Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Brekebeentjes 2017: BAM en Beter Bed

Brekebeentjes 2017: BAM en Beter Bed

BAM zit in de hoek waar de klappen vallen. Wat hebben we toch een ellende over ons heen gehad met al die bouwers. Herinnert u zich Ballast Nedam nog? Dat suggereerde in december 2014 een bod te hebben gekregen van rond de €3, negen maanden later was daar nog €0,30 van over.

Heijmans is pas sinds medio dit jaar uit het moeras gekropen, met dank aan coulante banken en verkoop van het tafelzilver. Eén tegenvaller à la de zeesluis in IJmuiden en de rapen zijn weer gaar. 

BAM en VolkerWessels zijn van een ander kaliber, maar BAM draagt ook al jaren het vaandel van brekebeen. Het lukt de grootste bouwgroep van Nederland maar niet om zonder grote ongelukken het jaar door te komen.

 

Eerdere excuses gingen over te goedkoop aangenomen projecten in de crisisjaren, maar nu die afgeknepen projecten zo langzamerhand uit de boeken zijn gelopen zou de winstmarge toch eens op moeten lopen.

Het bouwbedrijf rolt echter weer van de ene in de andere affaire. Wat relatief weinig aandacht krijgt, maar in de regio Zwolle wel degelijk een probleem is, is de spoorlijn Zwolle-Kampen, waar Prorail nu problemen heeft met de drassige grond aldaar, en ook daar is BAM bij betrokken.

Bubbledeck

U herinnert zich verder vast nog de ingestorte parkeergarage bij vliegveld Eindhoven, wat in eerste instantie aan de BubbleDeck vloeren zou liggen. Inmiddels liggen de kaarten al wat anders en heeft BAM gezegd dat het hele gebouw opnieuw gebouwd gaat worden. Het project kostte in eerste instantie €20 miljoen, waarvan volgens BAM overigens een groot deel verzekerd zou zijn. 

De zeesluis bij IJmuiden, waar BAM samen met VolkerWessels de verantwoordelijkheid draagt, was de spreekwoordelijke druppel. Ook het aandeel VolkerWessels kreeg intraday een flinke beuk omlaag, maar dat wist te herstellen vanaf een dieptepunt van ca. €21 naar weer boven de €23.

Stormvlag bij BAM

BAM daarentegen bleef voor dood op de grond liggen: rond de €3,50 gaven velen zich over en hesen de stormvlag. Inmiddels is een ieder weer wat bij zijn positieven gekomen en keren er voorzichtig wat kopertjes terug. 

Het sentiment rond BAM is op dit moment net zo negatief als het sentiment rond bitcoin cash positief is. Dat is een verregaande staat van overdrijving, en op het moment zelf doe je daar helemaal niets aan. 

Momenteel zit het dus extreem tegen, maar de koers zien we langzaam maar zeker weer op krabbelen. Het sentiment is een raar iets. Ik herinner mij nog Ahold dat op €15 stond, twee maanden geleden. Nu stromen daar de koopadviezen weer binnen.  Even doorbijten dus maar.  

Meer informatie over IEX Premium

Beter Bed: -25%

De afgelopen jaren heb ik relatief veel aandacht besteed aan Beter Bed. Ik stoorde mij aan het idee dat sommige analisten koopadviezen gaven voor Beter Bed om het feit dat ze zo'n mooi dividendrendement gaven. 

 

Dat terwijl het bedrijf bijna twee keer zoveel dividend uitkeert als een willekeurig ander bedrijf met een fatsoenlijke kasstroom: het hanteerde een pay-outratio van 85%. Nu de winsten tegenvallen, is er dan ook geen enkele ruimte voor BB om de pay-outratio (het percentage van de winst dat aan dividend wordt uitbetaald) te verhogen.

Geen Macintosh

Af en toe moet ik even denken aan de situatie bij MacIntosh enkele jaren geleden, maar daarmee doe ik Beter Bed tekort. De kwakkelende schoenenzaken van MacIntosh gingen ten onder aan een te hoge schuld en de verkoop van tafelzilver. Voor de masochisten onder u: hier leest u hoe het concern naar z'n mallemoer ging. 

Beter Bed is echter een ander paar mouwen. De winkels in Nederland lopen uitstekend, er wordt gewoon nettowinst gedraaid. Alleen: het grootste afzetgebied, waar een paar jaar geleden 65% van de omzet vandaan kwam, krijgt men niet aan de praat. 

Beter Bed heeft de meeste van haar winkels in Duitsland, gepositioneerd aan de onderkant van de markt. Matratzen Concord heten ze, en wanneer u een winkelruit ziet van een willekeurige Duitse winkel ziet u meteen dat we hier te maken hebben met een discounter. 

Charts economie Nederland
Klik op het plaatje voor een grote versie

Dat geeft niet, alleen de strategie in Nederland was er nou juist op gebaseerd de winkels een wat betere uitstraling te geven, wat, eerlijk is eerlijk, ook gelukt is. De verkopen in Nederland trokken de afgelopen kwartalen flink aan.

In Duitsland lukt dat echter maar niet, en nu er ook nog een gifschandaal over heen komt, zijn de rapen helemaal gaar. Op enig moment afgelopen kwartaal dook de omzet maar liefst 25% omlaag. 

Gifschandaal BASF

Bij BASF was door een productiefout teveel dichloorbenzeen in het polyurethaan gekomen, een bestanddeel voor matrassen. Het vluchtige gas kon volgens BASF, de matrassenproducenten en zelfs de autoriteiten geen kwaad, maar edoch, dat kwaad was al geschied. 

Afgelopen zomer leek namelijk het lek boven bij de Duitse winkels, bij de Q3-presentatie was het al weer mis bij onze Oosterburen en de winstwaarschuwing van twee weken geleden kwam dus niet uit de lucht vallen.

De vraag is nu wat de grootaandeelhouders gaan doen, nu de beurswaarde van de onderneming serieus aan het kelderen is. Beter Bed heeft een trouwe, vaste aandeelhoudersbasis waar een paar grote namen tussen zitten.  Daarnaast kan ik me voorstellen dat sommige private equity partijen met jeukende handen naar het bedrijf kijken.

Niet vergeten: het bedrijf draait nog steeds een goede cashflow, maakt nog steeds winst, maar komt inmiddels wel behoorlijk achterop. Dan mist er ook nog een CEO, waardoor CFO Bart Koops alles in zijn eentje moet doen. De vorige CEO, Ton Anbeek, vertrok naar Accell. Overigens komt er voor de Duitse tak een nieuwe directeur die afkomstig is uit de modewereld. Misschien dat die de Duitsers in (beter) bed kan praten.  

Meer informatie over IEX Premium


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 december 2017 12:42
    Beste Nico, ik heb ooit gelezen dat je ook in TomTom beleg(t)de. Je hebt daar een aantal mooie artikelen over geschreven. Wat is naar jou mening de reden voor de afgelopen twee louzy jaren? Zou je daar een keer aandacht aan kunnen besteden?
    Verder complimenten voor je mooie bijdrages!
  2. Brulboei 22 december 2017 13:59
    Goede analyse van BAM, echter bij de drama's die de afgelopen maanden aan het licht gekomen zijn vraag ik me wel af hoe het in hemelsnaam kan dat in een land dat altijd vooraanstaand geweest is in civiele techniek, er op zo'n verschrikkelijke manier aangeklungeld wordt.
    Voorbeeld 1: Kampen - Zwolle : je weet toch dat Nederland voor het merendeel een bodemgesteldheid heeft die ik altijd omschrijf als "papgrond" => daar dien je dan toch goed rekening mee te houden als je met een dergelijk project begint?
    Voorbeeld 2: IJmuiden: Rob van Wingerden was zelf heel erg verbaasd toen bleek dat BAM zo goedkoop de sluis kon bouwen. Dit was vooral te wijten aan het feit dat alle sluisdeuren dezelfde dimensies zouden krijgen zodat er maar 3 sluisdeuren nodig waren (1 Binnen, 1 Buitendeur en maar 1 ipv. 2 resrevedeuren voor onderhoud/reparatieperioden). Als je dan vervolgens de betonnen bak laat doorrekenen en daar gheen rekening houdt met evt. torsie die in een U balk (want dat is zo'n bak nu eenmaal) optreden kan. Zelfs een VWO-er met Natuurkunde in z'n examenpakket of tenminste een eerstejaars civiele techniek weet dit soort dingen!
    Ik ben door deze stunts mijn vertrouwen in BAM behoorlijk kwijtgeraakt en heb m'n positie in aandelen BAM opgeruimd.
  3. Mr Greenspan 24 december 2017 01:06
    De koers van Beter Bed is inderdaad wel bizar laag op dit moment terwijl de economische situatie extreem positief is, daar moet Beter Bed volop van kunnen gaan profiteren. Ze hebben aangegeven dat het bijvoorbeeld in de Benelux nog steeds extreem goed gaat, alleen het gifschandaal in Duitsland gooide roet in het eten. Mensen bestelde daardoor wel meer boxsprings (waar ook meer marge op gemaakt schijnt te worden) maar door de langere levertijden daarop komt die omzet pas ten goede aan het eerste kwartaal van 2018 (dus dat wordt weer extra goed hopelijk).
    De maatregelen om het in Duitsland weer op de rails te krijgen zijn gedurende 2017 uitgevoerd. Mochten die in 2018 effect gaan hebben dan kan de koers ook weer extreem hard omhoog. Maar dat weten de grote jongens met een lange termijn visie natuurlijk ook inderdaad. Beter Bed werd vorig jaar als door diversen als ultieme overname-kandidaat gezien en dat zijn ze nu nog meer. Andere aandelen zijn door de mega-stijging op de beurzen al zeer fors opgelopen afgelopen jaren dus dat maakt Beter Bed des te aantrekkelijker.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links