Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Leuk, er zijn bitcoinfutures. Maar wat zijn het?

Leuk, er zijn bitcoinfutures. Maar wat zijn het?

We hebben er lang op gewacht, maar eindelijk is de handel in bitcoinfutures op de grootste optiebeurs van de VS begonnen. Sinds gisteren is het mogelijk om bitcoinfutures te handelen op de CBOE, de Chicago Board Options Exchange. Daarmee is de CBOE de eerste, maar zal op 18 december de CME gaan volgen.

Wat zijn bitcoinfutures?

Hoe zit het nou ook al weer met die futures? Een future is eigenlijk een andere benaming voor een termijncontract. Dit is een contract tussen twee partijen die zich binden om op een bepaald tijdstip een bepaald product te verhandelen tegen een vooraf vastgestelde prijs. Op deze manier kan, bijvoorbeeld, een boer afspreken om zijn graan tegen een vooraf bepaalde prijs te verkopen aan een voedselproducent.

Het spel werkt als volgt: wanneer je een bitcoin-future koopt, handel je niet in bitcoin zelf, maar wordt er afgerekend in de prijs van bitcoin. Deze prijs wordt maar een keer per dag vastgelegd en wel om 4 uur in Londen, de zogenoemde Bitcoin Reference Rate (BRR).

Iedere dag dat je zo'n future bezit wordt je kaspositie aangevuld of afgeroomd, zodat deze gelijk is aan je onderliggende bitcoinpositie. Dit noemt men ook wel een cash settlement. Dit is de eerste stap die bitcoin zet richting de huidige traditionele financiële wereld.

Bitcoinfutures brengen volgens de Futures Industry Association (FIA), de branche-organisatie voor de futuremarkt, risico’s met zich mee. Ze vragen om meer denkwerk dan gewone futures vanwege de risico’s voor de financiële stabiliteit. Zowel CBOE als CME hebben deze futures zelf gecertificeerd en hiervoor geen afspraken gemaakt met de Amerikaanse toezichthouder.

Hoe zit het met de koers?

Op de CBOE gaat het er sinds zondagnacht wild aan toe. In de korte bestaansgeschiedenis van de bitcoinfuturehandel, is die handel al twee keer stilgelegd vanwege de hoge vraag. Niet alleen naar de future was veel vraag, ook de site van de CBOE crashte door de massale traffic.

Desondanks noteert de bitcoinkoers momenteel hoger dan bij de start van de handel, namelijk: $16.833. In de grafiek zie je de bitcoinfuture (oranje) en de koers van bitcoin zelf (paars) van gisteren.

Bitcoin Futures
Klik op het plaatje voor een grote versie
Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Madelon Vos

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel belegg...

Meer over Madelon Vos

Recente artikelen van Madelon Vos

  1. dec '20 Bitcoin doorstaat perfect storm met speels gemak 85
  2. nov '20 Bitcoin heeft genoeg ruimte voor een verdere koersstijging 147
  3. nov '20 De bitcoin bull run is begonnen! 62

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. geobeo 22 december 2017 11:05
    quote:

    Bill Gaatjes schreef op 12 december 2017 23:56:

    Ik begrijp de ophef over die Bitcoin futures niet zo goed. Handelen in Bitcoin derivaten kon toch al lang, doormiddel van CFD's? tinyurl.com/bitcoincfd
    Handelen op een ongereguleerde hobby beurs is niet hetzelfde als de "gewone" beurs.

    Als de eigenaar van de hobby exchange je geld/Bitcoin wil jatten is er precies niets wat je er tegen kunt doen. Ik spreek uit ervaring (ik had coins op de Cryptsy exchange).

    Dus nee, totaal niet te vergelijken. Bij een gewone exchange is je grootste risico de koers, bij een hobby exchange is het grootste risico de eigenaar van de exchange die er met je vermogen vandoor gaat.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links