Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Directievoorzitter: ‘Aino nothing'

Directievoorzitter René Vos van het softwarehuis Aino heeft tien dagen geleden 350.000 aandelen in zijn bedrijf van de hand gedaan. Hij incasseerde daarvoor 1,98 miljoen euro. Dit blijkt uit de sectie Voorkennis? van IEX.NL. Vandaag werd bekend dat mede-directielid Rob van den Berg door de raad van commissarissen is ontslagen. Volgens topman Vos is er echter geen verband tussen de aandelentransactie en het ontslag van Van den Berg. De koers van Aino daalde met bijna 4% tot 6,10 euro.

Directievoorzitter Vos ziet geen verband tussen de aandelentransactie en het ontslag van Van den Berg. “Zo’n verband kán er ook niet zijn,” aldus Vos, “want ik heb helemaal geen aandelen verkocht.” Vos zegt zijn aandelen al lang geleden te hebben ondergebracht in Mensen Holding. Ook andere (voormalige) bestuurders van Avalix (waaruit Aino is voortgekomen na de fusie met Astra) hebben daar hun aandelen ondergebracht. Mensen Holding bezit een forse meerderheid in Aino. Vos en zijn echtgenote hebben samen weliswaar geen meerderheid in Mensen Holding, maar wel het grootste aantal stemmen.

Naar het zich laat aanzien wordt de Aino-directievoorzitter niet op de hoogte gehouden van de verkopen van Aino-aandelen door Mensen Holding. Vos: “De holding wordt bestuurd door iemand anders en die neemt de besluiten om aandelen te verkopen.” Op de besluiten van Mensen Holding, bijvoorbeeld om aandelen te verkopen, heeft Vos echter geen invloed. Althans, hij oefent die invloed niet uit. Gevraagd naar het aantal aandelen dat hij via de holding nog in bezit heeft, zegt Vos dan ook dat hij dat niet weet: “Daarvoor moet u bij de holding zijn.” Bij Aino is de compliance officer kennelijk wel op de hoogte van de transactie, want het bedrijf zelf moet de transacties van bestuurders melden bij de Stichting Toezicht Effectenverkeer, en heeft dat ook gedaan.

In privé houdt Vos geen aandelen, en de directie van Aino ontvangt ook geen personeelsopties. “Verder gedraagt Aino zich volgens alle geldende regels die van toepassing zijn op aandelenbezit door bestuurders”, zegt Vos.

Aino-medebestuurder Van den Berg blijkt al meer dan twee maanden thuis te zitten. Vos wil bevestigen noch ontkennen dat dit betekent dat er al langer problemen waren. Ook op de oorzaken van het verschil van mening dat tot het ontslag van Van den Berg heeft geleid, wil Vos niet verder ingaan. “De directie heeft een bepaald beleid voorgesteld en de commissarissen hebben zich daarachter gesteld. Rob van den Berg kon zich daarin niet vinden. Dinsdagavond hebben de commissarissen besloten dat het beter is dat onze wegen zich scheiden”, aldus Vos.

In 2000 zag Aino de nettowinst met 36% dalen tot 4,4 miljoen euro. De omzet bleef gelijk op 87,1 miljoen euro. Aino bevindt zich in een reorganisatie, waarbij ook dit jaar nog druk op de omzet staat. Het bedrijf is niet optimistisch over de technologiemarkt en verwacht geen duidelijk en blijvend herstel van de markt op korte termijn. Het bedrijf wil dan ook geen concrete voorspelling doen van de winst in 2001.


Frans Gunnink is redacteur van IEX en werkt daarnaast als zelfstandig journalist voor verschillende andere media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op gunnink@iex.nl.
Frans Gunnink was redacteur van IEX.nl. Op moment van publicatie is hij privé long … [of: Op moment van publicatie had Gunnink geen positie in de genoemde aandelen.] De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op frans@iex.nl.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Frans Gunnink

Frans Gunnink is oudgediende bij IEX, als eerste redacteur en ex-hoofdredacteur. Voor Frans bij IEX terechtkwam, werkte hij als redacteur bij een van de voorlopers van Tijdbeursmedia en bij Het Fin...

Meer over Frans Gunnink

Recente columns van Frans Gunnink

  1. okt '03 okt '02 IEX.nl Premium:
    Vertrouwenste...
  2. okt '02 Vertrouwenstest Unilever
Gesponsorde links