Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Lithiumfantasie laait op bij AMG

Lithiumfantasie laait op bij AMG

Bij AMG laait de lithiumfantasie weer op. Vanochtend zond het bedrijf een persbericht uit waarin te lezen viel dat de raad van commissarissen de bouw van een tweede lithiumfabriek heeft goedgekeurd.

Op zich weinig nieuws want bij de Q3-cijfers was al bekend dat AMG een overeenkomst heeft gesloten met het Finse Outotec voor de bouw van een tweede productielijn. De productiestart van de eerste fabriek, die nog in aanbouw is, staat gepland voor juni 2018. De tweede fabriek komt op hetzelfde terrein grenzend aan de Mibra-mijn waar de lithium gewonnen wordt.

AMG verwacht dat de uitbreiding eind 2019 operationeel kan zijn. Daarmee zal de productiecapaciteit verdubbelen naar 180,000 ton.

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Nog meer plannen

Toch waren er ook nieuwe details over plannen die al eerder gemeld waren. De plannen voor verdere verwerking naar lithiumcarbonaat lijken dichterbij te komen. Dit is een latere stap in de keten.

 

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Het begint met het winnen van ruwe grond uit de mijn die gebroken en gesplitst wordt. De nieuwe fabrieken zullen de ruwe lithium verwerken tot lithiumconcentraat (spodumene). Dit moet vervolgens weer bewerkt worden tot lithiumcabonaat, dat onder andere gebruikt wordt bij de productie van accu's voor elektrische auto's. Die laatste stap heeft AMG zelf nog niet in huis, maar het bedrijf denkt erover na om hier ook een faciliteit voor op te zetten.

 

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Op basis van metingen en indicaties zou de Mibra-mijn 20,3 miljoen ton aan tantalum, niobium, tin en lithium bevatten. Het grootste deel daarvan behelst lithium. Niet alles is echter economisch winbaar. AMG schat op dit moment de levensduur van de mijn op 20 jaar, maar het bedrijf doet verder onderzoek naar de geologische structuur.

Met de investering is een bedrag van €110 miljoen gemoeid. Daarin zit ook een uitbreiding van de bestaande tantalumactiviteiten en de infrastructuur van de mijn. In samenhang met deze investering geeft AMG voor een half miljard euro aan schuldpapier uit. Dit geld zal ook gebruikt worden om bestaande leningen af te lossen.

Goal

Het uiteindelijke doel van AMG is om de laagste productiekosten van lithiumconcentraat ter wereld te hebben. De kostprijs van lithiumconcentraat profiteert van de tantalumproductie. De kosten van het mijnen en de eerste verwerkingskosten komen voor rekening van laatstgenoemde.

AMG schat dat de kostprijs per ton, na de uitbreiding, uitkomt op $134. De huidige prijs van een ton lithiumconcentraat ligt op $900 á 1000. Een simpele rekensom leert dat de EBITA daarmee met $144 miljoen omhoog kan in 2020.

 

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Mochten de additionele plannen om lithiumconcentraat ook te gaan verwerken tot lithiumcarbonaat goedgekeurd worden, dan zullen de productiekosten voor dit eindproduct ook tot de laagste ter wereld behoren.

Conclusie

AMG maakt mooie plannen die ook nog eens realistisch lijken. De vraag naar lithiumconcentraat en -carbonaat zal de komende jaren sterk stijgen door de opkomst van elektrisch rijden. Wanneer AMG deze grondstof tegen de laagste kosten ter wereld kan produceren zal dit de resultaten fors opstuwen.

De hoogte van de kostprijs per ton lithiumconcentraat - en de totale winbare hoeveelheid mineralen uit de Mibra-mijn zijn, hoewel deels bewezen, nog gebaseerd op schattingen. Desondanks reden genoeg om aan te nemen dat AMG een zonnige toekomst tegemoet gaat. Aanleiding voor ons om het advies een stapje te verhogen.

Disclaimer: Paul Weeteling heeft een long positie in AMG.

Dit artikel is onderdeel van IEX Premium en krijgt u cadeau van ons. Wilt u de aanbeveling en meer Premium artikelen lezen, klik dan hier.



Paul Weeteling is beleggingsanalist bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Paul Weeteling

Paul Weeteling is sinds 1 maart 2020 verbonden aan IEX als onafhankelijk beleggingsanalist. Al vanaf zijn 13e is hij bezig met beleggen en de beurs. Weeteling is met name een langetermijnbelegger met passie voor (bio)technologie, grondstoffen en dividendaandelen. Af en toe handelt hij actief. Weeteling heeft een international...

Meer over Paul Weeteling

Recente artikelen van Paul Weeteling

  1. mrt '23 Amazon versus Alibaba: wie heeft de beste kaarten? 2
  2. mrt '23 ASMI maakt zich op voor nieuwe groeispurt
  3. feb '23 Nvidia: beleggers gaan mee in virtuele wereld

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links