Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Flow Traders: Beursverzekering

Flow Traders: Beursverzekering

Op 9 juli 2015, inmiddels al weer 2,5 jaar geleden, kwam Flow Traders naar de beurs. De eigenaren/oprichters Jan van Kuijk en Roger Hodenius cashten een gedeelte van hun belang.

Het was echter vooral mede-investeerder Summit Partners dat een groot deel verzilverde. Summit Partners kwam in 2008 aan boord en zorgde voor een verdere professionalisering van het handelshuis. 

Meer informatie over IEX Premium

De business

Flow is geen gewone beurshandelaar. Het handelt niet in opties op individuele aandelen, maar geeft markten af in ETF's. Op het moment dat er veel vraag is naar een bepaalde ETF, creëert het nieuwe ETF's.

Hierdoor is een nauwe samenwerking nodig met de uitgevers van die ETF's. De uitgevers van ETF's werken met meerdere partijen samen, maar het kost wel enige tijd om een goed netwerk op te bouwen. 

Moeilijk jaar 2017

In de jaren rond de beursgang verdiende Flow goed geld, maar vorig jaar kwam de klad erin, en goed ook. Laten we niet al te moeilijk doen, het draait allemaal om de volatiliteit. De markt voor ETF's is booming maar de mate van beweging in de markt bepaalt de uiteindelijke winst. Hier ziet u een hartslag van de beurshandel van de afgelopen drie jaar. 

spm sbm
Klik op het plaatje voor een grote versie

In 2015  (augustus, China) en 2016 (Brexit) kenden de beurzen af en toe rare uitspattingen, in 2017 echter was dat niet het geval. De beurs ging van begin tot eind omhoog en heeft nauwelijks (diepe) dalen gekend. Dat had z'n weerslag op de verdiensten van Flow. 

Flow verdiende in de eerste negen maanden van het uiterst beroerde beursjaar 2017 €0,68 per aandeel. Veel zal daar niet bijgekomen zijn in de laatste drie maanden, maar laten we uitgaan van nog eens €0,12 erbij, wat het totaal brengt op €0,80 per aandeel dit jaar. 

                                                                            Winst per aandeel (€)                       Dividend (€)
2015 2,76 1,50
2016 1,98 1,25
2017 0,80 (e) 0,60 (e)


Het dividendbeleid is flexibel in die zin dat officieel een pay-outratio van meer dan 50% wordt aangehouden, maar wat betreft afgelopen jaar is al toegezegd dit te verhogen naar 75%. Dat zou dan uitkomen op €0,60 per aandeel, oftewel ruim 3%.

Beleggers, of aandeelhouders, worden zodoende op dezelfde manier beloond als de handelaren zelf: lopen de verdiensten op, dan kan het dividend fors omhoog. Wordt er weinig tot niks verdiend, dan krijgt u ook weinig tot geen dividend. Fair is fair.  

Aandeel -40%

Door die mindere verdiensten gleed de koers van het aandeel terecht af naar lagere regionen: in een jaar tijd kalfde het 40% af, van €33 naar uiteindelijk €20 eind 2017. Het hele jaar werd gehoopt op een hogere volatiliteit maar die is nooit gekomen. 

 
spm sbm
Klik op het plaatje voor een grote versie

Kan het nog lager? Beurshuis Kempen adviseerde haar klanten de aandelen van de hand te doen en opperde een koersdoel van €17. De klanten van Kempen waren gehoorzaam, want die koers stond er binnen een week al. 

Een k/w van 20 is als standaard bijzonder hoog voor een beurshandelshuis, zeker gezien de k/w's die we in het verleden aan dit soort bedrijven meegaven en ook gezien het altijd aanwezige risico van een kapitale fout die veel geld kan kosten.

Maar: de vraag is ook of we de huidige situatie op de financiële markten niet als een new normal moeten zien. Het extrapoleren van een bestaande, abnormale situatie kan tot gevaarlijke aannames leiden. Ik loop al bijna 25 jaar mee op de beurs en ik kan mij geen jaar heugen waarin er zo weinig beweging was.

Terugkeer normale handel

De fantasie moet dus komen van de terugkeer van de normale handel; zo af en toe eens een keer een kladderadatsch van 10% en meer intraday beweging. Een mogelijke kans daarop zou de stijgende rente kunnen zijn, en het beeindigen van de steunaankopen van de centrale banken. 

Daarnaast is ook de door velen als torenhoog geziene waardering van de aandelenbeurs een mogelijke trigger voor meer volatiliteit. Niet de eerste de beste gaven afgelopen maanden aan behoorlijk wat risico aan te zien komen, al dekken velen zich in door eerst een melt up aan te kondigen. 

De gebruikelijke krachroepers buiten beschouwing gelaten hoorden we de afgelopen periode ook alom gerespecteerde value-inevstors als Jeremy Grantham, en een professor als Robert Shiller meermalen aangeven dat de huidige waardering van de beurs ongezond is. 

Voor beleggers die zo langzaam maar zeker échte hoogtevrees krijgen, is een plekje in de portefeuille voor Flow Traders helemaal niet zo'n gek idee. Het is eigenlijk het enige aandeel waarvan je met enige zekerheid kunt zeggen dat ze bij échte beursdaling juist zouden moeten stijgen.

Kapitaaleisen en bonussen

Dan lopen er nog wel een paar andere kwesties. Eind vorig jaar, dinsdag 14 november, daalde Flow op één dag opeens met 8% omdat DNB bekendmaakte dat de Nederlandse handelshuizen voortaan onder Europese regels moesten voldoen en vanaf 2020 ook onder het bonusplafond zouden vallen. 

Die Europese regels zouden strenger kunnen uitvallen en vooral het bonusplafond is vervelend, want beurshandelaren worden afgerekend op de verdiensten en vooraf is het, kijk maar naar de winstcijfers van de afgelopen jaren, moeilijk tot ondoenlijk om een goede winstinschatting te maken.

Wat betreft de kapitaaleisen: hoewel een hoofdpijndossier, kunnen de grote jongens daar qua geld straks wel aan voldoen. En ook wat extra regalutoire druk betreft is dat uiteindelijk in het voordeel van de grotere bedrijven. Je ziet nu al op de beurs dat steeds meer kleine partijen verdwijnen omdat die door al deze extra lasten teveel aan kosten moeten maken. 

Flow heeft overigens vanaf het begin al aangegeven dat extra regalutoire druk weliswaar een last is voor het bedrijf, maar er ook voor zorgt dat de markt opschoont. Dat is nog steeds nodig want er gebeurt nog steeds een hoop cowboys actief, kijk naar de bewegingen in Docdata, biotechbedrijven en andere kleine non-bedrijven. 

Bonussen luxeprobleem

De bonuskwestie is voor nu even een luxeprobleem, want die wilde verdiensten zijn er momenteel even niet, maar op termijn is dat wel een lastige kwestie. Uiteindelijk is de bonus niets anders dan een vorm van flexibele, variabele arbeidslasten. Ook hier zal het lobbycircuit haar werk wel doen en de zaak in den minne schikken. Geen enkele regering zal de kip met de gouden eieren willen slachten, dan wel naar het buitenland willen verjagen. 

Marktpartijen speculeren niet, zoals banken deden, met spaargeld van consumenten, zodat het enigszins vreemd is dat de overheid zich bemoeit met de bonusbetaling. Het past wel in het huidige tijdsbeeld en hoewel tot en met 2020 de regels niet nageleefd hoeven worden, zal men op termijn hier toch een oplossing voor moeten vinden. 

Handel is belangrijkste

Ik beschouw dit als kwesties die tezijnertijd opgelost worden. Elk bedrijf heeft zo zijn standaard sores en daar moeten we ons niet teveel door laten afleiden. Het draait uiteindelijk allemaal om de handel: keert de handel zoals we die kenden terug, of blijven we zombiebeurzen houden de komende jaren? Wie het weet mag het zeggen.

Op 9 februari zullen we eerst eens kijken of die 80 cent voor 2017 uberhaupt gehaald wordt. Als dat niet het geval is krijgen we misschien nog wel wat meer korting. Maar uiteindelijk zal de wal het schip keren en zal, vroeg of laat, de beweeglijkheid in de markt terugkomen.

Disclaimer: Inberg heeft een longpositie in Flow Traders.


Dit artikel krijgt u cadeau van IEX Premium. Wilt u de aanbeveling en meer Premium artikelen lezen, klik dan hier om een maand gratis IEX Premium te proberen.



Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. ovanspaend 13 januari 2018 22:39
    Flow is daarnaast ook actief in crypto's, zeker in de bitcoin futures. Ook in valuta's. De kleine partijen zullen omvallen en flow hoort daar zeker niet bij (schuldenvrij, ijzersterk trackrecord, goede CEO en CFO)

    Ik ben zelf van mening dat de koersreactie op de kapitaaleisen overdreven was. In de stukken wordt nergens iets genoemd over ETF's. Ik denk dat als ze naar buiten treden hierover dat zal blijken dat het meevalt.

    Go with the flow. Ik hou ze voorlopig vast.

  2. forum rang 10 DeZwarteRidder 13 januari 2018 22:56
    quote:

    ovanspaend schreef op 13 januari 2018 22:39:

    Flow is daarnaast ook actief in crypto's, zeker in de bitcoin futures. Ook in valuta's. De kleine partijen zullen omvallen en flow hoort daar zeker niet bij (schuldenvrij, ijzersterk trackrecord, goede CEO en CFO)

    Ik ben zelf van mening dat de koersreactie op de kapitaaleisen overdreven was. In de stukken wordt nergens iets genoemd over ETF's. Ik denk dat als ze naar buiten treden hierover dat zal blijken dat het meevalt.

    Go with the flow. Ik hou ze voorlopig vast.
    Weer een hoop nonsens: Flow doet niks met cryptomunten of futures.
  3. ovanspaend 14 januari 2018 09:04
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 13 januari 2018 22:56:

    [...]
    Weer een hoop nonsens: Flow doet niks met cryptomunten of futures.
    DeZwarteRidder doe graag uw huiswerk goed of zeg niets. Zie onderstaande reactie van IR van Flow, waarin duidelijk staat dat ze actief zijn in cryptocurrencies.


    Geachte heer,

    We hebben zeker vorderingen gemaakt en zullen daar de markt over inlichten als we er zeker van zijn dat we daar de steun van de DNB bij hebben. Het zijn 400 paginas aan wetgeving waar het woord ETF geen enkele keer vermeld staat. Dat maakt dat het allemaal heel wat tijd vraagt. Vandaar dat we de markt tot op heden niet verder bijgepraat hebben. We willen onze interpretatie van de wet zodanig gecheckt hebben bij de DNB dat we naar buiten toe een aantal zaken met zekerheid kunnen stellen.

    We zijn zeker actief in cryptocurrencies. Tijdens de 3Q conference call maakte onze co-CEO Sjoerd Rietberg daar ook al een toespeling op. Dat is een asset class die hier al op de radar stond, en met de komst van de bitcoin future is die handel een stuk actiever geworden.


    Beantwoord dit uw vragen? Ik hoor graag.

    Groet,

    Serge Enneman
    Investor Relations Manager

    Flow Traders B.V.

    senneman@flowtraders.com
    T: +31 20 799 8655
    F: +31 20 799 6780
  4. forum rang 10 DeZwarteRidder 14 januari 2018 09:51
    We zijn zeker actief in cryptocurrencies. Tijdens de 3Q conference call maakte onze co-CEO Sjoerd Rietberg daar ook al een toespeling op. Dat is een asset class die hier al op de radar stond, en met de komst van de bitcoin future is die handel een stuk actiever geworden.

    Er staat nergens dat Flow handelt in cryptomunten of futures; Flow handelt alleen in trackers en begint nu met gewone valuta's.
    Er zijn slechts een paar trackers in cryptomunten op miezerige beursjes.
    Meneer Enneman geeft valse voorlichting.
  5. forum rang 5 Hoppschwiiz 14 januari 2018 11:22
    Ik schrok van de kop boven de tekst: ‘beursverzekering’. Behoudens bij de ervaren speculanten onder ons, mag een aandeel als Flowtraders hooguit 1% weging in een aandelen portefeuille uitmaken. Dus fijn dat die volatiliteit ooit eens terugkomt en Flowtraders wellicht weer naar de 30 gaat, maar als hedge zal het bar weinig impact hebben. Flow als hedge wordt nl door sommige vermogensbeheerders ook echt geadviseerd. Gevaarlijke adviezen.
  6. forum rang 10 DeZwarteRidder 14 januari 2018 11:25
    quote:

    Hoppschwiiz schreef op 14 januari 2018 11:22:

    Ik schrok van de kop boven de tekst: ‘beursverzekering’. Behoudens bij de ervaren speculanten onder ons, mag een aandeel als Flowtraders hooguit 1% weging in een aandelen portefeuille uitmaken. Dus fijn dat die volatiliteit ooit eens terugkomt en Flowtraders wellicht weer naar de 30 gaat, maar als hedge zal het bar weinig impact hebben. Flow als hedge wordt nl door sommige vermogensbeheerders ook echt geadviseerd. Gevaarlijke adviezen.
    Dat is juist: als de beurs flink naar beneden dondert, zal de winst van Flow (tijdelijk) toenemen, maar de koers zal dalen omdat alles daalt.
    Je kan beter de VIX als hedge nemen.
  7. Murdock2 14 januari 2018 15:41
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 14 januari 2018 11:25:

    [...]
    Dat is juist: als de beurs flink naar beneden dondert, zal de winst van Flow (tijdelijk) toenemen, maar de koers zal dalen omdat alles daalt.
    Je kan beter de VIX als hedge nemen.
    Jullie beiden geven dus precies het antwoord op een vraag die ik had... :)
  8. forum rang 5 Saibee 15 januari 2018 00:24
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 14 januari 2018 11:25:

    [...]
    Dat is juist: als de beurs flink naar beneden dondert, zal de winst van Flow (tijdelijk) toenemen, maar de koers zal dalen omdat alles daalt.
    Je kan beter de VIX als hedge nemen.
    Of de winst van FT bij een forse daling tijdelijk of voor veel langere tijd stijgt hangt af van de vraag of de periode van huidige extreem lage volatility tijdelijk is of de nieuwe normaal.

    Als de koersen echt heel hard onderuit gaan verwacht ik ook dat FT in eerste instantie mee corrigeert maar dat zal als de winst bij FT fors stijgt tijdelijk zijn.

    Je kunt de VIX als hedge gebruiken maar als je daar niet goed timed dan ben je (deel van) je geld kwijt; wanneer je aandelen FT (relatief) laag koopt (onder de huidige omstandigheden 18 euro of lager) kun je wat gemakkelijker een slechte timing opvangen door te wachten tot er een koersherstel optreedt.

    Wanneer je hedged met VIX-etf's dan is wachten tot de koersen jouw kant opkomen door de opzet van de VIX-etf's niet aan te raden (veel contango); goed timen is belangrijk.

    Niet iedereen kan altijd goed timen; ik in ieder geval niet.
  9. g.raaier 15 januari 2018 16:47
    quote:

    Saibee schreef op 15 januari 2018 00:24:

    [...]
    Of de winst van FT bij een forse daling tijdelijk of voor veel langere tijd stijgt hangt af van de vraag of de periode van huidige extreem lage volatility tijdelijk is of de nieuwe normaal.

    Als de koersen echt heel hard onderuit gaan verwacht ik ook dat FT in eerste instantie mee corrigeert maar dat zal als de winst bij FT fors stijgt tijdelijk zijn.

    Je kunt de VIX als hedge gebruiken maar als je daar niet goed timed dan ben je (deel van) je geld kwijt; wanneer je aandelen FT (relatief) laag koopt (onder de huidige omstandigheden 18 euro of lager) kun je wat gemakkelijker een slechte timing opvangen door te wachten tot er een koersherstel optreedt.

    Wanneer je hedged met VIX-etf's dan is wachten tot de koersen jouw kant opkomen door de opzet van de VIX-etf's niet aan te raden (veel contango); goed timen is belangrijk.

    Niet iedereen kan altijd goed timen; ik in ieder geval niet.

    Juist, het timen van de VIX opties of ETF's is een gruwel. Als je toch iets met de volatiliteit zou willen doen kun je beter kortlopende opties schrijven op bijvoorbeeld VXX. Of bij een opleving van de VIX short gaan VXX.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links