Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Cyberonveiligheid steeds groter beursprobleem

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Henk Grootveld

Henk Grootveld is hoofd trendsbeleggen bij Robeco, fondsmanager van het groeifonds Rolinco en trendwatcher. Naast aandelenmarkten en economie heeft Grootveld een brede interesse in en schrijft hij over de impact van wetenschap en technologie op de geschiedenis. Hiervoor was hij onder andere hoofd Europese aandelen bij Robeco,...

Meer over Henk Grootveld

Recente artikelen van Henk Grootveld

  1. okt '19 GenZ, of de generatie die de wereld gaat redden 15
  2. sep '19 Een hopelijk slaapverwekkend verhaal 5
  3. jun '19 Tijdbom der obesitas 4

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 16 februari 2018 13:24
    Naarmate de gegevens die worden opgeslagen op ICT systemen waardevoller worden neemt het belang van veiligheid inderdaad toe.
    Ik vind echter dat er veel geroepen wordt over toenemende onveiligheid en daarbij met voor de leek onbegrijpelijke doch dreigende termen worden gebruikt.
    Daar zit hem ook mijn punt: het zijn niet zozeer de IT systemen die onveilig zijn, maar de onkunde van gebruikers en soms ook incompetente ITers die het onveilig maken.

    Gezond verstand dicteert immers: inloggen op een hartklep via een openbaar netwerk zoals het internet is geen goed idee, dus dat hoor je dan ook niet mogelijk te maken. Hartkleppen horen niet verbonden te zijn met het internet, evenals energiecentrales of kritische infrastructuur of bedrijfskritische processen.
    Toch zijn er kennelijk lieden die zo'n onbeperkt vertrouwen hebben in hun onschendbaarheid of gewoon gemakzuchtig zijn dat ze dit toch doen. Dat vind ik nogal verwijtbaar.

    Onlangs was er een item op het NOS journaal over de beveiliging van email in de tweede kamer. Ik weet voldoende van email dat email inherent onveilig is, dat je de afzender van email kunt vervalsen, en daar kun je wel iets aan doen, maar je kunt beter alert zijn op deze gevoeligheid en niet kritiekloos acteren op iedere email die je in je inbox vindt.

    De expert in kwestie meldde echter met een ernstig gezicht op dat journaal dat je op deze wijze kerncentrales kunt saboteren... als het mogelijk is om via een vervalst emailtje een kerncentrale te saboteren dan heb ik ernstige bedenkingen bij het personeel van die centrales, en is er reden om heel bang te worden. ("Hallo Rutte@tweedekamer.nl hier. Ken je effe alle brandstofstaven nu in een keer laten zakken? ja man, is goed, ik zeg het toch... lache man!")

    Dit is een typisch voorbeeld van mensen die om het hardst roepen dat het onveilig is maar mij niet kunnen of willen uitleggen hoe ik dat dan moet voorkomen. Veel van deze discussie in mijn inziens dan ook bangmakerij.

    Het werkelijke gevaar is ondeskundig gebruik van IT en dat levert een groot risico op. Overal maar op klikken, spelletjes, porno, lekke Wordpress plugins, software uit twijfelachtige bron dat zijn de werkelijke ingredienten van botnets en andere exploits.

    Het is niet minder ernstig maar in plaats van op beveiligers te vertrouwen die zelf vaak ook twijfelachtige methoden hanteren is een goed opgeleide gebruiker van je systemen veel belangrijker, en tevens het handhaven van een gezond wantrouwen jegens alle netwerkverbindingen binnen je IT omgeving. Niet alles hoeft aan dat internet te hangen, en niet alle software hoef je kritiekloos te installeren of te upgraden.. daar zijn genoeg ongelukken gebeurd.

    Tot slot is het interessant om te lezen over Stuxnet, de worm waarmee de Amerikanen vermeend een Iraanse opwerkingsfabriek hebben gesaboteerd. Het is een knap staaltje hacken maar berustte uitsluitend op de zwakheid van iemand die zijn usb stickje zowel prive als op zijn werk in een pc stak.
  2. [verwijderd] 17 maart 2018 15:11
    staat er in de tekst iets met bourbon of texas? ik was namelijk van plan om een texaanse bourbon te kopen. en deze kwam via mijn google zoekopdracht in de eerste pagina te staan.

    ik regel deze dingetjes later nog wel even. ahum. ahum. maar eerste moet ik goed eten en drinken.

    vandaag ben ik een statesman. morgen een kingsman. overmorgen een stateman. u begrijpt mij.

    als er geen scotch single malt voor handen is, dan is jack daniels altijd een goede opvulling van je tijd. u begrijpt mij.

    www.youtube.com/watch?v=Hp1YDHagAGc check dit uiterst vermakelijk clipje even.
  3. Mario di Dragon 17 maart 2018 15:54
    Alles wat met het internet verbonden is, is nooit 100% beveiligbaar. Derhalve zie ik het als een grote bedreiging indien men zaken van cruciaal belang hieraan koppelt.

    Binnen afzienbare tijd zal de kwantumcomputer haar intrede doen. Sommige denken dat dit nog sience fiction is, maar ontwikkelingen op dit gebied gaan veel sneller dat bij de binaire computer.

    Wanneer de q-computer eenmaal volwaardig is, hebben de hedendaagse wachtwoorden en encryptie geen enkele betekenis meer.
    Nu wordt er al geruime tijd geexpirimenteerd met het transporteren van verstrengelde sub-atomaire deeltjes. dit ging wel, maar was moeilijk over grotere afstanden. Blijkt nu echter ook dat fotonen zich laten verstrengelen en ik denk eerlijk gezegd dat dit de oplossing zal worden voor een veilig internet.

    Overigens einde bitcoin, want je kan ze kraken en als dat geen betekenis heeft kan iedereen ze onbeperkt maken(inflatie).

6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links