Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

"Snel binnen lopen met €200"

"Snel binnen lopen met €200"

Misschien moet ik ook maar koersen gaan voorspellen, want....

... Ik had niet verwacht dat ik al in twee dagen op mijn wenken zou worden bediend. Dit pik ik van RTL-Z. Het staat er echt:

Hij stak er die dag 200 euro in, in de hoop dat hij snel binnen zou lopen.

Wát?! Daar gaan we weer. Het aloude cliché dat wie slim is of mazzel heeft héél snel, héél rijk kan worden met héél weinig risico. Zo niet, dan heeft de beurs het gedaan, toch?


Waar is het fout gegaan?

Natuurlijk kunnen we hier met z'n allen smakelijk om gaan zitten lachen, maar dit is eigenlijk doodernstig. Deze meneer is gewoon kanonnenvoer. Waar haalt hij de wijsheid vandaan dat je met 200 euro even snel kan binnen lopen met handelen. Hoe kan het dat anno 2018 iemand zo denkt en redeneert?

Bij crypto's hebben we zeker het afgelopen halfjaar een woud aan rode vlaggen gezien. Werkelijk alles en iedereen buiten de crypto-communities om heeft gewaarschuwd dat het een bubbel is. Maffiose praktijken liggen ook op de loer liggen door bijna het totale gebrek een regels en toezicht op deze markten.

Om maar te zwijgen van alle historische voorbeelden van zulke bubbels en hoe dat af liep. Misschien kunt u het mij uitleggen in de comments, maar ik kan er niet bij met mijn verstand. Is het weer die aloude menselijk greed die ons werkelijk volkomen immuun kan maken voor alle ratio en risico's?

Waar is het met deze meneer fout gegaan: deugt ons onderwijs niet, zitten de toezichthouders te slapen, hollen media te veel achter de muziek aan, moet de overheid meer aan voorlichting doen, of praten wij hier op de beurs te veel in geheimtaal, waardoor normale stervelingen ons niet kunnen volgen?

Ik weet het niet. Wat ik wel weet - ervaringen uit vooral de bearmarket 2000-2003 - is wie hier de schuld van gaat krijgen, als het fout gaat. Dat geldt niet alleen voor de bitcoiners, maar ook voor de nieuwelingen die nu met hun hele hebbe en houden de aandelenmarkt bespringen en blind zijn voor risico's.

Schuld krijgen

Als we ergens dit jaar - en dat kan bij wijze van al over twee minuten zijn - of de komende jaren een krach, of een (korte, felle) bearmarket krijgen die zeg iedereen halveert, dan vrees ik het ergste. Dat trekt u niet als u dat voor het eerst meemaakt en eigenlijk geen idee hebt waar u mee bezig bent.

Eerlijk zeggen: bent u ook zo iemand die gewoon long gaat en dan maar F5't en hoopt dat de boel omhoog gaat? Laat staan dat u iets van strategie, koersdoel, risicoprofiel, looptijd, stoploss en de hele bingo hanteert. Dat wordt in paniek verkopen, wonden likken en alles en iedereen dan de schuld behalve uzelf.

Het onderscheid dat blockchain de eerste beursbubbel ooit is buiten de gevestigde financiële markten en partijen om, wordt dan echt niet gemaakt. Beurs, banken, media, toezichthouders, regering, grootkapitaal, Bilderberg, Goldman Sachs en voor mijn part Rapper Boef ook nog hebben het dan gedaan.

Weer. En de daaropvolgende keer zal het niet anders zijn. Hopeloos eigenlijk. Enfin, eens kijken of deze voorspelling van mij ook uitkomt - al dan niet binnen twee dagen :-)


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
43 Posts, Pagina: « 1 2 3 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
ffff
0
Het grootste risico bij verhuren is de huurbescherming: dat je een slechte huurder treft waar je niet meer vanaf komt.

Theo, je post hierboven de ALLERBELANGRIJKSTE reden waarom ik in Nederland gestopt ben met het verhuren van onroerend goed.

Wat een, werkelijk, onbeschrijflijke ellende heb ik met huurders meegemaakt, die letterlijk jouw bezit verruineren, uitleven en dan ook nog geen huur betalen en je krijgt die ellendelingen er bijna niet uit of alleen met de grootste moeite na veel te lange tijd eruit.

Mijn levensles al 40 jaar geleden!!!!! NOOIT meer onroerend goed kopen en dan verhuren in Nederland. De eigenaar heeft in de praktijk veel te weinig te zeggen. Overgestapt op onroerend goed aandelen zoals ik al vaker heb beschreven en dat is mij heel goed bevallen. Die mensen hebben wel kennis van zaken hoe ze niet betalende huurders weer tot de orde roepen. je hebt geen rompslomp, geen halve hartinfarcten en je onroerend goed vermogen steeg heel goed in al die decennia, ZONDER al die verhuurdersellende.

Peter
Niek-
0
quote:

don55555 schreef op 18 jan 2018 om 18:59:


Hé Niek, hoe lang gaat het duren voordat je er achter komt dat de bitcoin zelf ook gewoon een ponzi scheme is...


He Don, definieer ponzi scheme. Veel gehoord "Mensen kopen het alleen maar omdat ze denken het in de toekomst aan een ander voor een hogere prijs te verkopen" = ponzi schema volgebs velen. Dan is werkelijk alles wat een belegger heeft een ponzi scheme lol.
NielsvanderStappen
0
Arend Jan,
het is niet zo moeilijk: het zit in de menselijke natuur.
dat vergt ter onderbouwing een lang verhaal, maar volgens mij herken je het met enige levenservaring wel.
43 Posts, Pagina: « 1 2 3 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. V...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

  1. 10 dec Liveblog: Naar hoop van vrees 16
  2. 10 dec BeursVandaag: Onderhuids 2
  3. 09 dec Liveblog: Just Eat, Fugro en Kar... 4

Gesponsorde links