Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Koopje Facebook?

Koopje Facebook?

Het is misschien een kans zoals u die niet snel weer krijgt, maar daar hoort een tsunami aan risico's bij. Voor alle dan niet terechte kritiek op Facebook en haar businessmodel kijkt u maar ergens anders. Amoreel als de beurs zelf, ik ga het hier puur over de beleggerspropositie hebben van het aandeel.

Die luidt: u kon Facebook nog nooit zo goedkoop krijgen als nu. Volgens The Financial Times is de verwachte koerswinstverhouding voor de komende twaalf maanden zelfs onder 20 gezakt.

Onze Reuters data houdt het op 22. Vraag mij niet waar het verschil vandaan komt, maar allebei is goedkoop voor zo'n dotcom, vel ik dan maar het salomonsoordeel. Om u een idee tegen, morgen gaat ene Alfen tegen iets van 100 keer de winst ofzo naar onze beurs :-)

Natuurlijk zijn koerwinstverhouding en andere financiële maatstaven maar één ding. Zeker bij groeiaandelen als Facebook gaat het uiteindelijk natuurlijk om de jaarlijkse omzet (groen)- en winsttoename (blauw). Ja, dit is een groeiaandeel waar u alleen maar van kan dromen.

In tabelvorm:

Om u een idee te geven: dit zijn de verwachte KW's van de AEX-bedrijven.

Kansen bedreigingen

En toen werd het 2018 en was daar de Cambridge Analytica affaire, na vorig jaar al het gedoe rond fakenews. Opvallend, toen vatte CEO Mark Zuckerberg de koe bij horens. Hij zat zelf de conference call voor bij de cijfers en zei dat hij koste wat kost - lees: de koers - zijn network ging opschonen.

Nu hult hij zich nog in stilzwijgen, hij zou vrijdag samen met zijn rechterhand Sheryl Sandberg zelf het Facebook personeel toespreken. Enfin, dat zien we dan wel. Terug naar het aandeel. Nogmaals, u kunt het aandeel nu op de dip en tegen op het eerste oog aantrekkelijke waardering opvissen.

Ook al gezegd, daar staat een tsunami aan risico's tegenover, maar ook weer kansen. Vult u mijn brainstorm aan als ik dingen vergeet:

  • Uiteindelijk is uw grootste risico dat, al dan niet door deze affaires, de omzet en winst(groei) van Facebook onder druk kom te staan. En dat kan ook door boetes en taxes, zoals die 3% EU belasting voor tech-juggernauts (want daar komt het wel op neer)
  • Zeker ook een groot risico is peak social media. Overheden die het onbeperkt data verzamelen en verkopen van de Facebooks, Twitters en Snaps van deze wereld aan banden leggen. Zoiets kan jaren duren en de koers permanent onder druk houden. Zie maar SBM Offshore en die Braziliaanse omkoopaffaire
  • Zelfs in een glas-plas-was scenario kan er te pas en te onpas een Cambridge Analytics of fakenews affaire uit de lucht vallen, wat continue voor koersschokken zorgt. Hoewel, de ervaring leert dat zoiets ook kan wennen op de beurs. Zie terroristische aanslagen die amper nog impact hebben 
  • Dat beteugelen door overheden kan nog veel verder gaan. Voor Facebook zelf is mogelijke opsplitsing natuurlijk hét nachtmerriescenario, maar voor u als aandeelhouder kan dit een kip met gouden eieren zijn. Neem alleen al de merknamen Instagram en Whatsapp

Uw grootse kans is dat deze affaires wegebben, al dan niet omdat we ons weer over andere zaken druk maken of opwinden en Facebook vrolijk meer winst blijft maken. Datalekken en fakenews zijn zo oud als de mensheid en nu ineens maken we ons er druk om. Kortom, kopen, verkopen of niks doen: faites vos jeux.

Oh ja, u kan misschien ook nog Twitter of Snap kopen, want die daalden hard met Facebook. Moet u wel snel zijn, want die korting loopt er al aardig uit. Sluit ik maar een stijl met een kattenfilmpje af. Iemand nog sushsi-foto's?

/p>


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 21 maart 2018 17:00
    Ik vermoed dat het bedrijf een ernstig juridisch strafbaar feit heeft gepleegd. Namelijk nieuwsmisleiding jegens zijn gebruikers door gebruikersgegevens te verkopen, die weer door de kopers zodanig zijn bewerkt om Facebook-gebruikers te misleiden, met als ernstig gevolg dat de democratierechtsorde is gemanipuleerd dan wel is ondermijnd.

    Daarnaast is Facebook een bedreiging van de politieke machtsblokken die er wereldwijd zijn. Wees beducht dat de sterke arm dat deze een trits van regels uit de kast kan trekken om iets te bereiken dan wel te beperken.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links