Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Onontkoombare westerse koerswijziging

Onontkoombare westerse koerswijziging

Op veel plekken in het westen mag links geveld zijn met een rechtse hoek, de liberaliseringspendule is zodanig ver uitgeslagen dat de doodverklaring van links prematuur kan blijken.

In de negentiende en begin van de twintigste eeuw was het kapitalisme in zodanig extreem territorium beland, mannen als Carnegie en Rockefeller waren omgerekend naar huidige maatstaven rijker dan welke hedendaagse miljardair dan ook, dat ruimte ontstond voor het andere uiterste: communisme.

Uitknijpen die rijken!

Een historisch voorbeeld uit de VS laat zien wat de gevolgen zijn als de toplaag zichzelf overschat. In 1932 had de Grote Depressie de overheid zodanige klappen toegediend, dat nieuwe opbrengsten nodig waren.

Zowel Democraten als Republikeinen vonden dat de rijken niet te veel belast mochten worden en pleitten voor een vorm van btw op alles behalve voedsel. Het voorstel kwam voorbij de commissiefase, maar sneuveld groots in het hele Huis met 223 tegen 153 stemmen, waarbij volksvertegenwoordigers “Soak the rich!” schreeuwden. En passant verhoogden zij het belastingtarief voor de hoogste inkomensschijf van 25% naar 63%.

Hier was het duidelijk: de elite had haar hand overspeeld. Menig politicus vreesde dat Amerika rijp was voor de communistische monster. Zover kwam het niet, omdat president Roosevelt en de toplaag zagen dat verandering nodig was.

In die tijd werd dan ook de basis voor de hedendaagse verzorgingsstaat gelegd. Met andere woorden, de revolutievrees bij de elite gaf sociaal-democraten de ruimte om de macht van het kapitaal te matigen.

Vies woord

Veel later verdween met het wegvallen van het Sovjet-gevaar ook de matigende kracht op het kapitalisme en via o.a. de weg van globalisering en de (knie)val van de sociaal-democratische partijen voor het neoliberalisme kon het politiek-economische systeem weer uit evenwicht groeien. Trump en het succes van populistische Europese partijen zijn hierop een reactie.

Communisme is nu niet de grote boeman, maar de liberale vrijemarkteconomie voelt zich allerminst senang. Na de crisis van 2008 kreeg de toegenomen ongelijkheid beduidend meer aandacht. Maar er was en is meer aan de hand: de onvrede is niet alleen ingegeven door economische ontwikkelingen, maar is tevens van politiek-sociaal-culturele aard. Hierdoor is het moeilijker om de onvrede weg te nemen.

Nu zien we vooral dat het politieke midden aan kracht verliest en de flanken opkomen. Daarbij bewegen middenpartijen naar de flanken om stemmen weg te trekken bij de populistische alternatieven. Als partijen steeds verder van het midden bewegen, maakt dit compromissen moeilijker.

Compromis is ook steeds meer een vies woord geworden. Politieke tegenstanders worden vaak niet meer gezien als opponent met wie je de strijdt aangaat maar ook weer de hand schudt. Tegenstanders worden nu veel vaker beschouwd als vijand aan wie je geen enkele handreiking doet.

Roosevelt, Uvarov of Corbyn?

Er zijn nu verschillende scenario’s mogelijk voor het westen. In het eerste scenario beschouwt de gevestigde politiek populisme als legitiem correctiemechanisme dat de mainstream bij de les houdt en tot noodzakelijk koerswijziging dwingt. Dus enigszins in het verlengde van Roosevelts acties.

In dit scenario ondergaan bestaande economische structuren een grote beurt, maar komt liberale democratie in betere conditie uit de strijd. Dit zou voor de financiële markten op lange termijn de beste optie zijn, al zou wel een geleidelijke, maar substantiële verschuiving moeten plaatsvinden van winsten naar lonen.

Het tweede scenario is het doorzetten van de opmars van populistische partijen daarbij gesteund door autocratische regimes zoals het Russische. Het is ook een Russische filosoof en politicus uit de negentiende eeuw – Sergei Uvarov – die vele hedendaagse populisten inspireert. Uvarov benadrukte het belang van orthodoxie, autocratie en nationalisme.

In het populistische scenario is de kans groot dat protectionisme een opmars begint en spanningen tussen staten oplopen. Nationalistische bewegingen vinden elkaar weliswaar nu in hun streven om hun respectievelijke staten meer naar binnen te keren, maar per definitie kunnen nationalisten niet heel ver gaan in samenwerking, omdat zij hun nationale belangen zeer nauw gedefinieerd hebben. Botsingen zijn dan onontkoombaar en globalisering komt onder druk.

Opleving van het linkse

Een derde scenario is een opleving van linkse partijen met een daadwerkelijk linkse agenda. De eerste tekenen zijn er al met de toenemende aandacht voor een basisinkomen en de populariteit van de voor Amerikaanse begrippen zeer progressieve Elizabeth Warren en Bernie Sanders en van de uitgesproken linkse Jeremy Corbyn in Groot-Brittannië.

Het wachten is op het moment dat links zich op meer plekken opnieuw uitvindt. De kans daarop is nu juist aanwezig vanwege het crisisgevoel en de daaropvolgende overlevingsdrang bij veel progressieve partijen na dramatische verkiezingsuitslagen. Het huidige sociaaleconomische klimaat helpt daarbij ook: het gaat ontzettend goed volgens beurzen en krantenkoppen maar dit gevoel ontbreekt in menig huishouden.

Als links weer overeind springt, breekt voor bedrijven en financiële markten een mindere tijd aan. De afgelopen decennia bevoordeelde het economische systeem kapitaal ten opzichte van arbeid. Een verschuiving de andere kant op zou niet verbazen, met weer een groter deel van het nationaal inkomen voor werknemers (abrupter en ongecontroleerder dan in het eerste scenario) en met meer indamming van internationale concurrentie.

Oorverdovend waarschuwingsschot

Welke politieke stroming ook als winnaar uit de bus komt, het is duidelijk dat de Derde Weg van Clinton, Blair en Kok niet langer de meest aantrekkelijk route is voor velen. Er wordt naarstig gezocht naar een nieuwe balans, waarbij in het Westen nu meer en meer rekening gehouden moet worden met nieuwe grootmachten die geheel andere politieke systemen voorstaan.

Vooralsnog zien wij nog te weinig tekenen dat de gevestigde orde de onderliggende goede, corrigerende kant van het populisme omarmt. Daarom is de kans groot dat de Westerse politiek in de komende jaren onvoorspelbaar en volatiel wordt. Als landen als China daarentegen de autocratische touwtjes strak in handen houden en tegelijk marktdenken propageren voor de economie, kunnen Westerse investeerders geleidelijk aan kapitaal richting opkomende landen bewegen.

Amerikaanse kiezers gaven in november 2016 een politiek waarschuwingsschot. Daar blijft het waarschijnlijk niet bij voor de westerse wereld.


Andy Langenkamp is senior politiek analist bij ECR Research en heeft zich gespecialiseerd in de repercussies van geopolitieke en politiek-economische ontwikkelingen op de financiële markten. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Andy Langenkamp

Andy Langenkamp is senior politiek analist bij ECR Research en heeft zich gespecialiseerd in de repercussies van geopolitieke en politiek-economische ontwikkelingen op de financiële markten. Naast zijn columns voor IEX schrijft hij regelmatig voor andere nationale en internationale media, zoals Het Financieele Dagblad, Kn...

Meer over Andy Langenkamp

Recente artikelen van Andy Langenkamp

  1. jun '19 Een nieuw tijdperk 3
  2. mei '19 Op de drempel van een mondiale recessie? 7
  3. apr '19 Europese noodverbanden kunnen hooguit wat extra tijd kopen 15

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 2 februari 2018 11:55
    Misschien ben ik wel heel blind, maar ik zie vooral heel veel gemopper maar geen enkele echte revolutie-dreiging. Dat was misschien in zekere zin aanwezig in de Fortuyn-periode en het begin van de Wilders-periode, maar nu zie ik het echt niet meer. Zelfs toen zag ik het niet echt gebeuren dat het volk daadwerkelijk dagenlang in de kou de barricaden op zou gaan. De Nederlander klaagt wel altijd, maar heeft ook veel te verliezen en hecht ook wel erg aan comfort en zekerheid. Revolutie is spannend, maar je weet ook nooit wat je gaat krijgen. Er breekt pas een revolutie uit als het volk wanhopig is, als het "alles is beter dan dit" is.

    Ik neem aan dat de schrijver niet een echte revolutie bedoelt (zoals de Franse) of zelfs maar een protest-revolutie als de Maidan. Ik neem aan dat hij het eerder heeft over een omslag in de publieke opinie. Maar zelfs dat zie ik niet. Er zijn geen stakingen voor hoger loon. De PvdA verliest, maar de SP profiteert niet. De PVV en FvD maken zich niet druk om hogere lonen of uitkeringen. Ze maken zich druk om immateriële zaken. Die zijn natuurlijk wel minder gemakkelijk af te kopen dan als het puur om poen zou gaan.

    De populistische partijen (laat ik het voor het gemak maar zo noemen) lijken me meer een uitlaatklep die mensen gebruiken om te laten zien dat ze niet van de politiek houden. Dat is er natuurlijk altijd geweest: de SP komt daar ook uit voort. Een andere uitlaatklep is niet stemmen.

    Voor machtspartijen is een lage opkomst natuurlijk handiger dan een hoge opkomst met protestpartijen, want de zetels van de protestpartijen zijn niet echt beschikbaar voor coalitievorming. Niet-stemmers zijn niet vertegenwoordigd dus die zorgen niet voor "verloren" zetels. Met als gevolg het huidige ongemak. Een echte protestpartij zit niet te wachten op regeren, want dan moeten ze net zo worden als de gevestigde partijen waar ze zich juist tegen afzetten: je moet rekening houden met je coalitiepartner(s) en met de realiteit en dat verwatert de boodschap. Het is comfortabeler om het debat vanaf de zijlijn te beïnvloeden. Wilders is daar een tijdlang heel effectief in geweest.

    Wat betreft links: dat zal wel weer een keer terugkomen, want de linkse achterban is natuurlijk niet verdwenen. Toen het CDA enorm verloor, kwam dat omdat de partij CDA het even had verknoeid, niet omdat er geen CDA'ers meer waren. Toen het CDA zich in de oppositie had hersteld, kwam de achterban langzaam maar zeker weer terug. Ik verwacht dat het CDA in de toekomst nog wel meer zetels terug zal winnen. Zelfde geldt voor de linkse partijen: een partij als de PvdA heeft zich vervreemd van zijn achterban, maar die achterban is niet verdwenen. Die zal ooit weer terugkomen. Of dat bij de PvdA is, of bij een andere linkse partij (GroenLinks of SP) is de vraag, maar links als geheel is niet zo ontzettend veel gekrompen.

    Dat speelt ook in de VS en het VK: de Democraten hebben zich onder Clinton vervreemd van de traditionele achterban (de arbeiders) en die zijn overgelopen naar Trump. Die arbeiders passen niet echt bij de Republikeinse partij, dus ofwel de Republikeinse partij gaat zich omvormen om bij de nieuwe achterban te passen (en verandert dus in de "oude" Democraten), ofwel de achterban keert ooit terug naar de Democraten als die zich weer geloofwaardig hebben gemaakt. Zelfde met Labour. Dat had zich onder Blair vervreemd van de basis. Corbyn en Sanders zijn een "terug naar de basis" beweging. Corbyn lijkt me daarbij kansrijker (als hij niet door de partij wordt afgeschoten) want die is echt geloofwaardig. Sanders spreekt meer aan bij studenten dan bij echte arbeiders. Met een aanhang van studenten win je geen verkiezingen.

    Ik ben het dus eens met de schrijver dat links wel weer terug zal komen, de linkse achterban is immers niet verdwenen, maar ik zie geen revolutie in de lucht hangen.
  2. [verwijderd] 2 februari 2018 15:03
    quote:

    theo1 schreef op 2 februari 2018 11:55:

    Ik ben het dus eens met de schrijver dat links wel weer terug zal komen, de linkse achterban is immers niet verdwenen, maar ik zie geen revolutie in de lucht hangen.
    Flink epistel voor een nuance verschil over het woord revolutie ;-)

    Je merkt nu wel dat de reuring op internationaal vlak sterker wordt in de eeuwige zoektocht naar de zondebok, het zou immers aan jezelf liggen zeker? Het wantrouwen / sceptische optiek tegen politiek groeit.

    Eerst had de EU het gedaan (kost bakken geld, levert niets op en we hebben geld door de crisis), toen die stofwolk iets optrok deden de buitenlanders "het" (grenzen dicht want we willen minder, minder, minder!), nu de rijken (afschaffen dividendbelasting).

    Who's next?
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links