Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

En toen stond er 666,79

En toen stond er 666,79

Vandaag negen jaar geleden verscheen het getal van de duivel op het S&P 500 koersenbord: 666,79. Het bleek uiteindelijk de bodem na de kredietcrisis.

De bullmarket die er op volgde en die officieel tot op de dag van vandaag voortduurt, heeft vele bijnamen gekregen. The most hated rally ever is misschien wel de meest beklijvende.

Wat dat betreft is de eerste de beste reactie die ik op deze tweet krijg exemplarisch. Het kan niet, het zal niet en het mag niet.

Nog zo'n beroemd gezegde die o zo van toepassing is op deze bullmarket:

A bullmarket has to climb a wall of worry

En bulls waren er amper, deze bullmarket. Kijk maar eens goed naar deze grafiek van het beroemde Amerikaanse AAII beleggerssentiment. U ziet dat er in slechte tijden (2000-2003 en 2007-2008) vaak heel wat meer stieren waren dan sinds 2009.

 

 

Eerlijk zeggen, hoe veel jaar heeft het bij u geduurd voor u toe gaf dat u ongelijk had en dat we in een bullmarket zaten of zitten? Om heel eerlijk te zijn, geloof ik het zelf nog amper. De krach van 2008 en 2009 hakte er daarvoor te hard in. Ik heb mede daarom afgeleerd een mening over de markt te hebben.

Dat heeft mij geen windeieren gelegd. Als maandelijkse lange termijnbelegger ben ik blijven inleggen in die krach en ook die gehele bullmarket die er tot op de dag van vandaag op volgde. Als ik op mijn eigen meninkjes en visietjes was afgegaan, had ik nooit een cent belegd. Ik geloofde ook mijn ogen ook niet.

Want wat een ellende in al die jaren sinds Lehman Brothers in september 2008. Uit de losse pols, u weet er vast ook nog wel een paar:

  • Failliete financials
  • Centrale banken on-steroids
  • Overheidsbegrotingen aan puin
  • Voortdurende economische malaise
  • EU-crises
  • Oplopende schulden
  • Extreme rentedalingen
  • Terreur(dreiging)
  • Politike radicaliserinng en verharding

En toch stegen die beurzen maar door. Ongetwijfeld lekte er geld door van de centrale banken naar de aandelenmarkten, maar hoeveel weet niemand. Wat echt aandelen echt drijft, had alleen niemand het over: oplopende winsten en daarmee eindeloos overnames, buybacks en dividendverhogingen. 

Dat is wat ik heb geleerd van die crisis en die bullmarket. Dat ik niet al te stellige meningen moet hebben over het Umfekld van de aandelenbeurs, maar gewoon dom en simpel naar omzet- en winstgroei moet kijken. Er is hier zelfs een beursgezegde over:

Wie wacht tot alle problemen de wereld uit zijn, vindt nooit een moment om te beleggen

Dat moment kwam in januari van dit jaar? Is het tijd om in ste stappen, was de vraag die alle beursmensen die maand kregen. Want ineens, na bijna negen jaar stijgen, konden we alles afvinken: economie, sentiment, beurs, begroting en noem maar op. Voorlopig staat de markttop ook die maand. Toeval?

Vrijdag is het negen jaar geleden dat de AEX bodemde. Helaas heb ik geen daggrafiek meer, meer hier ziet u de cijfers van die dag. Inderdaad, 194,99. Het sentiment was toen dat we nog veel en veel lager gingen. Ik zag zelfs technische koersdoelen van 25 (ja, vijfentwintig) voor de AEX voorbijkomen.

Mijn conclusie over al die jaren: beleggen is lucratief, een mening hebben is duur.

 

 

Als u het niet goed kan lezen:

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 7 maart 2018 10:56
    Er wordt altijd gewoon veel te veel de nadruk gelegd op dat Umfeld.
    - terrorisme trekt veel aandacht, maar de kans dat je daadwerkelijk getroffen wordt is verdwijnend klein. Geldt natuurlijk minder voor objecten met grote symbolische waarde, maar die hebben minder echte fundamentele waarde voor de beurs of de economie dan meestal wordt verondersteld. Zelfs als de Eiffeltoren wordt opgeblazen door terroristen zal Parijs toeristen blijven trekken. New York blijkt best zonder die twin towers te kunnen functioneren. Terrorisme kan het sentiment verpesten, maar niet de fundamentals. Een dip door terrorisme zal dus altijd terugkomen.
    - politiek kan wel degelijk gevolgen hebben (goed of slecht), maar wordt meestal ook enorm overdreven. In de politiek is de taal bijna altijd veel stoerder dan de daden en geen enkele politicus wil zijn eigen economie verpesten. Het grote bedrijfsleven heeft ook altijd een sterke lobby en wil ongelukken voorkomen.
    - een stelletje hipsters in Manhattan dat ineens op de gezonde toer gaat, kan een hoop herrie maken in de media, maar dat wil nog niet zeggen dat er ineens geen Coca Cola meer verkocht wordt en ook niet dat ineens de McDonalds leeg is. De overgrote meerderheid van de bevolking is niet hip en volgt trends hooguit even en in verzwakte vorm. Massagedrag kan veranderen, maar dat gaat zo langzaam dat grote bedrijven zich daarop kunnen aanpassen. Ze hebben ook het geld om dat te kunnen doen en anders kopen ze de nieuwelingen gewoon op.
    - de overheidsbegrotingen en EU zijn gered doordat de economie zich herstelde voordat het echt in de soep liep. Bovendien is het eigen aan de EU dat een oplossing pas diep in de nacht op de laatste dag wordt gevonden. Als er eerder een compromis is, kan dat worden gezien als dat je niet hard genoeg hebt onderhandeld, dus dat komt er altijd pas op het laatste moment. Tot nu toe durft niemand de zaak te laten ontploffen en dus wordt de tent iedere keer weer op het laatste moment gered. Grote staatsschulden zijn lastig, maar er is kennelijk bijna onbeperkte vraag naar obligaties. Ook in Italië en Japan wil de situatie maar niet acuut worden. Het is met een redelijk functionerende staat blijkbaar verdomd lang mogelijk om ermee te blijven werken. Het gaat vooral mis in landen die structureel te weinig verdienvermogen hebben of die erg afhankelijk zijn van grondstoffenprijzen die ineens kunnen kelderen. Dan heb je een liquiditeitsprobleem.
    - die opkoopprogramma's van de centrale banken zijn een nieuw fenomeen, maar hebben tot nu toe geen ongelukken gemaakt. De Fed trekt zich al terug, de ECB en zelfs de BoJ hinten er al op te stoppen met opkopen. Als er de komende 10 jaar geen grote crisis meer is, zal het wel goedkomen denk ik. Natuurlijk mag dat niet en kan dat niet, want dat past niet in het wereldbeeld van nogal wat mensen, maar in de echte wereld lijkt het allemaal best mee te vallen. Of het een goed idee was, dat moeten de historici later maar gaan bedenken, maar het heeft tot nu toe nog niet het onheil gebracht dat door nogal veel mensen nogal stellig was voorspeld. Ik was zelf ook nog wel eens te negatief trouwens, maar dat was een politieke mening, niet een beleggingsvisie. Dat moet je niet door elkaar halen.

    Beleggen is gewoon deelnemen in een bedrijf. Als dat bedrijf een gezond business model heeft en fatsoenlijk gerund wordt, zal je er op termijn altijd aan verdienen. Mensen slagen erin om geld te verdienen in Libanon en in Somalië, dan moet dat in Nederland toch al een stuk gemakkelijker zijn.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links