Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tegen de trend in

Het aandeel Microsoft noemde ik vorige week maandag bij FTV als koopkandidaat en ging geheel tegen de beurstrend in omhoog. Dit kan natuurlijk ook gewoon, want dit aandeel heeft niets van doen met de creditcrisis en profiteert van een lagere dollar.

Dat is iets waar Europa wel last van heeft. Voor wie denkt dat ik er verstand van heb, omdat ik dit goed zag met de Microsoft tip, zal ik direct even uit de droom halen. Immers in hetzelfde programma dacht ik ook dat Crude Oil wel omlaag zou gaan.

Tenminste, als de beurzen ook omlaag zouden gaan. Ondanks dat de beurzen omlaag gingen is dat laatste is nog niet uitgekomen. Nu kan dit nog steeds wel gaan gebeuren, als je zo naar de grafiek kijkt.

Maar trends kunnen soms veel langer doorgaan dan je bij voorbaat voor mogelijk kunt houden. Althans als je niet bedeeld ben met de fantasie ter grote van een walvis.

Zwaartekracht
Zo was er het aandeel Crocs, maker van gekleurde schandalen. Even heeft het alle wetten van zwaartekracht doorbroken, maar uiteindelijk begint iedereen toch te begrijpen dat het maar een rage is en het succes wordt geïmiteerd door goedkope varianten. Ik was bij dit aandeel veel te vroeg met het kopen van een put.

Afgelopen week ging het dan eindelijk omlaag (zakelijk geen positie)

Unilever: ik had op basis van de grafiek het idee dat het aandeel een keertje terug moest. Nu kan het alsnog een hoofd/schouderpatroon worden. Voorlopig ging het vorige week tegen de markt in omhoog, een sterk teken. Toch moeten we eerst zien of we omhoog door de weerstanden heen gaan (zakelijk alleen in OK Portefeuille long).

Royal Dutch Shell heeft een soortgelijk probleem als Unilever en ondervindt omhoog ook de nodige weerstand. Zeker als de olieprijs wel weer eens een tikkie terug gaat, kan dit aandeel best even corrigeren (zakelijk alleen in OK Portefeuille long).

Jaloerse Nasdaq
Als we het over aandelen of indices hebben die veel verder gaan dan iemand voor mogelijk houdt, dan moeten we Hongkong zeker even noemen. Deze indices is de afgelopen tijd loodrecht gaan stijgen. Zelfs de Nasdaq in de periode voor 2000 zou hier jaloers van worden.

Zelfs als we de schaal logaritmisch zetten, dan zie nog steeds een ongekende stijging. Maar in de geschiedenis hebben we ook geleerd dat dit vroeg of laat over is en dan kan het best langere tijd achtereen omlaag gaan.

Turbootje minder
Zoals bewegingen omhoog vaak langer duren dan je denkt, zo zouden ook bewegingen omlaag langer kunnen duren dan je verwacht. Citigroup corrigeerde vorige week op geruchten en een verkooprapport.

Zo zijn er meer begonnen… Northern Rock bijvoorbeeld. Toch is Citigroup ook weer niet direct één op één te vergelijken met Northern Rock.

Het zou alleen zelfs voor de rasoptimisten geen gek idee zijn om als bijvoorbeeld winst te nemen. Stel dat je een turbo hebt op Hongkong of China, neem dan winst en ruil door naar een iets minder heftige turbo. Zo stel je bij een correctie je winst zeker en als ik ongelijk heb blijf je toch ook meedoen omhoog.

Klik hier voor Frank van Dongens IEX.nl Lage Landenportefeuille

Klik hier voor Frank en Ronald van Dongens IEX.nl Trading Twins Portefeuille

 

Frank van Dongen is het pseudoniem van de bekende Amsterdamse handelaar Cees Smit. Hij is algemeen directeur van de hedendaagse vennootschappen Today’s Beheer bv en Today's Brokers. Van Dongen schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today’s Beheer is een actieve vermogensbeheerder en is als vergunninghouder geregistreerd bij de AFM en staat als deelnemende instelling ingeschreven bij het DSI. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 5 november 2007 14:07
    Het kan knallen met de koersen! Uit de zaterdag Telegraaf, ik bedoel De Telegraaf van 'jl' zaterdag.... over het goedgelovige Ballast Nedam. In het artikel van De Telegraaf staat dat 'de megafraude pas vorig jaar' werd ontdekt. Vorig jaar? Wist u dat? Wist de AFM dat? Of de VEB? Moest niet alle beursgevoelige informatie meteen naar buiten worden gebracht.... Of was deze info een te grote ballast?
  2. [verwijderd] 5 november 2007 22:25
    Vissekop, ik begrijp echt niet waar je mee bezig bent met dit soort opmerkingen. Mijn voornaam is Jan, maar kom er daar eens mee eens binnen bij de IEX. Er blijken er meer Jannen rond te lopen.

    Het zal voor jou een openbaring zijn, maar met Jan lukte het niet. Dus pakte ik maar Jonas en om nu elke keer dan over die walvis te beginnen, vind ik wat flauw.

    Groet, Jonas
  3. [verwijderd] 5 november 2007 22:35
    quote:

    jonas schreef:

    Vissekop, ik begrijp echt niet waar je mee bezig bent met dit soort opmerkingen. Mijn voornaam is Jan, maar kom er daar eens mee eens binnen bij de IEX. Er blijken er meer Jannen rond te lopen.

    Het zal voor jou een openbaring zijn, maar met Jan lukte het niet. Dus pakte ik maar Jonas en om nu elke keer dan over die walvis te beginnen, vind ik wat flauw.

    Groet, Jonas

    het is overigens Jona in de walvis, niet Jonas
    althans in de versie van de bijbel
  4. [verwijderd] 7 november 2007 00:30
    quote:

    jonas schreef:

    Vissekop, ik begrijp echt niet waar je mee bezig bent met dit soort opmerkingen.
    Beste Jonas 't was niet onaardig bedoeld meer een grapje.
    --------------------------
    Frank schreef nml in zijn stuk:

    Maar trends kunnen soms veel langer doorgaan dan je bij voorbaat voor mogelijk kunt houden. Althans als je niet bedeeld ben met de fantasie ter grote van een walvis.
    --------------------------
    Vervolgens reageerde je op zijn artikel en ik vond dat gewoon wel grappig.

    Dus Frank spreekt over een walvis en Jonas reageert.

    Niks meer niks minder. Geen aanval of zo niet onaardig bedoeld.
    Ik snap je reactie en ik was misschien niet helemaal duidelijk en inderdaad een beetje flauw.

    Sorry als je je gekrenkt voelt het was niet zo bedoeld.
    Hoop dat het nu duidelijker is.

    Mvg Rob
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links