Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Lichtpuntje Legg Mason

Op zoek naar een sprankje hoop in de ellende die de financiële sector anno 2007 is, viel mijn oog op fondsbeheerder Legg Mason (zakelijk long).

Dit bedrijf uit Baltimore beheert een keur aan beleggingen in verschillende producten voor particuliere en institutionele beleggers. Daarbij is van de 1.011 miljard dollar onder beheer zo'n 33% in aandelen en 50% in obligaties belegd. Legg Mason (LM) staat goed bekend.

Zo heeft 55% van het fondsaanbod een topscore van vier of vijf sterren bij Morningstar. Bill Miller is de bekendste belegger aan boord bij het bedrijf.

Hij werd beroemd dankzij zijn uitstekende trackrecord waarbij hij van 1991 tot en met 2005 ieder jaar (na kosten) de S&P500 versloeg. Helaas kwam in 2006 een einde aan deze winning streak. In totaal werken er 4030 mensen voor LM.

Wetenschappelijke ideeën
Hoofd beleggingsstrategie Michael Mauboussin, schreef afgelopen jaar een interessant boek over beleggen. Het kreeg de ietwat pretentieuze titel "More than you know" mee. Mauboussin is een belegger die uit hetzelfde hout is gesneden als Charlie Munger en Warren Buffett.

Vanuit een meervoudige belangstelling voor de wereld wordt een beleggingsvisie en -strategie gedestilleerd. Daarbij wordt niet alleen van gangbare financiële technieken gebruik gemaakt. Belangrijk zijn ook wetenschappelijke ideeën uit de filosofie, psychologie, biologie etc.

Zo laat hij in het boek zien dat de handelssnelheid van beleggingsfondsen omgekeerd evenredig groeit in vergelijking met het aantal jaren dat een bedrijf in de S&P 500 verblijft. Die periode is nu nog maar 15 jaar gemiddeld, een halvering ten opzichte van 30 jaar geleden.

Halveren
LM heeft een moeilijk jaar achter de rug waarbij het achterblijven van de performance van een aantal belangrijke fondsen voor een slecht sentiment rond het aandeel heeft gezorgd. In januari 2006 werd een voorlopig hoogste koers van 140 dollar bereikt, waarvan op dit moment nog maar iets meer dan de helft over is.

Op deze koers (74 dollar) is LM slechts 10,7 miljard dollar waard. De boekwaarde is 6,8 miljard dollar (wel een hoop goodwill) en 1,4 miljard dollar is cash. Het bedrijf moet in staat zijn in 2008 netto zo'n 900 miljoen dollar te verdienen.

Dat geeft een koers-winstverhouding van 12. De winstgevendheid van dit bedrijf is uitstekend. Ga maar na: het verdient netto 0,80% per jaar op het beheerd vermogen.

Potentieel
Bij het wegtrekken van de stuipen van de kredietcrisis en een herstel van het vertrouwen in de beleggingsvaardigheden van de sleutelfiguren bij LM, bestaat er flink opwaarts koerspotentieel.

Betere distributie buiten de VS - waar nu twee derde deel van het kapitaal beheerd wordt - kan ook bijdragen aan verdere groei. Een koersverdubbeling binnen nu en drie jaar is dan goed mogelijk.


Jasper Oeberius Kapteijn is vermogensbeheerder bij Today's Beheer & Brokers en adviseur bij F.F.B. Investment Counsel. Kapteijn schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today’s Beheer is een actieve vermogensbeheerder en is als vergunninghouder geregistreerd bij de AFM en staat als deelnemende instelling ingeschreven bij het DSI. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier om een reactie aan de auteur te sturen.

Jasper Oeberius Kapteijn is vermogensbeheerder bij Today's Beheer & Brokers en adviseur bij F.F.B. Investment Counsel. Kapteijn schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today’s Beheer is een actieve vermogensbeheerder die als vergunninghouder is geregistreerd bij de AFM en als deelnemende instelling staat ingeschreven bij het DSI. Op basis van‘no cure, no pay wordt een multi strategie beleggingsbeleid gevoerd. Focus daarbij ligt op marktonafhankelijke, absolute rendementen in combinatie met beperkte risico’s. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Jasper Oeberius Kapteijn

Vermogensbeheerder Jasper Oeberius Kapteijn bedient van technische, fundamentele, statistische en sentiments-analyse en belegt in aandelen, maar ook derivaten. Hij is van oorsprong jurist, maar hee...

Meer over Jasper Oeberius Kapteijn

Recente columns van Jasper Oeberius Kapteijn

  1. nov '07 Retourtje telco 5
  2. nov '07 Top of the Flops 2008 13
  3. nov '07 Lichtpuntje Legg Mason 2
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare