is voor onze financials, want al die jaren bleven financials achter wegens lage rente...nu dalen onze financials het hardst bij stijgende rente??? Ons aex daalt harder dan wallstreet, hoewel wallstreet een handelsoorlog met china, moeten wij harder dalen dan wallstreet. Ing en unilever en andere fondsen zijn met meer dan 20 procent gekelderd, asml heeft de schade vd aex beperkt...tot hoeveer moeten onze aandelen nog dalen terwijl wallstreet maar 10 procent laget staat vd alltime high...dit is geen beleggen dit is manipuleren van onze aandelen en de kleiner belegger is de pineut!
 3. RW1984 22 maart 2018 23:58
  Een reden wordt er achteraf wel bijgekocht, maar eens in de zoveel tijd moet er wat lucht uit. En de recente correctie van 10 procent was gewoon niet genoeg. Wat me wel opvalt is dat correcties vaak aan het eind van het cijferseizoen zijn. Op het moment dat het bedrijfsnieuws opdroogt en de handelsvolumes wat onderuit gaan volgt vaak de correctie. Ook nu weer, keurig tussen de jaarcijfers en de q1 presentaties.
 4. forum rang 8 NewKidInTown 23 maart 2018 08:26
  quote:

  nb schreef op 22 maart 2018 17:07:


  ......Afgelopen 2 jaar is er een rustige stijging geweest, kan dat niet gewoon komen omdat het mooie bedrijven met mooie produkten zijn. Afgehard door de laatste 2 dips, zijn deze bedrijven mooi gepositioneerd, weinig vet aan het bot. Of zijn dit net zulke loze woorden,
  dan maar dippen, inderdaad..no pain, no gain


  Denk toch dat het komt omdat beleggers zich veilig en comfortabel voelen door een nieuwe, intelligente, krachtige, integere en stabiele wereldleider. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst. Nee, ik doel niet op Rutte, ik zei: "nieuwe, intelligente, krachtige, integere en stabiele wereldleider".
 5. forum rang 6 Brievenbus 23 maart 2018 12:07
  quote:

  antiflow schreef op 22 maart 2018 20:55:


  Ahrend, jij weet donders goed dat het geen particulieren zijn die verkopen.
  Dus niet net doen alsof de particulieren angstig worden.
  Spel van de grote jongens dit.


  Ja, maar, daar hoor je IEX nou eenmaal niet over! :-)
  Maar, het is WEL waar natuurlijk.
 6. forum rang 10 DeZwarteRidder 23 maart 2018 12:33
  quote:

  NewKidInTown schreef op 23 maart 2018 08:26:


  [...]Denk toch dat het komt omdat beleggers zich veilig en comfortabel voelen door een nieuwe, intelligente, krachtige, integere en stabiele wereldleider. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst. Nee, ik doel niet op Rutte, ik zei: "nieuwe, intelligente, krachtige, integere en stabiele wereldleider".

  Jammer dat dit soort wereldleiders niet bestaan en ook nooit zullen bestaan.
17 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 559,57 07 aug
  +1,11
  +0,20%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare