Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: 2017 de gekste

Vooruitblik: 2017 de gekste

Altijd dat gedweep met die artikelen en rapporten die niemand leest... Waar zouden wij beleggers zonder Monty Python, Blackadder, Bassie & Adriaan, de Donald Duck én 'Allo 'Allo zijn? René praat u dus in welgeteld 8 seconden helemaal bij over Gemalto, Atos en Thales :-) 

 

Bijna een klassiek Frans l'amour drama. Atos is nog niet afgewezen, of Thales bespringt Gemalto en ze gaan er ook meteen in de deux cheveaux vandoor. Wellicht dat die al langer met elkaar spraken. Als Atos of een ander bedrijf nog een crime passionel wil plegen, moet er een flinke zak met geld op tafel.

 

 

Een premie van 57% klinkt heel leuk, maar zelfs dat is nog niet genoeg om Gemalto uit de dalende trend sinds een paar jaar te halen. Het geeft wel aan in wat voor zwaar weer dit concern en aandeel terecht zijn gekomen, terwijl (digitale) veiligheid nota bene momenteel een van de internationale issues is.

En of al die mensen die meer hebben betaald dan €51 voor Gemalto ook blij zijn met het nieuwe bod, is ook nog maar de vraag. Da's echter pech gehad en hoort er bij op de beurs. Hoe dan ook, het verhaal Gemalto lijkt voorbij op het Damrak. Nu nog die andere Fransoos, Altice, hoor ik u al hardop denken :-)

Nee, ik denk niet dat Atos gaat overbieden met – zeg – €55. Dat is een beetje te enthousiast dunkt me, zonder inzage in de boeken bij een fonds dat dit jaar Drie Daverende Winstwaarschuwingen gaf.

 

 

Natuurlijk is het afwachten hoe lang het duurt, maar er komt op termijn dus een plekje vrij in de AEX. Behr houdt permanent de theoretische samenstelling van de Euronext indices bij en dat ziet er spannend uit aan de onderkant in de AEX en de bovenkant AMX. Begin maart volgend jaar zijn de wijzigingen.

 

 

AEX, S&P 500 en MSCI World

Goedemiddag, we hebben dit jaar nog acht beursdagen. Als ik er van uit ga dat u die drie beursdagen volgende week tussen kerst en oud & nieuw wel gelooft of vrij hebt, is dit de laatste echte beursweek. Volgens mij zou het gezond zijn om de beurs ieder jaar twee weken dicht te gooien, maar Euronext moet ook eten. 

Gewoon met z'n allen even tijd voor bezinning. Ik merk het al wekelijks aan het schrijven van deze vooruitblik. Pas op zondag heb ik de rust – even geen koersen voor mijn neus te wapperen – om ook zo'n verhaal te kunnen tikken. Regelmatig ben ik op vrijdagmiddag begonnen, maar dat lukt gewoon niet. Heel gek.

Bij deze dan een kleine poging om te kijken hoe de boel er voor staat. Zelf heb ik nog nooit zo'n mooi beursjaar meegemaakt. Alles strak, regelmatig en zonder noemenswaardige dips omhoog met percentages die de langjarige gemiddelden ver achter zich laten en onder begeleiding van fraaie economische ketelmuziek.

Hier onze eigen AEX, op het slot van vrijdag geturfd:

 

 

Ja, het is gewoon een goldilocks economie en beurs. En dan dringt nog steeds amper door? Kijk maar, er zijn nu niet meer stieren – en eigenlijk ook de hele bullmarket niet geweest – dan toen tien jaar gelden de heleboel in elkaar klapte. Dit is het wekelijkse Amerikaanse beleggerssentiment.

 

 

Ik geef een paar grafieken hoe het aandelen vergaat. Daarvoor neem ik de AEX, S&P 500 en de MSCI World. Klik voor groot. Eerst de AEX. Ik doe de grafiek in twee keer, zodat u goed zicht hebt op winst, waardering, dividend en rente. Kijk aan, u boert gewoon 3,3% dividendrendement op de AEX, waar maakt u dat nog?

Ja, bitcoin #duh. Wel grappig. Van de week stond er zo'n bitcoin-snotneus van net twintig bij mijn bureau met zo'n meelijwekkende blik: jullie aandelenbeleggers maken je druk om zulke percentages? Ik kom je nog wel eens tegen, gast :-) Dit ken ik namelijk van twintig jaar geleden, toen vooral met de dotcoms.

Het is precies hetzelfde. Nu zwetsen de bitcoiners dat alles anders is, toen werden bedrijven met gewoon winst, omzet en dividend uitgelachen. Dat deed allemaal niet meer terzake in de nieuwe economie. Kliks, daar ging het om!

 

Terug naar de AEX, in ditzelfde plaatje ziet u winst per aandeel en waardering beter uit de verf komen en vormen die yields de vlakke lijntjes. Duur, maar de AEX wordt niet duurder.

 

Bij de S&P daarentegen kan de winst de koers niet meer bijhouden. Wat een verschil ook met de AEX, de S&P 500 yieldt minder dan de Amerikaanse tienjaars van 2,4%.

 

Bubbel vind ik zelf een veel te groot woord – de index doet 2,2% dividendrendement en het regent buybacks – maar het ding is wel peper- en peperduur.

 

De MSCI World Index bestaat voor 60% uit Amerikaanse aandelen en kent vergelijkbare waardering en yield.

 

Had je die MSCI World Index voor ons Vanguard en iShares tracker-houders niet even in euro's kunnen zetten Arend Jan, denkt u nu? Ja, dat wilde ik ook toen, maar toen liep alles in de soep en crashte m'n Datastream en toen dacht ik laat ook maar...

 

Zoek de stockpicks...

Spot de koopjes in de AEX, ik zie ze niet echt op het eerste sigarendoosgezicht. Of het moet Randstad zijn. Unibail-Rodamco ziet er ook aardig uit. 

 

Chevron tegen bijna dertig keer de winst?! Dat deed Aegon in 2000 op €50 ook, denk ik dan meteen. Nu niet meer... Enfin, in de S&P 500 komt u ook meer dure dan goedkope aandelen tegen. Opvallend dat juist techneuten Apple en Intel niet al te gek ogen. Het laatste lege vakje is DuPont de Nenours. Datafoutje denk ik.

 

Over een maandje zitten we al weer middenin het KW4-cijferseizoen. FactSet lijkt te bevestigen wat ik al bij die S&P 500 grafieken zeg: de koersen stijgen sneller dan de winsten. Mr Market vraagt mij helaas nooit om mijn mening, advies en raad, want ik ziet het liever andersom.

 

 

Kijk niet raar op dat die winstschattingen zelfs nog omlaag gaan, dat is zelfs bijna een wetmatigheid. We zouden analisten eigenlijk consequent de roze brillen moeten noemen.

 

 

Om hier mee af te sluiten: de S&P 500 is zelfs een vol punt duurder dan de huidige of trailing PE. Ja, het kan gezien de winsten en cash die over de plinten klotsen bij de bedrijven, maar of er nog zo veel upside in de koersen is...? Kan, maar het is wel risicovol om daar zo maar vanuit te gaan.

 

 

Nee hoor, Holger heeft weer het laaste woord:

 

 

 

Agenda

Er zijn deze week nog cijfers van Nike en FedEx. Van Lanschot Kempen gaat morgen nog even royaal ex-dividend, er is de Ifo-Geshäftsklima over deze maand en umag herziene inflatie- en BBP-data verwachten. Kortom, van de agenda hoeft u het niet te hebben deze week. Voor straf wijs ik geen Klapperrr van de Week aan.

Verder kan ik zeggen dat de omzet, beweging en volatiliteit richting feestdagen doorgaans als een nachtkaars uitgaan, maar dat was al niet veel soeps dit jaar. Dat is ook meteen mijn Damrak speculatieve stockpick voor 2018: Flow Traders. Ga ik niet zelf kopen, ik beleg niet in losse aandelen, maar die wed ik op kantoor.

OK, de puntjes deze week:

18 dec
09:00 Van Lanschot Kempen notering €1,00 ex-dividend
11:00 EU inflatie CPI nov 1,5%
16:00 VS NAHB huizenmarktindex dec 70

19 dec
10:00 Duitsland Ifo Geschäftsklima dec 117,5
14:00 FedEx KW3-cijfers
14:30 VS building permits nov 1,280M
14:30 VS housing starts nov 1,1250M

20 dec
08:00 Duitsland inflatie PPI nov 0,2% MoM
16:00 VS verkopen bestaande woningen nov 5,53M
16:30 VS weekrapport olievoorraden

21 dec
06:30 Nederland consumentenvertrouwen
07:30 BoJ rentebesluit
11:00 Stern BAVA
14:30 VS jobless claims 234K
14:30 VS BBP KW3 3,3%
14:30 VS Philadelphia Fed Index dec 21,8
16:00 EU consumentenvertrouwen dec
22:00 Nike KW3-cijfers

22 dec
08:00 Duitsland GfK consumentenvertrouwen jan 10,8
08:45 Frankrijk BBP KW3
14:30 VS orders duurzame goederen nov 2,0% MoM
14:30 VS personal income and outlays nov 0,4% en 0,5% MoM
16:00 VS consumentenvertrouwen Michigan dec 97,2
16:00 VS verkopen nieuwe woningen nov 658K

 

Kike op de Grafiek

Zou leuk zijn als de AEX een keer op een jaartop aan de oliebollen gaat. Het kan. De top is 557,43 en dat is niet ver weg, procentje of twee maar. Nog mooier zou zijn als ook top 563,94 uit 2007 nog sneuvelt. Ik ben niet technisch, maar eerste steun is er rond 535? Klein speelveld in ieder geval, alles is nog mogelijk.  

Dit gezegd hebbende, een kerstdip of zelfs kerstkrach heb ik ook nog nooit meegemaakt. We zien wel wat Mr. Market en die diva van een AEX er van maken dit jaar.

 

 

De AEX herbeleggingsindex, de Nederlandse DAX, zou zelfs op een all time high het jaar uit kan kunnen gaan. Wensdenken, natuurlijk, maar het maakt wel duidelijk hoe fraai deze index en daarmee het Damrak er bij staan.

 

 

De AEX VIX Index (volatiliteit) betaalt de tol van dit alles, u kan hier nog steeds een kanon afschieten zonder iemand te storen. Hoogste stand dit jaar 20,1, ook dit geeft aan wat voor prachtig en rustig beursjaar dit was. Een goede beurs is een saaie beurs, eens te meer. Ja, ééns wordt het weer anders. Zeker.

Van de week was zo'n berichtje dat achteraf zomaar een bel of handdoek kan blijken: derivatenbeurs Eurex schaft per februari volgende jaar de futures op de Eurostoxx VIX af...

 

 

Over die Eurostoxx 50 gesproken, die staat ver af van de jaartop. 

 

 

Ongerlooflijk, wat een strakke lijn. De S&P 500 is voor beursbegrippen een ware Mona Lisa of Nachtwacht aan het schilderen.

 

 

Over naar de rentes: onze staatsobligaties vinden bij wijze van weer gretig aftrek. 

 

 

Nederland denkt volgens jaar €53,5 miljard nodig te hebben. Verwacht overschot is €3,6 miljard. Vertel Excellentie Wopke, krijgen wij belastingbetalerts nu ook een superdividend? Of geef het aan de PostNL- en AkzoNobel-aandeelhouders. Den Haag heeft hen rond €10 miljard gekost.

 

 

De Duitse Bund laat een vergelijkbaar plaatje zien: 0,3%, hoe kan daar de kachel van roken? Oh ja, over dat Zuid-Afrikaanse Steinhoff, dat in Duitsland is genoteerd, waar de ECB leningen van heeft en waar iedereen nu boos op is. Uhm, de ECB heeft 1049 bedrijfsleningen en ja, daar zit wel eens een bleeder tussen.

 

 

Ja, dit vind ik ook een bubbel. En m'n centen zitten er in, dus mag ik het zeggen. Let wel, bonds gaat nooit zo klappen als aandelen, tulpen en wellicht al die cryptocoins. Het gevaar zit 'm vooral in de echt lange leningen – de korte zijn priced for perfection – en daar zijn er relatief niet veel van.

 

 

De Amerikaanse tienjaars rente beweegt zijwaarts, maar kijk die korte rentes daar eens. De tweejaars doet nu 1,9% en de tien- 2,5%. Is in het eurogebied geen sprake van. 

 

 

EUR/USD, de scheidsrechter op de beurzen en markten, wil nog wel eens een centje veranderen op dagbasis, maar per saldo beweegt ons olijke duo zijwaarts. 

 

 

Daar begint het bij olie ook een beetje op te lijken. Het is bij in dit geval WTI in ieder geval even naar adem happen na al dat gestijg.

 

 

De uitdrukking dood geld kennen we allemaal. Wacht even, was goud geen geld? Dan is goud dus... :-)

 

 

Rest mij nog één item. Het is weer raak, $20.000 staat zowat op het bord. Geven jullie mij eens advies: zal ik hier nog voor de gein en de dobbel een paar rooie inknallen, in het geval die ton of het miljoen op het bord komt? Als het weg is het weg, pech gehad en kan ik weer een bubbel op mijn CV zetten :-)

Hebben jullie in dat geval ook een mooie smoes voor mij voor mijn vrouw? Ik wil niet weer het servies om me oren hebben, want dan kan ik ook nog naar de Ikea. Ik wens u een prettige zondag en tot morgen, tot voorbeurs. 

 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ff_relativeren 17 december 2017 16:09
    geen klapper van de week ? Ik doe een voorzichtige poging ;
    Donderdag 21 december : verkiezingen Catalonie. Uitkomst ongewis.

    2 andere dingen die het speculeren waard zijn ;

    a)
    de website van Behr heeft het aandeel Refresco al niet meer in het overzicht staan.
    Verwacht Behr dat er eind deze beursweek een kleine herweging van de Index komt ?

    b)
    Aston Martin (jawel, de James Bond auto bij uitstek) overweegt een beursgang.
    Hype aandeel voor (letterlijk) een mooie rit ?

  2. [verwijderd] 17 december 2017 16:13
    Het kost me een paar uur wachten en 10+ euro om BTC van mijn wallet naar een exchange te krijgen. Het kost me 9 cent om de verkoop opbrengsten via SWIFT op mijn bankrekening te laten overmaken, duh... ?!
    Blockchain technologie is nuttig en heeft toekomst. Cryptocoins zijn maar wat de gek er voor geeft. Maar ja, dit keer doet de hele wereld mee, dus genoeg bigger fools of niet..? En een grachten pand kun je er nog niet voor kopen.. :)
  3. [verwijderd] 17 december 2017 22:08
    Weer een bieder op Gemalto. Ik hoop dat het bestuur in gaat zien dat dit een unieke kans is om er zonder al te veel kleerscheuren vanaf te komen. Maar Nederlandse bestuurders (Akzo / Unilever om maar een paar jongens te noemen) denken veelal zelf meer value te kunnen creeeren. Wees nou eens niet eigenwijs, en ga in ieder geval met Thales in gesprek. Neem dat nou maar van deze kok aan huis www.thuiskokklaasculinair.nl aan!!
  4. [verwijderd] 18 december 2017 07:28
    Galapagos zal 2017 groots afsluiten.
    Er is veel nieuws op komst en overnamefantasie.

    Het bedrijf heeft sterke paharma partners, een brede pipeline met programma's die de markt gaan halen (Filgotinib en GLPG1690), veel cash en weinig uitstaande aandelen.

    Het management Galapagps zal nu goed nieuws snel moeten overleggen wegens aflopen stand still met Gilead.

    Gilead is de grootste aandeelhouder en beschikt over +20 miljard aan vrije middelen.

    Met nog 51 miljoen uitstaande aandelen Galapagos, waarvan Gilead er al 6.7 miljoen in bezit heeft, is de overnamefantasie terug.

    Het hoeft niet te gebeuren, maar is ook niet uitgesloten.

    Houd Galapagos dus in de gaten deze laatste weken van 2017. Daarbij belooft 2018 een nieuwsrijk jaar te worden met veel uitkomsten van Fase 3 & 2 studies.

    Galapagos is een verrijking voor je portefeuille.
  5. Maycon 18 december 2017 07:31
    quote:

    pe26 schreef op 18 december 2017 07:28:

    Galapagos zal 2017 groots afsluiten.
    Er is veel nieuws op komst en overnamefantasie.

    Het bedrijf heeft sterke paharma partners, een brede pipeline met programma's die de markt gaan halen (Filgotinib en GLPG1690), veel cash en weinig uitstaande aandelen.

    Het management Galapagps zal nu goed nieuws snel moeten overleggen wegens aflopen stand still met Gilead.

    Gilead is de grootste aandeelhouder en beschikt over +20 miljard aan vrije middelen.

    Met nog 51 miljoen uitstaande aandelen Galapagos, waarvan Gilead er al 6.7 miljoen in bezit heeft is de overnamefantasie terug.

    Het hoeft niet te gebeuren, maar is ook niet uitgesloten.

    Houd Galapagos in de gaten deze laatste weken va 2017. Daarbij belooft 2018 een nieuwsrijk jaar te worden met veel uitkomsten van Fase 3 & 2 studies.

    Galapagos is een verrijking voor je portefeuille.
    Hulde voor jou nimmer aflatende positieve woorden voor Galapagos, helemaal eens met jouw analyse . Ik zeg 3121....countdown!
  6. forum rang 5 theo1 18 december 2017 13:48
    quote:

    TG00 schreef op 17 december 2017 16:13:

    Het kost me een paar uur wachten en 10+ euro om BTC van mijn wallet naar een exchange te krijgen. Het kost me 9 cent om de verkoop opbrengsten via SWIFT op mijn bankrekening te laten overmaken, duh... ?!
    Blockchain technologie is nuttig en heeft toekomst. Cryptocoins zijn maar wat de gek er voor geeft. Maar ja, dit keer doet de hele wereld mee, dus genoeg bigger fools of niet..? En een grachten pand kun je er nog niet voor kopen.. :)
    Moet je nagaan wat er gebeurt als al die bigger fools weer door dezelfde draaideur naar buiten proberen te komen. Met die trage infrastructuur... (ja ja ik weet dat daar aan gewerkt wordt).
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links