Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Azijn naar 100 dollar

Nu sta ik bekend als een azijnzeikerd, die altijd de negatieve zaken uit het nieuws haalt. Wat dat betreft is het vandaag niet anders. In mijn column van maandag (gemaakt op zondag) had ik het er al over dat Hongkong een redelijk dure beurs is.

Maar de Chinezen weten dat weer te overtreffen met hun noteringen. We hebben net de beursgang van Petro China achter de rug. Dit oude staatsbedrijf heeft veel minder reserves dan de andere oliegiganten en stelt in vergelijking niet veel voor.

Het aandeel doet nu wel 34 maal de verwachte jaar winst over 2008 en is daarmee in beurswaarde meer dan 1000 miljard dollar waard. Even voor het idee: dit is precies wat Exxon Mobil (480 miljard dollar), Royal Dutch Shell (273 miljard dollar) en BP (248 miljard dollar) samen waard zijn.

Is dit terecht? We kunnen hier lang en kort over praten, maar nee: dit slaat nergens meer op.

Vat, bod en bubbel
OK, de olieprijs is hoog en kan zelfs door speculatie en/of derivatenhandel door 100 dollar worden getrokken. Daarmee wordt dit oliebedrijf niet meer waard dan de andere samen. Nu kan ik speculeren dat de Chinezen een bod doen op andere oliebedrijven, maar ik geloof niet dat dit reëel is om te denken.

Nee, de Chinezen hebben gewoon een enorme bubbel gecreëerd waar die van de Nasdaq van rond de millenniumwisseling een kleintje bij mag heten.

Jakkes, Yukos
Nu hebben we vaker overwaarderingen gezien van een olieaandeel. In Rusland was er Yukos. Later leverde de Russische regering het bedrijf een gemene streek en was het aandeel ineens een tikkie minder waard. Ondanks dit soort praktijken gaan we een gasleiding aanliggen met onze vrienden in het oosten. Want zaken zijn zaken.

Verkoopsignaal
Yukos is daarom mogelijk een mooi voorbeeld voor de Chinese overheid. Beleggers hebben geen geheugen en zijn zo weer in voor nieuwe avonturen. Om nog even azijnzuur af te sluiten: ondanks het herstel van gisteren dinsdag hebben we nog steeds een verkoopsignaal in alle belangrijke indices.

Doe er mee wat je wilt.

Klik hier voor Frank van Dongens IEX.nl Lage Landenportefeuille

Klik hier voor Frank en Ronald van Dongens IEX.nl Trading Twins Portefeuille

 

Frank van Dongen is het pseudoniem van de bekende Amsterdamse handelaar Cees Smit. Hij is algemeen directeur van de hedendaagse vennootschappen Today’s Beheer bv en Today's Brokers. Van Dongen schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today’s Beheer is een actieve vermogensbeheerder en is als vergunninghouder geregistreerd bij de AFM en staat als deelnemende instelling ingeschreven bij het DSI. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 november 2007 09:38
    tuurlijk, iedereen kan roepen dat er een crash aan komt, en iedereen kan dan een paar leuke voorbeelden geven. Maar ook iedereen weet dat als de eerste roept dat er een crash aan komt, de crash zelf nog wel even op zich laat wachten. Ik verwacht de crash januari februarie volgend jaar.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links