Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Financials onder druk

TA: Financials onder druk

Geen enkele sector heeft tijdens de recente correctie op de beurzen de dans weten te ontspringen. Ook de bankensector heeft een flinke stap terug moeten doen, waardoor het lange termijn technische beeld wat is verzwakt.

AEX

De AEX-index kwam gisteren ook weer even onder druk te staan nadat de Amerikaanse detailhandelsverkopen tegenvielen. De beurs viel kort terug richting de bodems van afgelopen vrijdag, maar wist al snel het herstel weer op te pakken.

We verwachten nog steeds dat de beurs vanaf de huidige niveaus wat verder kan gaan herstellen, ook al blijkt er meer tijd voor nodig om het zwakke sentiment te keren.

 

 


Bankensector

De Europese bankensector, hieronder weergegeven in de Euro Stoxx sector Banks, leek begin dit jaar het ruime sop te kiezen. De sector wist opwaarts uit een lange termijn consolidatiefase te breken, waarmee de oude stijgende trend weer werd opgepakt.

De afgelopen week is de sector echter hard teruggevallen en onder de oude koerstoppen gezakt. De recente verbeteringen zijn hierdoor geneutraliseerd.

Na zo een valse uitbraak volgt vaak een krachtige beweging in tegengestelde richting. We houden daarom de steun goed in de gaten. Een doorbraak onder de steun zal een lange termijn verkoopsignaal genereren en ruimte vrijmaken voor een diepere correctie.

 


We bekijken de technische plaatjes van een aantal Europese banken.

ING

De recente correctie van ING bracht de koers terug onder de voormalige toppen. Door deze terugkeer binnen de voormalige horizontale (zijwaartse) trend verliest ING aan kracht. Deze zogenaamde 'false move' neutraliseert de eerdere verbetering.

We verwachten een consolidatie boven de steun van 14,47 euro (gevormd op 18 mei 2017). Na een doorbraak onder de steun van 14,47 euro wordt 12,81 het volgende neerwaartse koersdoel.

De weerstand ligt rond 19,98 euro (de top van 16 mei 2008).

 


Deutsche Bank

De neerwaartse krul op de grafiek signaleert verkoopdruk. Nu bovendien een voorgaande koersbodem wordt gebroken, is een technische verzwakking opgetreden richting 10,53 euro (gevormd op 9 november 2016).

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van Deutsche Bank draait neerwaarts. Dit duidt op een verslechtering in de technische conditie.

 


BNP Paribas

De Franse bankengroep BNP Paribas, dat genoteerd is aan de CAC 40 index, weet de afgelopen maanden geen richting te kiezen. Ondanks soms forse koersuitslagen is het aandeel per saldo niet veel opgeschoten. Het ontbreekt momenteel aan kracht.

Voor een hervatting van de stijgende trend is een doorbraak boven de horde rond 68,89 euro (gevormd op 11 augustus 2017) noodzakelijk. In dat geval krijgt BNP Paribas ruimte voor een verdere koersstijging.

Een doorbraak onder de steun zal het technische beeld echter verder doen verzwakken en nieuwe verkoopdruk uitlokken.

 


KBC

Het Belgische KBC ligt er bij de banken technisch nog het beste bij. KBC valt terug binnen de grenzen van de stijgende trend.

Zolang de koers boven de voorgaande top weet te blijven, oogt het technische beeld redelijk positief. Er ligt steun op 67,35 euro (gevormd op 8 september 2017). De weerstand ligt rond de 90,87 euro (gevormd op 2 mei 2008).


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ING Groep

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

KBC Groep

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

DEUTSCHE BANK AG

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

BNP Paribas

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
233 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Fundbuster
0
Dát zou nou ‘ns een lekkere complottheorie zijn, dat de Fed direct miljarden uit hun QE aan The Firm betaald heeft in ruil voor hun hun junk bond portefeuille, en dat een speciaal team daarvan S&Peejen koopt telkens als die een paar procent dalen en dat Alan, Ben en Janet enorme kickbacks kregen op de Kaaimaneilanden.

Dat verklaart ook die acht fulltimers die ze in dienst hebben speciaal om de posities van een paar forumdeelnemers hier te verneuken...

Fundbuster
0
quote:

Rob in Spanje schreef op 15 feb 2018 om 22:34:


Wat vinden wij van die man die voor tientallen miljarden short is gegaan op Europa?


Die man vinden wij een paljas die in Italië een standbeeld verdient, in Frankrijk een landgoed en in de rest van Europa levenslang.
Fundbuster
0
quote:

Claudio Bizarro schreef op 15 feb 2018 om 21:44:


The FSA doet het weer Prima met haar 3 Traps Raket..

Centrale Banken hebben aan het handje van Goldman Sucks weer everything in Control.. :)

Even 564 euri op Plukje Agn gepakt op beter dan verwachte cijfers..

Niet slecht voor één nachtje slapen..

Agn trouwens niet door weerstand 5,60 héén.

Aenix niet door de 530..

En onder 530 is ie nog wel in de Correctie modus Operandi..

Wat gaat zwak ogende ECB/DAX morguh doen?!

Ennuhhh,..

In deze door CB'en georkestreerde, geregisseerde en gecontroleerde markten geldt daarom nog steeds..

Weet wél goed..

Of je in een SHORT-POSITIE moet.. ;)

Je hebt natuurlijk een punt, Claudius Bizarrus. Dat zou dan wél inhouden dat de huidige ‘steun’ niet rust op economische fundamentals maar dat het veel eenvoudiger is: een wetmatige interesse van instellingen die nog helemaal vol zitten met gratis geld, dat op de toppen niet meer, maar nu weer wél tot renderen gebracht kan worden. Ik speculeer hier vrolijk mee met anderen die het evenmin weten, maar dan zou de plotselinge halt aan de dalingen een eigen logica hebben.
Als dit een klein beetje klopt zijn er wel drie of vier van dit soort instortingen nodig, tot de geldberg voldoende geslonken is.
De geldhoeveelheid krimpt door het uitlopen van leningen. Maar affikken in de markten is natuurlijk ook een optie...

Zou je die lijn dóórdenken, dan is het Plunge Protection Team geen ploeg mensen met een speciale opdracht, maar de bankensector die als zodanig functioneert omdat ze anders stikken in hun geld. Scary shit als je erover nadenkt.
Wired
0
S&P retraced meer dan 50% van de recente daling. De hoge top van afgelopen woensdag (nabij 2727.7) is reeds uitgenomen, wat suggereert dat de correctie voorbij is.
JoostVLS
0
Goedemorgen,
De consolidatie na de correctie is ten einde lijkt me.
Nu een ongekende shortsqueeze ?
Sem_7
0
Vertrouwen komt te paard en gaat te voet. Of toch andersom..;)

Goedemorgen vroege vogels.
Wired
0
De opkomst van de euro en de yen een probleem? Grote overschotten op de US lopende rekening en een ‘Amerika first’ agenda in Washington verhinderen weerstand. 1,30 kan zo snel op de borden staan. DAX zag het gisteren al niet meer zitten.
[verwijderd]
0
quote:

Fundbuster schreef op 15 feb 2018 om 23:05:


[...]

Ik heb er ook aan mogen likken, Beer. Twee keer gillend uitgestopt. Maandag, dinsdag, woensdag, minusdag... kunnen we nog ergens een analist de schuld geven van de verliezen, Bas Heijink of zo?
Morgen beter dude !


Maar afwachten wat er vandaag en maandag gebeurt
Azie moet bijkomen van t nieuwe jaar en duurdere munt
Verwacht vandaag niet al te veel
Toch maar weer verkoop ingelegd op 24800.. je weet t nooit..
Succes
ONN
0
JoostVLS
0
quote:

ONN schreef op 16 feb 2018 om 08:10:


[...]
Wie, wat, waar ?


Na 3 minuten was er maar 1 fti verhandeld, vandaar
233 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

  1. 23 jan TA: Correctie door coronavirus 250
  2. 22 jan TA: Unilever op cruciaal niveau 190
  3. 21 jan TA: Prachtige plaatjes VS 196

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 605,62 0,00%
  2. BNP Paribas 49,955 0,00%
  3. DEUTSCHE BANK AG 7,683 +1,63%
    Ga naar: Hefboomproducten
  4. ING Groep 10,254 0,00%
  5. KBC Groep 67,940 0,00%

Gesponsorde links