Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Top of the Flops 2008

In de RAI was vrijdag weer een bonte stoet aan beleggers en aanbieders van beleggingsproducten te bewonderen. Vorig jaar had ik de Today’s Top en Flop 5 voor Nederlandse aandelen voor 2007 gepresenteerd.

Nu was natuurlijk het moment gekomen met de billen bloot te gaan en deze te evalueren. Het bleek maar weer eens wat een rare kostgangers die aandelen zijn.

Waar de AEX met een performance van -1% zo op het oog weinig spannends had laten zien weten doorgewinterde beleggers natuurlijk wel beter.

Roerig was de performance van de onderdelen van de index namelijk zeker te noemen. Hieronder de resultaten van de mandjes per afgelopen donderdag toen de AEX nog op 485 punten stond.

Herkansing
In het long mandje zien we dat Tom Tom (Long) en ABN Amro (geen positie) de kar getrokken hebben. Ten Cate (geen positie) kon het grootste deel van het jaar goed meekomen, maar viel op het laatst terug door de onrust rond haar topman en de hoge grondstofprijzen die de winstgevendheid bedreigen.

Besi (zakelijk en prive long) en Heijmans (zakelijk en prive long) waren ronduit knudde en gaan dit jaar voor een herkansing in verschillende portefeuilles. Al met al toch een mooie plus van ruim 13%. Het short mandje liet dankzij Crucell (geen positie) en Van der Moolen (geen positie) juist een mooie min van 15% zien.

Alleen KPN wist van dit mandje een plus te scoren, vier uit vijf goed dus. Maar, beleggen is vooruit zien en hieronder vindt u dan ook Today’s Top en Flop 5 voor 2008 zoals ik die afgelopen vrijdag heb gepresenteerd.

Bij deze de Today’s Top/Flop 5 2008 zoals afgelopen vrijdag op de Dag van de Belegger in de RAI gepresenteerd. De mandjes voor 2008 zien er als volgt uit:

Nieuwe ronde, nieuwe kansen
Bij de toppers hebben we een selectie gemaakt binnen vijf verschillende sectoren om een behoorlijke spreiding te bereiken. Gemene deler is een lage waardering en een matige tot slechte performance in 2007 en/of daarvoor. Aandelen zijn nu eenmaal vaak mean reverting op langere termijn.

Ze hebben de neiging naar een langetermijn gemiddelde terug te keren. Sleutel tot een goed beleggingsjaar 2008 wordt natuurlijk de performance van de financiële sector, met hun zware weging in de verschillende indices. We hebben gekozen voor 1 long (ING) en 1 short (Binck) om de afhankelijkheid van sectorbreed herstel te beperken.

Akzo Nobel heeft een goede deal gedaan met de verkoop van Organon en de aankoop van ICI. De leidende positie in lakken en verven kan aandeelhouders in de komende jaren nog veel plezier gaan bezorgen.

Hogere waardering
Bovendien zorgen de aandeleninkoop en het aangepaste dividendbeleid voor een investeerdervriendelijke gang van zaken. Dat vinden wij in de huidige waardering nog niet voldoende terug. Over BAM en Air France-KLM heb ik het al eerder gehad op deze plaats en in het IEX magazine.

We hadden zo nog vijftien namen kunnen geven aan de long-kant maar moeten ons tot vijf beperken. We houden het nog steeds op aan Euronext genoteerde namen en niet op buitenlandse waar. Aan de Flop-kant van de medaille kiezen we voor bedrijven met een hogere waardering die veelal een aardige rit er op hebben zitten.

Relatief matig
Daar lijken positieve verrassingen minder waarschijnlijk. Twee olie-gerelateerde namen hebben we aan de short kant opgenomen (Fugro en SBM Offshore). Onze verwachtingen ten aanzien van de olieprijs zijn namelijk gematigd. Er is de afgelopen jaren door de oliesector reeds zeer veel in nieuwe productie geïnvesteerd.

En deze bedrijven hebben daarvan reeds geprofiteerd. Defensievere waarden als Heineken en Eurocommercial Properties zullen het relatief matig doen bij een breed beursherstel, zo is onze verwachting. Zonder dat we overigens een ineenstorting van deze koersen verwachten, dat voert te ver.

Wat dat betreft was de spoeling aan de short kant dit jaar een stuk dunner dan vorig jaar. ING Groep (zakelijk en prive long) is aan de long kant de keuze geworden in de financiële sector. Het was nog twijfelen tussen ING en Fortis (zakelijk en prive long) maar ING heeft naar onze mening een iets gespreider en lager risicoprofiel op dit moment.

Bezorgde geluiden
Fortis zal in 2008 druk in de weer zijn met de integratie van de diverse ABN Amro onderdelen en biedt daarom zeker richting 2009 veel herstelpotentieel. Maar voor 2008 zien wij op dit moment ING als de keuze met het beste risico-rendementspotentieel.

Bezorgde geluiden over de Amerikaanse economie weerklonken net als in de markten ook in de RAI. Drie opmerkingen wil ik daarover kort maken:

1. De aandelenmarkten lopen nu eenmaal voor op de economie en niet andersom. Als dat wel zo zou zijn waren economen heel rijk en dat zijn ze (vaak) niet. Gebruik daarom nooit de economie om de koersen mee te voorspellen.

2. De kans is groot dat de afhankelijkheid van de Amerikaanse economie van de rest van de wereld in de komende jaren verder afneemt. Het Euro blok en ook de emerging markets hebben genoeg eigen kracht om het groeipad te bljven volgen. Op zich is de Amerikaanse economie trouwens nog verre van zwak te noemen op dit moment.

Al is het natuurlijk wel zo dat een afkoeling wel waar valt te nemen. Bezorgdheid over de kredietcrisis, de US Dollar en de twin deficits is grotendeels ingeprijsd.

3. De perceptie rond de Amerikaanse economie kan snel draaien in het licht van bijvoorbeeld de (presidents)verkiezing van team Clinton/Obama. Ook een verkiezing van de republikein Giuliani of zelfs van de op dit moment partijloze burgemeester van New York (Bloomberg) die officieel geen kandidaat is zou daarvoor kunnen zorgen.

Risicopremie
Door de bezorgdheid en de onzekerheid zijn de volatiliteit en de risicopremie in de afgelopen maanden opgelopen. Voor lange termijn beleggers lijkt dat een een kans om aandelen met een leuke korting te kunnen aankopen. Voor wie daar niet in gelooft verwijs ik naar het short mandje (geen positie).

Ik raad u wel aan om het risico goed in de gaten te houden.Voor ieder wat wils dus, we leggen de mandjes een jaar op de plank. We zijn benieuwd wat ze gaan brengen en zullen dat -ijs en weder dienende- over een jaar bespreken op een nieuwe Dag van de Belegger.


Jasper Oeberius Kapteijn is vermogensbeheerder bij Today's Beheer & Brokers en adviseur bij F.F.B. Investment Counsel. Kapteijn schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today’s Beheer is een actieve vermogensbeheerder en is als vergunninghouder geregistreerd bij de AFM en staat als deelnemende instelling ingeschreven bij het DSI. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier om een reactie aan de auteur te sturen.

Jasper Oeberius Kapteijn is vermogensbeheerder bij Today's Beheer & Brokers en adviseur bij F.F.B. Investment Counsel. Kapteijn schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today’s Beheer is een actieve vermogensbeheerder die als vergunninghouder is geregistreerd bij de AFM en als deelnemende instelling staat ingeschreven bij het DSI. Op basis van‘no cure, no pay wordt een multi strategie beleggingsbeleid gevoerd. Focus daarbij ligt op marktonafhankelijke, absolute rendementen in combinatie met beperkte risico’s. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
13 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 26 november 2007 14:47
  "We hebben gekozen voor 1 long (ING) en 1 short (Binck) om de afhankelijkheid van sectorbreed herstel te beperken."

  Ik hoop voor mensen dat ze hier niet intrappen, afgegeven door een concurrent van binck. En dan vooral het argument om de afhankelijkheid van de sector te beperken.

  Ing is een totaal ander bedrijf dan binck en binck heeft helemaal niets met de kredietcrisis te maken...

 2. [verwijderd] 27 november 2007 10:10
  Robin Hoods en andere complottheoristen: ik heb donderdag overdag de presentatie gemaakt (AEX 485) vervolgens is hij door iex opgemaakt en heb ik hem vrijdag gehouden. Aangezien ik een long en een short mandje heb lijkt het instapmoment trouwens niet zo erg belangrijk.
  Groeten, Jasper Oeberius Kapteijn
 3. [verwijderd] 27 november 2007 12:26
  waarom zo in de verdediging? waarom zijn het meteen Robin Hoods en 'andere' complottheoristen?
  was Robin Hood een complottheorist? Wat was de rol van King John dan?

  Robin stal van de rijken en gaf het aan de armen...maar het stelen gebeurt niet door complottheoristen, maar door diegenen waar complottheoristen hun 'pijlen' op richten...

  mvg ivet
13 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Jasper Oeberius Kapteijn

Vermogensbeheerder Jasper Oeberius Kapteijn bedient van technische, fundamentele, statistische en sentiments-analyse en belegt in aandelen, maar ook derivaten. Hij is van oorsprong jurist, maar hee...

Meer over Jasper Oeberius Kapteijn

Recente columns van Jasper Oeberius Kapteijn

 1. nov '07 Retourtje telco 5
 2. nov '07 Top of the Flops 2008 13
 3. nov '07 Lichtpuntje Legg Mason 2
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare