Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het AEX en dollar ABC'tje

Het AEX en dollar ABC'tje

Vandaag alweer, de correlatie tussen AEX en dollar is weer zoek. Zoals eigenlijk al de hele maand. Simpel appeltje-eitje: als de de dollar stijgt, ofwel EUR/USD daalt, is dat goed voor de AEX en die moet dan stijgen. En vice versa uiteraard. De reden dat een duurdere dollar goed is voor de AEX is al even simpel.

De AEX-bedrijven halen meer dan de helft van hun omzet in dollars. Ze rapporteren echter in euro's. Als die dollar dan in die periode is gestegen, pakt dat gunstig uit op de resultaten en slecht als die munt is gedaald. Het is het bekende dollar-windje, standaardjargon hier op de Amsterdamse beursvloer.

In hoeverre is deze eenvoudige vuistregel een wet van meden en perzen? Voor mijn gevoel en naar mijn idee gaat dat dit al zeker een jaar op. Tot nu dus. Nu weet ik uit ervaring dat mijn gevoel en naar mijn idee zo ongeveer mijn slechtste raadgevers zijn. Vaak verkeren ze op voet van oorlog met harde data.

Daarom heb ik Reuters Datastream laten draaien om te zien of het klopt. Dat wil zeggen, dat deze vuistregel een blauw bordje is. Een blauw bordje, want op één na bestaan er geen ijzeren wetten op de beurs. En die kent u zeker en anders mag u die nu boven uw scherm plakken:

Zonder risico geen rendement en hoe meer rendement, hoe meer risico

Klik voor groot, hier ziet u de wekelijkse AEX bewegingen over het afgelopen jaar versus de dollar. Liever had ik op dagbasis genomen, maar dan wordt de grafiek onleesbaar. U ziet het, mijn gevoel klopt aardig, de vuistregel ging redelijk op: hogere dollar betekent hogere AEX en vice versa.


Als ik echter vijf jaar terug kijk (op maandbasis), dan valt er aanzienlijk minder chocolade van te maken. Hele periodes dat het ABC'tje niet werkt. 


Dat geldt al helemaal als ik op jaarbasis twintig jaar terug kijk:


Leergeld

Ik weet genoeg, dit hoef ik verder niet uit zoeken. Er zijn zeker periodes waarin de twee perfect hand-in-hand gaan, maar er zijn ook tijden waarin daar geen sprake van is. En echt niet alleen tijdens grote markt-events, correcties of wat dan ook. Logisch wellicht, winsten zijn niet alleen afhankelijk van de dollar.

Niettemin hebben zulke al dan niet wetmatigheden voor catastrofes gezorgd onder beleggers en handelaren. U hebt het vast zelf ook wel eens meegemaakt, als u al wat langer mee loopt. U had zelfs zo'n correlatie of wetmatigheid ontdekt en al snel dacht u een gratis geldmethode te hebben gevonden.

Dus hoppa, nog meer geld erin, hefboom er op en kassa. Totdat het trucje niet meer werkte en u in een paar dagen of soms zelfs enkele koerstikken de winst van maanden of jaren in één keer kwijtspeelde. Auw. Twee weken geleden gebeurde dit dus met al die hardcore superleveraged volatiliteitsproducten.

Niks om u voor te schamen, leergeld. Het is zo'n beetje iederen wel een keer gebeurd op de beurs en zelfs hele hedge funds zijn er op gevallen. Googelt u maar even op LTCM. Dat was een valuta hedge funds van Nobelprijswinnaars dat dikke knaken verdiende, totdat in 1998 de trucjes niet weer werkten.

Dollar-wind tegen

Ik raad u niet aan met de dollar zoiets te proberen. Al is het maar hierom. The dollar is our currency and your problem, zei de VS in 1971 keer tegen de toenmalige EEG. met ander woorden, wij doen met onze munt wat ons het best uitkomt. U moet een hele goede quant zijn om daar een model op te maken. 

En wat moet u hier nu mee als doodgewone aandelenbelegger? Laat die dollar voor wat die is. De ene keer hebt u het windje mee, de andere keer tegen. Ik zie het zelf aan mijn AEX en wereldindex trackers. Die AEX gaat lekker, want in euro's en die wereldindex valt omgerekend in euro's al een jaar tegen.

Pech gehad, het zij zo. Daar ga ik mijn portefeuille niet op aanpassen of duur hedgen, want dan zul je net zien dat het ABC'tje dan ineens wel weer werkt. Klinkt zeker ook al bekend in de oren? Maar dat is weer een ander verhaal :-)


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links