Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TomTom en de grote boosdoeners

TomTom en de grote boosdoeners

Wie had dit in 2010 en 2011 gedacht? Zo zijn er op de beurs iedere dag weer talloze voorbeelden van always expect the unexpected. Kijk alleen maar naar de AEX zelf. Wie had tijdens de Lehman Brothers crisis of in maart 2009 op AEX 200 gedacht dat de index nu op 550 zou staan?

Niemand, we gingen ten onder. Ja, voorspellen kan een dure hobby zijn op de beurs. Het gaat niet alleen om direct verlies. Reken maar uit hoeveel rendement u hebt gemist, omdat u bijvoorbeeld de AEX of de S&P 500 al jaren bubbel vindt en langs de zijlijn staat. Dit maakt u niet met een of twee dipjes goed.  

Wie heeft het gedaan?

To the point nu: ik ga het niet zozeer over TomTom hebben, als wel over u. Lees vrolijk mee als u dit aandeel niet hebt, maar wel boos of gefrustreerd bent over een ander item dat niet beweegt zoals u dat voor ogen had, of volgens u zou moeten bewegen. Vooral als u daar iedereen de schuld van geeft, behalve uzelf.

Wanneer is het begonnen? Laat ik het legendarische toen nog SNS Securities advies van oktober 2012 als startpunt nemen. Analist Martijn den Drijver schreef dat Apple met haar toen Maps-problemen een overnamekandidaat voor TomTom zou zijn, dat toen zo rond €3 à €3,50 handelde. SNS noemde €5 euro als prijs.

Sindsdien geldt TomTom als overnamekandidaat en gebeurde er iets wat... Hoe zeg ik dat? Het lijkt er op alsof op Beursplein 5 altijd een of twee aandelen zijn, waar iets mee is, waar iedereen op en in zit, dat alle gemoederen bezig houdt en waar het soms zelfs sektarisch wordt. Tegenspraak wordt niet geduld.

Op IEX hadden we dat met Baan, Pharming, Versatel, Getronics, Crucell, Imtech, TomTom en weer... Pharming. Tot beleggersfanclubs en -stichtingen aan toe. Is ook zo, verzucht u als IEX-veteraan. TomTom ook. Appeltje-eitje sinds 2012 dat het fonds wordt overgenomen. Durf het maar op het forum tegen te spreken.

Rendement

Enige vragen zijn voor hoeveel - maar zeker minimaal 20 euro - door wie en wanneer. Tot dusverre niet dus. En vandaag is het weer kommer en kwel op het koersenbord, want Bosch, dat ook lijntjes met TomTom heeft en Continental gaan met concurrent HERE in zee. U ziet de koers, dat bericht komt hard aan.

Ik kijk niet op het forum, maar maak op Twitter ruzie met TomTommers. Want alles en iedereen heeft het gedaan, behalve dat zij zelf een verkeerde beleggingsbeslissing hebben genomen. Dat kan de beste gebeuren, vraag Warren Buffett maar naar Tesco. Echter, die verkocht ie meteen en keek nooit meer om.  

Intussen hebben mijn Twitter-TomTommers in de loop van de jaren iedereen de schuld gegeven dat er nog geen overname van TomTom was. Er zitten zelfs trends in. Eerst waren vooral de shorters de grote boosdoeners, toen de media (ik weet er zelf alles van...) en tegenwoordig is de board vooral verantwoordelijk.

Enfin, strikt genomen hebben de eerste overnamekopers geen reden tot klagen. Dit is TomTom versus de AEX en de AEX met herbelegd dividend sinds dat Apple verhaal van SNS Securities. U ziet ook dat de gemiddelde instapper sinds 2015 op dood geld zit. En dat met die stijgende beurzen. Ja, dat is frustrerend. 

Duur

Strikt fundamenteel gezien is TomTom op de huidige koers duur tegen 40 keer de verwachte winst 2018.. Het geeft aan dat er overnamefantasie is ingeprijsd? Misschien dat dit ook potentiële gegadigden tegenhoudt, omdat ze op een toch al dure beurs niet zoveel zin hebben een premie op een premie te betalen. 

Helaas voor u, hoe stellig u ook in uw overtuiging bent dat uw visie op en scenario's voor TomTom uitkomen, er staat nergens in het beursreglement of wet dat dit moet. Fusies en overnames is zoals alles op de beurs: compleet onvoorspelbaar. Mazzel als u geluk hebt en pech gehad als het niet uit komt.

Het is van één de moeilijkste dingen op de beurs: eigen ongelijk toegeven en uitstappen...    

Helaas, u hebt tot dusverre pech gehad met (geen overname van) TomTom. Dat is niet dom of stom, maar is gewoon zo. Ga op de blaren zitten en houd op met zeuren. Maak anders uw beleggingspropositie compleet opnieuw. Simpel: als u ze nu niet had, zou u ze nu voor zeg 8 euro kopen? Zo nee, wegwezen. Punt uit. 

Succes met TomTom en succes TomTom, want ik hoop ook van harte dat het helemaal goed komt met dit bedrijf, dat zo dapper stand houdt temidden van al die tech-juggernauts.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

TomTom

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
18 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
*Natte krant*
0
Hik
0
Zeg dat dan ook maar tegen collega Inberg, van wie we weten dat hij ook long TomTom zit.
The Short Caller
0
AJK:

Wie had tijdens de Lehman Brothers crisis of in maart 2009 op AEX 200 gedacht dat de index nu op 550 zou staan?


Dit is je reinste onzin hé?!

Want met Financiële Steroïden en rente verlagingen..

dus géén Spaarrente en hoge vermogensbelastingen..

Na 2008..

zijn de Koersen gestegen en stijgen ze nog steeds door..

Van Marktwerking (behalve Creed!) is allang geen sprake meer..

Quants??!

Alles wordt georkestreerd, geregisseerd en gecontroleerd.

De vraag is niet of het verkeerd afloopt..

Maar wanneer het verkeerd afloopt..

But if you can't beat them.. Join them! (wel met SL uiteraard!) ;)

En laat er een (tijdelijk?!) verbod op de Short producten komen!!
Meel
0
Denk dat collega Inberg weet wat zn risico is en niet meteen klaagt als het wat tegen zit....
Zit zelf ook long, dat blijft voorlopig zo, irriteer me ook aan de stilte van t2, maar ik HOEF mn stukken niet te houden... Daar kies ik voor...
eduardo3105
0
Strikt fundamenteel gezien is TomTom op de huidige koers duur tegen 40 keer de verwachte winst 2018.. Het geeft aan dat er overnamefantasie is ingeprijsd?
Ik mag hopen dat je naar meer dingen kijkt als je de waarde van een aandeel bepaald. Als een bedrijf allerlei panden in bezit heeft of huurt lijkt me dat dat ook belangrijk is. En bij TT zijn dat de kaarten die een hogere koers rechtvaardigen dan alleen de k/w of overnamefantasie
8eWereldWonder
0
Door mijn ervaringen met mijn tomtom'tje durf ik geen aandeel te kopen, maar ik vermoed dat dit niet meer hun core-business is. Waar zetten ze nu op in?
Stille vennoot
0
Volgens mij gaat het vooral om de totale non-communicatie van HG. Daarnaast het falen van sports terwijl ze altijd schermden met exciting news, great, super..en was het 3 keer niks..
Geen communicatie ? Dan gaan mensen overal iets achter zoeken. Zeker als de beleggers denken dat TT jaren voor loopt (hadden ze zelf WEL gezegd..maar waarmaken..)
Hg kan een voorbeeld nemen aan Onno van Galapagos, die geeft inzicht etc
Ach waarheid zal wel in het midden liggen maar als alles ontploft in de SDC sector...en TT niet, en hoogste koers op moment van optie verzilvering en ..en.. dan krijg je rumour idd..
Bonost
0
Nee, die kaarten zijn waard wat de gek er voor geeft.
Bij ieder aandeel wordt naar de koers/winst verhouding gekeken. Waarom zouden we dat bij T2 niet doen?
En als we dat bij ieder aandeel doen, dan moet je concluderen dat T2 duur is en een koers van max 4 Euro gerechtvaardigd zou zijn.
Maar ook hier bepaald de surplus (in dit geval overname) de hogere koers.
Oh ja en nog een beursregel die altij geldt. De markt heeft altijd gelijk. :)
Daexter
2
@ Arend Jan, vermakelijk artikel :) ben het zeker niet altijd met je / u eens, maar deze keer volmondig! Ik zeg dit niet puur om de longzitters af te zeiken, zit namelijk zelf ook in beperkte mate long in Tom Tom. Heb al jaren een kleine positie en op dagen zoals deze breid ik die positie uit, zo ook vandaag.

Koers winst verhouding zegt helemaal niks. het wordt vaak gebruikt om een bepaald aandeel af te zeiken of op te hemelen, maar het zegt niets. Twee voorbeelden. Aegon is al jaren volgens alle(min 1) analisten spotgoedkoop obv de koerswinstverhouding tov de branche en toch stijgt het maar niet...gek he?

Netflix heeft een PE ratio van over de 200, daar kan Tom Tom dus nog een puntje aan zuigen. En dus is dat de reden dat Netflix omlaag moet volgens velen en toch gaat de koers almaar omhoog...gek he?

Koers winst zegt dus niets. Het gaat om de verwachte toekomstige (vrije) kasstromen. Voor vele particulieren is er bij TomTom overnamefantasie. Voor veel anderen is het gewoon een techbedrijf waarvan verwacht wordt dat ze in de komende 5 tot 10 jaar veel meer cash gaan maken dan dat ze nu doen.
Slnc
0
@Daexter aegon als voorbeeld nemen is beetje vreemd want in 2015 hadden ze 23 cent winst en in 2016 21 cent dus een kw boven de 20 wat hartstikke hoog is voor een verzekeraar
nu had dat wel een reden er zaten 2 kwartalen met een 1 malig(?) groot verlies in
en in 2017 zal de kw misschien naar 6 a 7 gaan en dan is het wel ondergewaardeerd dus zie dit jaar wel een leuke stijging komen maar is geduld hebben
nb
0
AJ, zelf vind je ook regelmatig dat de beurs erg hoog is( duur dus),, maar zoals de economie draait, gaat het goed. En kan het voorlopig niet fout gaan. Hooguit stagneren vanwege tekort personeel.
TT, pfff, wat zal ik zeggen.... Ik heb ze verkocht
Teveel irritatie. Geef mij maar DSM. Of TKH. Mooie oerdegelijke bedrijven
Zwabbertje
0
Intussen is Tesco weer in een stijgende de laatste 3 maanden hebben alles weer op de rails staan
Bonost
0
Natuurlijk wordt er niet alleen naar de koerswinst verhouding gekeken. Het is slechts een indicatie. Bij T2 zit er dus een 100% toeslag op (alsof het een stukje gebakken lucht is) door toekomstverwachtingen, hetzij overname, hetzij de verwachte toename van de omzetten.
Maar we hebben ook voorbeelden van aandelen die bepaald worden o.b.v. hoe het bedrijf wordt bestuurd of door wie het wordt bestuurd.
Terug naar de voorbeelden van Daexter:
AEGON komt maar niet verder, omdat het bedrijf behoorlijk slecht wordt bestuurd (er worden verschillende inschattingsfouten gemaakt) en dat drukt de verwachtingen, want wie weet wat er nog meer staat te gebeuren.
Netflix kenmerkt zich telkens door een enorme groei en de verwachtingen zijn hier voorlopig heel erg hoog. De groei is zo groot en zo bepalend dat hoe het wordt bestuurd naar de achtergrond wordt gedrukt. De bestuurders krijgen dan het stempel dat zij goede bestuurders zijn, hoewel dat niet eens het geval hoeft te zijn.

Het is dus maar hoe de markt er naar kijkt en hoe de markt reageert op gebeurtenissen.
Maar het uitgangspunt blijft toch altijd ten eerste de koerswinst verhouding. Die geeft aan wat de basis is.

Zie als voorbeeld HAL. Die verloor door een tegenvallend kwartaal ineens haar surplus aan verwachting en viel terug naar haar waarde o.b.v. die koerswinst verhouding.
holenbeer
0
quote:

Daexter schreef op 4 jan 2018 om 18:14:


@ Arend Jan, vermakelijk artikel :) ben het zeker niet altijd met je / u eens, maar deze keer volmondig! Ik zeg dit niet puur om de longzitters af te zeiken, zit namelijk zelf ook in beperkte mate long in Tom Tom. Heb al jaren een kleine positie en op dagen zoals deze breid ik die positie uit, zo ook vandaag.

Koers winst verhouding zegt helemaal niks. het wordt vaak gebruikt om een bepaald aandeel af te zeiken of op te hemelen, maar het zegt niets. Twee voorbeelden. Aegon is al jaren volgens alle(min 1) analisten spotgoedkoop obv de koerswinstverhouding tov de branche en toch stijgt het maar niet...gek he?

Netflix heeft een PE ratio van over de 200, daar kan Tom Tom dus nog een puntje aan zuigen. En dus is dat de reden dat Netflix omlaag moet volgens velen en toch gaat de koers almaar omhoog...gek he?

Koers winst zegt dus niets. Het gaat om de verwachte toekomstige (vrije) kasstromen. Voor vele particulieren is er bij TomTom overnamefantasie. Voor veel anderen is het gewoon een techbedrijf waarvan verwacht wordt dat ze in de komende 5 tot 10 jaar veel meer cash gaan maken dan dat ze nu doen.

Precies. Reken de KW van Tesla maar eens uit. Die maken überhaupt geen winst, en misschien wel nooit. Want daarvoor moeten ze eerst nog een half miljoen Models 3 afleveren die al wel besteld en aanbetaald zijn.
Verschil met TT? In elk geval een CEO die (aan)spreekt.
Daexter
0
quote:

Bonost schreef op 4 jan 2018 om 20:02:


Natuurlijk wordt er niet alleen naar de koerswinst verhouding gekeken. Het is slechts een indicatie. Bij T2 zit er dus een 100% toeslag op (alsof het een stukje gebakken lucht is) door toekomstverwachtingen, hetzij overname, hetzij de verwachte toename van de omzetten.
Maar we hebben ook voorbeelden van aandelen die bepaald worden o.b.v. hoe het bedrijf wordt bestuurd of door wie het wordt bestuurd.
Terug naar de voorbeelden van Daexter:
AEGON komt maar niet verder, omdat het bedrijf behoorlijk slecht wordt bestuurd (er worden verschillende inschattingsfouten gemaakt) en dat drukt de verwachtingen, want wie weet wat er nog meer staat te gebeuren.
Netflix kenmerkt zich telkens door een enorme groei en de verwachtingen zijn hier voorlopig heel erg hoog. De groei is zo groot en zo bepalend dat hoe het wordt bestuurd naar de achtergrond wordt gedrukt. De bestuurders krijgen dan het stempel dat zij goede bestuurders zijn, hoewel dat niet eens het geval hoeft te zijn.

Het is dus maar hoe de markt er naar kijkt en hoe de markt reageert op gebeurtenissen.
Maar het uitgangspunt blijft toch altijd ten eerste de koerswinst verhouding. Die geeft aan wat de basis is.

Zie als voorbeeld HAL. Die verloor door een tegenvallend kwartaal ineens haar surplus aan verwachting en viel terug naar haar waarde o.b.v. die koerswinst verhouding.


Oh het is de schuld van het bestuur van Aegon dat de lange rente zo laag staat...net zoals het de schuld van de bestuurders van Shell was dat de olieprijs zo laag stond begin vorig jaar.

Herstructureren van een verzekeringsbedrijf gaat nu eenmaal wat langer duren dan herstructureren van een oliebedrijf waar de investeringen een duur hebben van tot 5 jaar ipv tot 30 jaar zoals bij aegon. Herstructureren kost nou eenmaal geld, dus dat gaat gepaard met boekverliezen. Dat is geen slecht bestuur, dat is toekomstvisie.

Je haalt oorzaak en gevolg door elkaar. HAL is gedaald op basis van waardering, de nieuwe koers winst verhouding was het gevolg. Olie gerelateerde fondsen maken nu eenmaal lagere kasstromen bij een olieprijs van 30 dan bij een olieprijs van 70, daarom zal HAL het komende jaar ook weer terugveren.

Netflix verslaat juist telkens de (hoge) verwachtingen, DAT is de reden dat het hard stijgt. Elk kwartaal meer nieuwe abonnees dan verwacht. Lijkt me dat dit niet alleen geluk is, maar dat hier ook een goede strategie achter zit....oftewel goede bestuurders.

@SLNC Je moet naar de onderliggende winst kijken, niet naar de nettowinst. En dan zie je dat Aegon al jaren tussen de 7 en de 10 beweegt.

@holenbeer, eens Het Musk effect speelt bij Tesla zeer sterk, vraag is hoe lang dat stand houdt bij het leveren van slechte kwaliteit.Ik zit al 9 jaar long in Aegon en hoor al jaren dat de koers naar ver boven de 7 gaat. ja in 2015 was dat even het geval. Ik ben er overigens niet rouwig om, het aandeel geeft een goed div rendement en ik zit er zeker nog 9 jaar in en tegen die tijd staan de rentes iets hoger en is de herstructurering bijna voltooid.
theo1
0
quote:

Stille vennoot schreef op 4 jan 2018 om 17:48:


Volgens mij gaat het vooral om de totale non-communicatie van HG.

...


Lijkt me onwaarschijnlijk. Institutionele beleggers laten zich echt niet lokken met persberichtjes. En er zijn wel tegenvoorbeelden ook. Acomo en HAL communiceren ook maar heel minimaal en die presteren op langere termijn uitstekend. Ja, afgelopen jaar even iets minder, maar als je de grafiek wat langer trekt, is het spectaculair.

En TomTom aandeelhouders hebben ook niet zo gek veel te klagen, ze hebben aan het grafiekje te zien nog steeds outperformance. Ieder bedrijf heeft wel eens wat mindere jaren.
Sander1234
0
quote:

Claudio Bizarro schreef op 4 jan 2018 om 17:15:


AJK:

Wie had tijdens de Lehman Brothers crisis of in maart 2009 op AEX 200 gedacht dat de index nu op 550 zou staan?


Dit is je reinste onzin hé?!

Want met Financiële Steroïden en rente verlagingen..

dus géén Spaarrente en hoge vermogensbelastingen..

Na 2008..

zijn de Koersen gestegen en stijgen ze nog steeds door..

Van Marktwerking (behalve Creed!) is allang geen sprake meer..

Quants??!

Alles wordt georkestreerd, geregisseerd en gecontroleerd.

De vraag is niet of het verkeerd afloopt..

Maar wanneer het verkeerd afloopt..

But if you can't beat them.. Join them! (wel met SL uiteraard!) ;)

En laat er een (tijdelijk?!) verbod op de Short producten komen!!


Waarom denkt u dat zoveel mensen cryptomunten inslaan..als deze bubbel barst zullen de cryptomunten pas echt knalhard omhoog gaan.
efreddy
0
Wie had tijdens de Lehman Brothers crisis of in maart 2009 op AEX 200 gedacht dat de index nu op 550 zou staan?

Niemand, we gingen ten onder.

Ik had toen zelfs gedacht dat we nu hoger zouden staan dan de huidige 557.

Toen in september 2009 heel wat de AEX een bubbel vonden omdat hij 50 % was gestegen tegenover maart 2009 was ik waarschijnlijk dan wel 1 van de weinigen die de AEX nog zag verdubbelen (we staan vandaag zelfs nog lager dan op de hoogste koers in 2007 ) op een periode van 5 à 8 jaar.
Qua richting zat ik juist maar een verdubbeling van de AEX zat er niet in.

Gelukkig hadden we daar Bitcoins voor maar dat heb ik maar later leren kennen.
Hoewel die er toen al waren.
18 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. V...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

  1. 09:45 Liveblog: Bescheiden rally
  2. 08:05 BeursVandaag: Volop nieuws 2
  3. 23 jan Liveblog: AEX, ECB, OCI en AF-KLM 6

Gesponsorde links