Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

"Niet dip abnormaal, maar het jaar ervoor"

"Niet dip abnormaal, maar het jaar ervoor"

De correctie die zich aftekent op de wereldwijde beurzen is technisch van aard, want fundamenteel is het beeld niet significant verslechterd, zegt Nico Inberg donderdag tijdens een beleggersdebat. 

"Niet de daling is abnormaal, maar het jaar ervoor was abnormaal", stelt Inberg, hoofd van de IEX Beleggersdesk, in een door Lynx georganiseerd online debat met Tycho Schaaf, beleggingsexpert van de internetbroker. 

Risico afkappen

Afgelopen jaar kenmerkte zich door uitzonderlijk lage volatiliteit, terwijl de koersen in een stijgende lijn bewogen. Een situatie die niet eindeloos kan voort duren, aldus Inberg. De correctie van de afgelopen weken is volgens hem dan ook technisch van aard. 

Geleidelijk stijgende koersen zijn voor handelaren minder, maar andere marktpartijen raken eraan gewend en leunen achterover. "En dan krijg je dit, je ziet partijen die moeten hakken", wijst Inberg op de plotse bijstelling van risicoaannames. Ook computergestuurde handel op basis van algoritmes speelde deze week ook een rol in de dalingen, zo vermoedt hij. 

Lange termijn

Voor de langetermijnbelegger is het echter een kans, vervolgt de IEX-analist. "Het was behoorlijk aan de prijs. Nu zie je een situatie waarin mooie, degelijke aandelen toch even wat goedkoper zijn. Beleggers met een horizon van 10-15 jaar, die kunnen mooie zaken doen."

Als analist identificeert Inberg enkele van deze aantrekkelijk geprijsde aandelen. Zo wijst hij op Nokia als bedrijf dat zichzelf de laatste jaren heeft heruitgevonden. De analist verwacht dat de Finse producent van telecomapparatuur zal meeliften op investeringen in 5G-netwerken wereldwijd. 

Hedge tegen onrust

Het in Amsterdam genoteerde bedrijf dat direct profijt heeft van de opleving van de volatiliteit op de beurzen is FlowTraders, vervolgt Inberg. Hij tipte dit aandeel eerder als ‘hedge’ tegen onrust op de beurs. En afgelopen week was het inderdaad een van de weinige bedrijven waarvan de koers steeg. 

Hij wijst erop dat Flow goede zaken deed rond de Brexit, toen de uitkomst van het Britse referendum om de Europese Unie te verlaten de markten verraste. "En nu hebben we weer zoiets. En misschien houdt het wel langer aan."

Tip bevestigd

Vrijdag voorbeurs kwam Flow met kwartaal- en jaarcijfers. Het handelshuis maakte niet alleen bekend dat de dalende trend in de handelsinkomsten in het vierde kwartaal is omgebogen, maar ook dat het in de eerste maanden van het huidige jaar afstevent op een recordkwartaal.

De koers klom vrijdagmorgen meer dan 15% naar €27,50. Eind januari noteerde het aandeel nog onder de €20.  

Zie hier alle adviezen van de IEX Beleggersdesk 

De IEX Beleggersdesk bestaat uit een fundamentele en technische beursexperts die ieder voor zich jarenlange ervaring hebben op de financiële markten. De beleggersdesk speurt de hele wereld af op zoek naar beleggingskansen en volgt meer dan 600 nationale en internationale aandelen.

Bekijk team fundamentele analyse en bekijk team technische analyse.

Gerelateerd

Flow Traders

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Nokia Corporation

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Nokia

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
17 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Brievenbus
0
Aha!
Vorig jaar haalde de AEX (en de AEX herbeleggingsindex) voor het eerst in bijna 20 jaar een fractie van de achterstand in die ze in diezelfde bijna 20 jaar op de andere echte beurzen hadden opgelopen; en dat was dus abnormaal?
Ja, dan komt nu weer alles prima in orde volgens jou, want nu dalen we weer wat meer dan de rest....
NielsvanderStappen
0
Probleem is natuurlijk wel, dat je nooit bij het begin van dalende koersen al echt weet wat er aan de hand is. Voorjaar 2008 kon je ook nog denken, dat het wel mee zou vallen...
Brievenbus
0
quote:

BEN RisQuant schreef op 9 feb 2018 om 16:33:


AEX is minder gedaald dan de S&P500...


Agossie.
Da's dan zo ongeveer voor het eerst in bijna 20 jaar.

Of, anders uitgelegd aan de "beleggers" zonder enige ervaring, de S&P 500 heeft het vele, vele jaren zo ongelooflijk veel beter gedaan dan de AEX dat het niet zo heel raar is dat de S&P 500 nu een fractie meer gedaald is.

Overigens zet men momenteel in A'dam alles op alles om dat alsnog "goed" (lees, slecht) te maken.
Tja, vrijdagmiddag, dan moet er zo laag mogelijk gesloten worden, daar is op ingezet / gegokt.
lanciared
0
Economie draaide goed, ging verder de goede richting uit, met prima vooruitzichten, lage rente, heel behoorlijke resultaten van heel vele fondsen, en internationaal nog een vrij lage waardering ; dan is het echt wel normaal dat de koersen naar omhoog gingen.

Macroeconomisch ziet alles er nog steeds heel goed uit. Vele bedrijven zullen ook nog verder goede resultaten gaan publiceren bij komende cijfers, met prima vooruitzichten.
Aandelenkoersen hoeven dan niet afgehakt te worden.
Brievenbus
0
Ach, kijk KPN 's, zonder omzet weer 3% er af, tja, er is wat op ingezet, en, lukt goedkoop.
ressiva_
0
Koers van de AEX is nu hetzelfde als op 1 april vorig jaar: nl. 516
Dus in feite in 10 maanden niks gestegen!
[verwijderd]
0
quote:

Brievenbus schreef op 9 feb 2018 om 16:50:


[...]

Agossie.
Da's dan zo ongeveer voor het eerst in bijna 20 jaar.Agossie.

Dat zit een beetje in je hoofd.

Als je naar de cijfers kijkt is Nederland de afgelopen 10 jaar een beter beleggingsland geweest dan de rest van Europa en ook de motor Duitsland.

Maar als je vergelijkt met het beste jongetje van de klas (de VS de afgelopen 10 jaar inderdaad, tien jaar ervoor duidelijk NIET) haal je altijd mindere cijfers en ben je altijd teleurgesteld.

Ook een keuze natuurlijk.
Brievenbus
0
Ben nou toch!

Het eerste (versus Europa in het algemeen en de Dax in het bijzonder) klopt niet als we het over de AEX (ja, ook met betrekking tot de AEX herbelegginsversie) hebben.
Echt totaal niet, en, da's algemeen bekend.
Dat klopt alleen maar volgens de beroemde / beruchte Ben cijfertjes.... :-)

En over het 2e begin ik maar niet eens..... :-)

Prettig weekend!
Brievenbus
0
Mja, typisch Ben... :-)

Anderen vergelijken gewoon de herbeleggings versie van de AEX met de DAX en zien heel wat anders.... :-)
Ach, die wijsheid (het grove achterblijven van de AEX deze eeuw) was enige tijd geleden zelfs op de voorpagina van IEX te lezen, en, kuch, dat zegt wel wat, die houden dat liever voor zich.. :-)
[verwijderd]
0
Ik heb niet de beschikking over de herbeleggingsindex van de AEX.

Maar denk je niet dat een AEX tracker en DAX tracker en EuroStoxx50 tracker een goed genoeg beeld geven?
[verwijderd]
2
DAX Kursindex +88% sinds eind 2008
AEX Koersindex +111% sinds eind 2008

EuroStoxx 50 +31% sinds eind 2008
Brievenbus
0
Tja, ik schreef dus al, zelfs de redactie van IEX kwam er enige tijd geleden na een uitgebreid onderzoek al stevig balend achter dat de AEX herbeleggingsindex gedurende een heel lange periode inderdaad nogal grof achter was gebleven op de DAX, maar, dan komt Ben weer ........ :-)

Afijn, Yanks vonden het gisteren dus NIET nodig om op de low de week uit te gaan......
[verwijderd]
0
Er is altijd wel een periode te vinden dat Nederland het beter doet dan Duitsland en omgekeerd. Er zijn ook genoeg periodes dat Nederland het beter doet dan de VS en omgekeerd.

Maar komt dat door manipulatie, of door bijvoorbeeld fundamentele oorzaken als winstontwikkeling. Oordeel zelf:

Bijlage:
[verwijderd]
0
17 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: IEX Beleggersdesk

De IEX Beleggersdesk bestaat uit een fundamentele en technische beursexperts die ieder voor zich jarenlange ervaring hebben op de financiële markten. De beleggersdesk speurt de hele wereld af op zo...

Meer over IEX Beleggersdesk

Recente columns van IEX Beleggersdesk

  1. 18 mrt IEX Premium: WhatsApp-service
  2. feb '18 "Niet dip abnormaal, maar het ja... 17

Gerelateerde instrumenten

  1. Flow Traders 25,280 +0,56%
  2. Nokia 5,560 +0,29%
    Ga naar: Opties
  3. Nokia Corporation 5,568 +0,58%
    Ga naar: Hefboomproducten
Gesponsorde links