Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Tijd voor herstel

TA: Tijd voor herstel

Na het positieve banenrapport uit de Verenigde Staten van begin februari nam plotseling de angst op een snellere verhoging van de rente door de Federal Reserve toe. Ook kwam het besef dat de overheidssteun wel eens eerder afgebouwd kon gaan worden dan verwacht.

Zo leidde goed nieuws over de stand van de economie tot een forse verkoopgolf die voor menig belegger vrij onverwacht kwam.

Forse correctie

Dit gold ook voor ons. De technische plaatjes van de verschillende beurzen lagen er nog keurig bij en zeker op lange termijn was er nog geen sprake van een aankondiging van deze forse verkoopdruk.

De AEX-index heeft vanaf de top van eind januari echter ruim 50 punten moeten inleveren, een verlies van nog net geen 10%. Het technische beeld heeft een flinke deuk opgelopen en meerdere steunniveaus zijn gesneuveld.

Pas rond 506 punten zien we nu het eerste steunniveau, gevormd door een aantal bodems van 2017.


RSI indicator

Toch lijkt de kans groot dat we al voor het bereiken van deze steun een herstel in gaan zetten. We bekijken hiervoor de RSI indicator. Dit is een momentum-indicator die de kracht van een koersbeweging goed in beeld brengt.

Bij de AEX-index in de grafiek hieronder zien we dat de RSI de afgelopen week hard is teruggevallen, maar nu een waarde onder 30 heeft bereikt. Dit houdt in dat beurs oversold is en de kans op een herstel groter wordt. De indicator heeft in de laatste daling van de index zelfs geen lagere bodem meer gevormd. We spreken dan van positieve divergentie, wat het signaal nog extra bevestigt.

In eerste instantie verwachten we dat de Amsterdamse beurs tijdens dit herstel de openstaande koersgaps kan gaan dichten. Dan komen we op een stand van 550 punten. Daarna is het even afwachten hoeveel veerkracht de AEX nog heeft.


Duitse beurs

Hetzelfde beeld zien we bij de Duitse beurs. De DAX-index is hard teruggevallen onder de bodems van de afgelopen maanden, maar nadert nu de steunzone vlak onder de 12.000 punten.

Ook hier zien we een RSI die flink oversold is en al een lichte positieve divergentie signaleert. We verwachten daarom dat ook de DAX-index deze week wat kan gaan herstellen.


Dow Jones-index

In Amerika zagen we vrijdag in de loop van de avond al wat herstel optreden. De Dow Jones-index wist het verlies van eerder op de dag weg te werken en ruim in de groene cijfers te sluiten. Ook bij deze index laat de RSI indicator positieve divergentie zien in oversold gebied (onder 30). 


Nasdaq

Tot slot de Amerikaanse technologiebeurs, de Nasdaq Composite index. Deze index heeft de steile stijgende trend afgebroken, maar is nog wel opgevangen boven de steun van de bodem van november.

Vanaf dit niveau zagen we vrijdag al een eerste opleving, waardoor de schade van de afgelopen week nog redelijk beperkt is gebleven. Hoewel de RSI indicator hier geen positieve divergentie aangeeft, zien we deze wel herstellen uit oververkocht gebied.

We gaan er daarom vanuit dat de komende beursdagen ook deze index wat zal kunnen opveren.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 8
  2. 23 apr Elektrische auto's hebben nog steeds panne 79
  3. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 79

Gerelateerd

Reacties

176 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 februari 2018 08:35
    Dus hoog al late kopen, waarom zei je vrijdag dat niet dan.
    Winst marge nihiel nog. Dat willen de banken liever, als je verlies nu hebben ze meer als jij.

    maandag groen is di rood of anders om, zie ik als opties.

    Duitsland ligt plat deels door carnaval en vakantie dus vuurwerk zal er niet komen.
176 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links