Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Visie voor 2018: We zitten in de verlenging

Visie voor 2018: We zitten in de verlenging

- advertorial - 

De wereldwijde economie laat nog steeds een sterke opleving zien, met de bijbehorende juichstemming op de beurzen. Bij velen leeft inmiddels wel de vraag: Loopt de aandelenrally op zijn laatste benen of gaat het feest voor beleggen nog een tijdje door?

"We zitten in de verlenging", stelt Lukas Daalder, CIO Investment Solutions bij Robeco; "maar hoe lang die verlenging in dit geval duurt, laat zich moeilijk voorspellen." Gezien de staat van de wereldeconomie en de historisch hoge waarderingen op de financiële markten, concludeert Daalder dat we zijn aanbeland in een vergevorderd stadium van de economische cyclus. Het grootste deel van de wedstrijd is dus gespeeld, maar de uitslag is nog ongewis.

Niet het voorgeschreven scenario

"Hoewel een pas op de plaats waarschijnlijk wenselijk is, hebben we de afgelopen jaren duidelijk geleerd dat de financiële markten doorgaans niet het voorgeschreven scenario volgen. Mócht er in de komende jaren een recessie komen, dan verwacht ik dat dit eerder een milde dan een zware recessie zal zijn."

"Een verlenging kan overigens heel leuk zijn om te zien," vervolgt Daalder. "De groei houdt nog steeds aan, de winsten verbeteren en bovendien zijn de centrale banken nog geen spelbrekers. Natuurlijk is het schuldniveau te hoog, maar zolang het sentiment goed blijft, kunnen de financiële markten zulke zorgen heel goed negeren."

Voorlopig geen zorgen

De Amerikaanse economie staat er volgens Daalder nog steeds goed voor. "De verwachtingen voor 2018 liggen op dit moment op een groei van 2,3%, precies het groeitempo dat we de afgelopen drie jaar ook zagen. Europese beleggers hoeven zich voorlopig ook geen zorgen te maken. Het duurt waarschijnlijk nog even voordat de Europese Centrale Bank (ECB) een begin maakt met het van de hand doen van alle door haar opgekochte activa."

"De gestage daling van de werkloosheid over de hele wereld is ook een bevestiging dat we in een vergevorderd stadium van de economische cyclus zitten", voegt Daalder toe. "Lage werkloosheid is uiteraard een welkome ontwikkeling, maar historisch gezien is een krappe arbeidsmarkt niet gunstig voor de economische stabiliteit. De lonen gaan onvermijdelijk omhoog en de economie raakt oververhit. Gevolg is dan een toenemende inflatie. Maar zo ver is het nog niet."

Schuldenberg

Daalder waarschuwt voor de schuldenberg in China, die in de private sector is opgelopen tot meer dan 220% van het BBP – bijna twee keer zo hoog als tien jaar geleden. "Hoewel dat percentage niet ongebruikelijk is in ontwikkelde landen (en vergelijkbaar is met de staatsschuld van bijvoorbeeld Nederland), is het wel hoog in vergelijking met andere opkomende landen zoals India, Indonesië, Mexico en Rusland."

Hij vervolgt: "China kan dat nog wel enkele jaren volhouden, maar niet langdurig. Door de hoge schuldenlast is de economie kwetsbaar op het moment dat het land te maken krijgt met een tegenvaller."


Belangrijke informatie

Robeco Institutional Asset Management B.V. heeft een vergunning als beheerder van ICBE’s en ABI’s van de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam.


Deze content is tot stand gekomen buiten de verantwoordelijkheid van de IEX-redactie om. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Advertorial IEX

Deze content is tot stand gekomen buiten de verantwoordelijkheid van de IEX-redactie om.

Meer over Advertorial IEX

Recente artikelen van Advertorial IEX

  1. aug '22 Goed risicomanagement voor meer rendement
  2. apr '22 Azerion, een veelbelovend Amsterdams techbedrijf
  3. dec '21 Bij pensioenbeleggen kun je niet zelf kiezen

Gerelateerd

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links