Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Uur U BAM en Heijmans

Uur U BAM en Heijmans

Zijn er vrijwilligers? Anders gaan we aanwijzen :-)

OK, daar gaat ie. Omdat het moet. Wat spookt er door uw hoofd? 

Long of short?
Short of long?
Die cijfers moeten toch een keer goed zijn?
De lijken in de kast en in het tapijt moeten toch een keer op zijn?
Ja maar, ja maar, ja maar

Eerlijk zeggen hoeveel nachten u wakker hebt gelegen van de jaarcijfers BAM en Heijmans, die morgen en vrijdag het daglicht zien. En wie mag niet meer van z'n partner? Long of short, er valt wat te halen als de bouwers rapporteren. En dat is heel zacht uitgedrukt, want die rapportages gaan zelden onopgemerkt voorbij.

Rode draad: net als VolkerWessels kunnen we trots zijn op onze (beursgenoteerde) bouwbedrijven, want bouwen kunnen ze. Er is alleen één klein probleempje wat deze fondsen achtervolgt, zo lang als ik mij kan herinneren. Ze verdienen er nooit ene pepernoot aan, omdat er altijd stroppen zijn.

De ene keer zijn die stroppen, winstwaarschuwingen en lijken uit kast en tapijt - alle mogelijke combinaties hebben we in de loop van de jaren voorbij zien komen - ingeprijsd en de andere keer weer niet. Zo wisselen wonderrallies en dubbele dipdeconfitures in de koersen elkaar af in de tijd...

...En schiet u uiteindelijk niet veel op. Van oude bouwbedrijven, de dingen die maar niet voorbijgaan, zou Louis Couperus zeggen.

bouwers grafiek


Wat vertelt de data ons?

Michel Aupers hield het twee weken geleden op deze site in een voortreffelijke vooruitblik op de cijfers van BAM, Heijmans en VolkerWessels wat meer down to earth. Hij begint zo lekker kort en krachtig met de conclusie en daarmee is alles meteen gezegd:

Bestaat dat wel, beleggen in bouwbedrijven? Of moeten we eigenlijk spreken van speculeren op de goede afloop? Beleggers zonder incasseringsvermogen kunnen de industrie beter vermijden.

Op de site schrijven we zeker ook voor handelaren, speculanten, gokkers en dobbelaars mét incasseringsvermogen. En u wilt maar één ding van mij weten: long of short? Geen idee en ik ga hier zeker niet mijn vingers aan branden, maar ik heb historische data en een trackrecord voor u.

Klik voor groot. U ziet hier de verwachtingen (helemaal rechts in de tabel) voor de cijfers van deze week en de historische jaarcijfers uit Reuters Eikon. En nu komt het, in de onderste regel ziet u de koersreactie na zeven handelsdagen. Jaja, daar zakt u even flink van in uw stoel weg, hé?

Erts BAM. U ziet aan het verschil tussen mean en smart estimate dat de winst per aandeel een wit konijn uit een hoge hoed is. Kan alles zijn. Belangrijkste is misschien wat BAM over de zeesluizen IJmuiden vertelt, want die strop zorgde bij het vorige cijferrondje voor een koersdebacle.

De koersreacties in het verleden spreken voor zich. Long of short, ik wens u veel wijsheid en vooral geluk (voor) morgen.

bouwers grafiek


Voor Heijmans geldt hetzelfde - hier is de N23 het grote hoofdpijndossier - maar de cijfers zijn nog grotesker. Er wordt vrijdag verlies verwacht, maar hoe groot dat is kunt u waarschijnlijk nog het beste aan de waarzegster op de kermis vragen. Even tussendoor, verlies draaien in hoogconjunctuur.

Laat dat even tot u doordringen: onder wat voor economische omstandigheden denkt het bedrijf dan wel structureel geld te verdienen en waarde te scheppen...? Ik zou het niet weten. Heijmans zelf wellicht ook niet.

bouwers grafiek


Off-topic, maar als extraatje geef ik u dezelfde data sinds de oliecrisis in 2014 begon van Fugro en Brunel mee, die deze week ook doorkomen met hun jaarcijfers 2017. Op grond van dit trackrecord moet hier ook wat te halen vallen voor de risicozoekenden onder u.  

bouwers grafiek


Bij Fugro ziet u ook dat de analisten nogal uiteen liggen. Bij Brunel niet.

bouwers grafiek


Long of short, ik wens u veel succes en plezier. Want voor adrenalinestoten in de aderen ziet u bij deze fondsen doorgaans wel goed.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Tartessos 20 februari 2018 15:17
    Wat een gelul is dit.
    Dit is het verhaal van een man die ooit HBO economie of zoiets dergelijks heeft gedaan en met hakken over de sloot diploma heeft behaald. Vervolgens lang bij een bank heeft gewerkt of zoiets dergelijks.
    In de pauze - of onder werktijd bij de bank - wat aandeeltjes heeft verhandeld. G-e-i-l-t op grafieken. En waarschijnlijk geen schroef in een pakje boter kan draaien. Vermoeiend.
  2. forum rang 5 Daexter 20 februari 2018 17:39
    Het is zeker geen gelul, wat de eerste poster zegt, maar de harde werkelijkheid. Geldt voor mijzelf overigens ook:) met een bedrijfseconomie achtergrond..

    Maar het is vooral heel kortzichtig... AJ valt wat dit betreft in herhaling. Bouw bedrijven hebben lange doorlooptijden. Projecten hebben vaak een doorlooptijd van 3 tot 5 en soms zelfs 7 jaar. 3 jaar geleden (2014) begon het economisch herstel, 5 jaar geleden lag heel Nederland nog plat...

    Dus AJ zo prat wil gaan op wanneer er geld verdiend gaat worden...juist vanaf dit jaar mag dat verwacht gaan worden
  3. [verwijderd] 20 februari 2018 18:45
    Kwestie van op het juiste moment kopen en verkopen.
    Heb aandelen in de krediet crisis rond de 2 euro gekocht en een tijdje geleden toen ze op 5 stonden verkocht. Na de cijfers en de beurs scheet in Amerika op 3.50 - 3.60 opnieuw aangeschaft. Ondanks dat Bam nauwelijks winst maakt, heb ik er goed aan verdiend. Zo zijn er wel meer bedrijven of andere zaken waar je winst mee kan maken zonder dat het goed is (kijk maar naar crypto poep.) Dus nee het is met beleggen niet altijd belangrijk of een bedrijf winst maakt maar hoe hebberig of angstig andere beleggers zijn.
  4. [verwijderd] 20 februari 2018 18:46
    Kwestie van op het juiste moment kopen en verkopen.
    Heb aandelen in de krediet crisis rond de 2 euro gekocht en een tijdje geleden toen ze op 5 stonden verkocht. Na de cijfers en de beurs scheet in Amerika op 3.50 - 3.60 opnieuw aangeschaft. Ondanks dat Bam nauwelijks winst maakt, heb ik er goed aan verdiend. Zo zijn er wel meer bedrijven of andere zaken waar je winst mee kan maken zonder dat het goed is (kijk maar naar crypto poep, take away, tesla, uber, etc...) Dus nee het is met beleggen niet altijd belangrijk of een bedrijf winst maakt maar hoe hebberig of angstig andere beleggers zijn.
  5. Moneyball 20 februari 2018 22:43
    Meeste omzet komt uit Infra. Die is voor flink deel overheidsafhankelijk en kent lange doorlooptijd. Met economische verbetering groeit ook ruimte op overheidsbegrotingen. Het herstel is voir de bouw nog maar net gestart. Met waardeverbetering grondposities, meer woningbouwvolume, stabiele PPS inkomsten en meer utiliteit wordt brede linie beter. Afgeslankt en interne efficiency verbeterd. Vrijwel alle seinen staan op groen, maar bouw reageert traag (laatcyclisch). Ja, het risico op missers blijft, maar ruimte voor compensatie is groter en kans op missers in ieder geval beperkter dan voorheen. Kijk naar orderboek. Wat mij betreft is bouw de beleggingskans van het moment.
  6. Da Freeze 21 februari 2018 06:34
    quote:

    De Kromme schreef op 21 februari 2018 00:06:

    en ben best intigent.
    :)

    Ik neem dan ook aan dat deze fout bewust is.

    Een probleem waar veel bouwers nu mee zitten is dat de infra en woningmarkt weer aan begint te trekken, maar dat deze vraag niet bedient kan worden door gebrek aan personeel. De afgelopen 10 jaar zijn veel bouwvakkers (maar ook installateurs, schilders en wat al niet aan vaklui) met pensioen gegaan of hebben zich laten omscholen tot iets om wel werk te hebben. Deze mensen komen niet meer terug in de bouw.

    Kijk ik naar het bedrijf waar ik voor werk, merk je al snel dat jonge aanwas dunner gezaaid is dan "oude" mensen, maar ook geen interesse meer heeft in zwaar of vies werk. Johnny en Anita moeten tegenwoordig ook MBO doen om receptioniste of indoor heftruckchauffeur te worden.

    Omdat de bouwbedrijven op deze manier niet hard kunnen groeien, is het lastig om een stabiele inkomstenstroom te ontwikkelen. Woonwijken opzetten is zo`n stabiele inkomstenstroom. Weinig risico, grote bedragen. Dus gaan ze voorlopig nog nat op risicoprojecten.

    En dan die opmerking van de eerste post, ik gaf een punt omdat ik het een grappig betoog vond. Niet omdat AJK persoonlijk moest worden aangevallen. En ik kan ook geen schroef in een pakje boter draaien, de hechting is te slecht. ;)
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links