Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Geen paniek

TA: Geen paniek

De maand januari is op de aandelenbeurzen met mooie winsten afgesloten. De Dow wist januari met een winst van ruim 5,8% af te sluiten, de S&P500 steeg 5,6%, de Nasdaq100 won 8,65%. De Europese beurzen steken hier een beetje bleekjes bij af. De AEX won 2,93%, de Euro Stoxx 50 index dikte 3% aan, de Parijse CAC40 steeg 3,2%, de Belgische Bel20 won 3,36%.

Schrammetje AEX

De AEX index blijft in de correctieve fase. De Nederlandse beurs is de afgelopen dagen onder de koerstop van begin januari (dikke blauwe lijn) rond 563,30 gezakt, waarmee een schrammetje in het technische beeld is aangebracht. Maar de schade blijft beperkt zolang de AEX index boven de top van november rond 557,43 weet te blijven. 


Wall Street’s paniekbarometer 

Wall Street heeft de laatste dagen van januari lichte winstnemingen ondergaan. Dit zien we terug in de VIX index, die hard is opgeveerd. Deze stijging van de VIX signaleert dat onrust onder Amerikaanse beleggers is toegenomen, echter slechts in beperkte mate.

Ik constateer dat er geen grote problemen zijn zolang Wall Street’s paniekbarometer binnen de neutrale bandbreedte van de afgelopen maanden blijft (dus onder 16,28). Wel een indicator om goed in de gaten te houden. Lees ook de uitleg over Wall Street’s paniekbarometer onderaan.

 


Dow Jones

Wall Street ondergaat deze week een stevige correctie, maar de Dow Jones index weet binnen de uptrend te blijven. De Dow test de onderkant van het opwaartse trendkanaal. Nog niets aan de hand dus.

 


Amerikaanse technologiebeurs

De Nasdaq 100 index, de kleinere Amerikaanse technologiebeurs, ondergaat een consolidatie, eveneens nog binnen de opwaartse trend.


Wat is de VIX Index? 

De VIX index, ook wel Wall Street's paniekbarometer genoemd, geldt wereldwijd als een toonaangevende graadmeter van volatiliteit. Meer specifiek: de VIX is een index die de implied volatility van S&P 500 indexopties weergeeft.

Het valt op dat koersdalingen in de aandelenmarkten doorgaans samenvallen met veel angst bij beleggers, wat logischerwijs weer tot een grotere beweeglijkheid van de koersen leidt. Kan een belegger handelen in de VIX?

BNP onderhoudt de handel in Turbo's op de VIX future. Door ons wordt de actuele stand (spot) van de VIX gevolgd. Een belangrijk verschil tussen de futures en de ‘spot’-VIX is dat deze laatste heftiger kan reageren dan de future. Een belegger die zou willen anticiperen op een stijging van de VIX index zou dan een Turbo Long kunnen aanschaffen.

Hoe kunt u de VIX gebruiken? De VIX is een relatief jonge index, maar beleggers raken meer en meer enthousiast over de mogelijkheden. Zo kan een belegger profiteren van de signaalfunctie van de VIX. Verder kunt u uiteraard inspelen op de volatiliteit zelf. 


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

NY-DJ-Industrial Avg

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

NY-Nasdaq 100

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
303 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 11 12 13 14 15 16 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
JoostVLS
0

Advies blijft Kopen.
(ABM FN-Dow Jones) S&P Equity Research heeft vrijdag het koersdoel voor Royal Dutch Shell verhoogd van 30,00 naar 31,00 euro en handhaafde de koopaanbeveling op het aandeel.
Analisten van S&P verhoogden, nadat Shell donderdag met kwartaalcijfers kwam, hun winstramingen voor 2018 van 2,10 naar 2,33 dollar per aandeel "vanwege de sterkere vooruitzichten voor de olieprijs". Voor 2019 rekent S&P op een verdere winstgroei naar 2,45 dollar per aandeel.

Formule1-Fan
0
haha dit een opstookhelastick bam nu..........) even lokke dan zo late dumope de longs. nikkei geholpen aan lager slot. Maandag up.

opvallend dat het wel steeds zo gaat als je net of nipt de laatste weer hebt en ik gevoel heb zo gaat het weer.
303 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 11 12 13 14 15 16 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

  1. 26 jun TA: Azië in de vuurlinie 161
  2. 25 jun TA: All-time-highs voor bier en ijs 96
  3. 24 jun TA: Liquiditeiten blijven beschi... 62

Gesponsorde links