Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Boskalis: Gebed van de baggeraar

Boskalis: Gebed van de baggeraar

Boskalis krijgt vandaag en klein opdoffertje op de beurs in verband met het verlagen van het advies door analisten van ABN Amro. De analisten zien het werk nog niet aantrekken, en verhogen weliswaar hun koersdoel licht (van €26,50 naar €27) maar plakken er nu het etiket Verkopen op. 

Hoewel uit de trading update van Q3 inderdaad weinig fantasie sprak, lijken de omstandigheden momenteel wel de goede kant op te gaan. De langetermijnverwachtingen qua klimaatomstandigheden spelen Boskalis in de kaart. 

'Gebed van de baggeraar'

In een interview in het FD twee weken geleden zei de voormalige CEO Hans Kraaijeveld van Hemert: 'Kent u het gebed van de baggeraar? Geef ons heden ons dagelijks brood, en één keer in de 25 jaar een watersnood.'

Dat was bij wijze van grap, maar er zit een kern van waarheid in: natuurrampen zorgden in 2017 voor €330 miljard aan schade, meer dan twee keer zoveel als gemiddeld in de afgelopen tien jaar.  Geen record overigens, dat was in 2011, met $354 miljard. 

Voorproefje

Of je nu gelooft in klimaatverandering of niet, de experts van Munich Re verwachten dat extreem weer in de toekomst vaker voorkomen gaat. Dat houdt in dat landen zich moeten wapenen tegen het wassende water. De olieprijs heeft ook in die zin een gunstig effect voor Boskalis: overheden afhankelijk van die olieprijs hebben weer meer te besteden en kunnen in die zin weer meer investeren.  

Meer informatie over IEX Premium 

Daarnaast blijft het een feit dat Boskalis, met haar nettokaspositie, een gunstige uitgangspositie heeft wanneer het werk weer aantrekt. Tot die tijd zal het waarschijnlijk gericht op zoek gaan naar kleine acquisities die de huidige vloot kunnen versterken. 

Om nog even op het advies van de ABN Amro analisten terug te komen: zij zien voor 2018 een winst per aandeel van €1,22 en voor 2019 en 2020 resp. €1,43 en €1,87 per aandeel. De consensus onder analisten voor de winst per aandeel voor 2018 ligt een stuk hoger, rond de €1,41. 

Projectgedreven

Voor Boskalis is dat altijd lastig inschatten, omdat het werk vaak projectgedreven is waardoor de winst in het ene jaar veel hoger kan uitkomen dan in het andere jaar. In 2015 verdiende de baggeraar bijvoorbeeld nog €3,54 per aandeel en ook in 2013 (€3,09) en 2014 (€4,03) kwam de winst substantieel hoger uit dan nu. 

Wij zouden Boskalis als bedrijf graag in de modelportefeuille hebben, maar op dit moment loopt de waardering inderdaad behoorlijk vooruit op de marktomstandigheden. Maar: die marktomstandigheden zijn natuurlijk wel aan het verbeteren. Als je wacht tot die marktomstandigheden optimaal zijn, staat er waarschijnlijk €45-€50. Daar kunnen we niet op wachten. 

Dient wel gezegd dat het huidige beurssentiment de koersen van veel aandelen opstuwt naar wellicht onrealistische hoogten en de jaarcijfers straks inderdaad een reality check kunnen worden. 

Disclaimer: Inberg heeft geen positie in bovenvermelde fondsen.


Dit artikel is onderdeel van IEX Premium en krijgt u cadeau van ons. Wilt u de aanbeveling en meer Premium artikelen lezen, klik dan hier om een maand gratis IEX Premium te proberen.



Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. henk b. 5 januari 2018 11:34
    Nico geldt dit verhaal niet ook voor Fugro? Die zijn ook ca. 30% opgeveerd na het laatste dieptepunt. Boskalis maakt nog winst en Fugro is daar nog niet volgens mij. Wel is de druk wat van de ketel door de aansterking van het eigen vermogen, maar cijfermatig zal het daar nog niet veel beter gaan.
  2. [verwijderd] 5 januari 2018 13:48
    ABN moest vriendje Marshall Wace even uit de brand helpen:

    Zitten voor 0,99% short in Boskalis.

    www.ft.com/content/bf9679d4-7d92-11db...

    NOVEMBER 26, 2006
    ABN Amro is set to invest as much as €100m ($131m) in a new listed hedge fund managed by Marshall Wace. The Dutch bank joins Deutsche Bank and Merrill Lynch as core shareholders of the €1.5bn MW Tops.

  3. [verwijderd] 5 januari 2018 18:13
    Interessant, dat linkje naar Marshall Wace. En zo zijn er wel meer Londense ABN vriendjes die short zitten.

    Verder valt op dat AAB analist Thijs Berkelder met dit advies komt, net nu het nog rustig is in de markt. Geen toeval natuurlijk. Door de lage volumes komt de tik nog harder aan en werkt hij technisch mooi door.

    Het is eigenlijk mosterd na de maaltijd, want Berkelder erkent zelf ook dat het dieptepunt voor BOKA is gepasseerd. Goed moment lijkt me, om de komende tijd wat te bodemvissen op BOKA, of wat puts te schrijven.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links