Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wolters, ASR en topbeloningen

Wolters, ASR en topbeloningen

Verrassend die koersreactie van Wolters Kluwer op de weer in recordtijd af te vinken kwartaalcijfers voorbeurs? Een mooie plus op weinig verrassende cijfers.

En dat is een compliment. Het fonds is een ware oase aan rust in uw portefeuille. Nooit gedoe, gedonder of zeperds. Altijd keurig volgens verwachtingen.

Goed beleggen is saai, is een oude beurswijsheid en Wolters Kluwer is hier een schoolvoorbeeld van. De credits zijn voor CEO Nancy Mckinstry die hier al sinds 2003 de scepter zwaait. Ik zou niet één smetje weten. Gestaag krikt het bedrijf zijn eigen waarde op, de koers stijgt mee en u knipt uw dividendcoupons.

Onze beleggersdesk is er ook snel klaar, saai maar efficiënt.  

Dat geldt ook voor het oordeel over ASR:

Smetje

Vooruit, er is een smetje, waar ik echter de laatste jaren niemand meer over hoor. Dat brengt mij ook bij een op het eerste gezicht wat vergezochte vergelijking met ASR: de topbeloningen. Veel gedoe de laatste tijd rond de verzekeraar, waarvan de board zichzelf op een loonsverhoging van zo'n 40% trakteert.

Dat wil zeggen, gedoe hierover buiten de beurs. Op de vloer heb ik er niemand over gehoord. Verbaast me niks, want naar mijn idee vindt plat gezegd iedereen het op de beurs wel best wat de top verdient, zolang de koers maar stijgt. Hold my beer, deze stelling ga ik nú bewijzen. Beetje dan.

Dit is ASR sinds de beursgang begin juni 2016 inclusief herbelegd dividend versus de herbelegde AEX. Zijn er nog vragen, klachten of kritische opmerkingen over die salarisverhogingen? Ik gok van niet. Wat een outperformance. Alsof Noorwegen en Japan tegen Nederland schaatsen... #sjongejongejonge

bouwers grafiek


Zoals gezegd is Nancy al sinds 2003 bestuursvoorzitter van Wolters Kluwer. Dit is haar hele herbelegde trackrecord sinds haar aantreden versus de dito AEX. Ze is een beetje een slow starter gebleken. De eerste tien jaar bleef ze trouw aan de AEX.

bouwers grafiek


U ziet dat Nancy de laatste jaren - net als in de film - de haren echt heeft los gegooid en Wolters Kluwer zo heeft opgestuwd in de vaart der volkeren. Ook hier geldt, wat een outperformance!

bouwers grafiek


Nancy met gouden eieren

Of u dat helemaal op Nacy's conto moet plaatsen is de vraag, want collega-uitgever RELX deed net zo goed. Bovendien waren in deze jaren de defensieve hoogdividendaandelen niet aan te slepen door de lage rentes. In januari was er nog een echte beurshausse en toen bleven deze fondsen juist achter.

Dat u het even weet: als u voor koerswinst handelt of belegt en u gaat uit van verder oplopende aandelen, is het maar de vraag of u de hoogdividenders moet hebben. In de regel blijven deze fondsen juist weer beter liggen, als de beurzen bakzeil halen, Garantie tot de voordeur, want ze zijn peperduur.     

Enfin, RELX en Wolters Kluwer profiteren volop van de defensieve, maar zo lucratieve markt voor professionele bedrijfs- en vakinformatie. Beide bedrijven hebben deze eeuw de omslag gemaakt van print naar digitaal en de omzet, winst en marges wapperen bij wijze van zo door de ramen naar binnen.  

Dit plaatje ging de afgelopen week veelvuldig op Twitter rond en ik moest meteen aan Wolters Kluwer en RELX denken. Prettige markt om in te ondernemen en te beleggen, dunkt me.

Kruistochten

En zo hoor ik op de beurs al jaren niemand meer over de beloning van Nancy. Dat was tot voor een jaar of vijf geleden wel anders. Het was eigenlijk het enige fonds waar beleggers vaak morden over de topbeloning. En die was er zeker. Ik herinner mij nog kruistochten van ene Corné hiertegen. 

Al gauw €10 miljoen salaris inclusief vele extra's voor het besturen van een beursbedrijf van toen nog zeg €5 miljard dat een paar honderd miljoen per jaar verdiende met niet al te ingewikkelde business, vonden zelfs beleggers te gortig. Te meer daar het aandeel aan het lijntje van de AEX bewoog.

Geen enkele reden dus voor zo'n hoge beloning. Das war einmal. Eén keer raden als u die grafieken ziet... Dus beste ASR-top, als jullie zo doorgaan kan je jezelf over een paar jaar nog een keer trakteren. Op de beurs kraait er toch geen haan naar.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links