Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ABN en ING bazelen omhoog

ABN en ING bazelen omhoog

Is het een opluchtings- of een uitstel-is-afstelrally? Misschien wel allebei. Nee, u hoeft niet bang te zijn dat ABN Amro en ING vandaag nog in hun dividend gaan snijden, om het maar tot de twee Nederlandse beursgenoteerde banken te beperken. Of in de coupons, als ik naar de Rabobank Certificaten kijk.

 

 

Precieze cijfers moet ik u schuldig blijven, maar in totaal komen de Nederlandse banken volgens de nieuwe kapitaalrichtlijnen in Basel IV, want daar gaat het over, rond €14 miljard tekort. Dit is volgens De Nederlandsche Bank (DNB), dat namens ons land de onderhandelingen voerde.

Ik heb wel een sigarendoossom. Volgens die Bazelaars, of hoe ze ook maar heten, zit 85% van het totale Europese tekort van €107 miljard bij de grootbanken. Ofwel, ING, Rabobank, ABN Amro en de Volksbank (de vormalige SNS Bank geldt ook als systeembank) komen zo op papier €12 miljard tekort.

Dat is volgens DNB rond twee keer de jaarwinst van die gezamenlijke banken, aldus quote FD de bank. Dat is schrikken, maar in Reuters kom ik alleen voor dit jaar een verwachte nettowinst voor ING van €5,1 en ABN Amro van €2,5 miljard tegen. Waarschijnlijk hanteren DNB en ik verschillende winstcijfers?

Enfin, dit is niet zo belangrijk. Ik zet niet voor niets opluchtings- of een uitstel-is-afstelrally boven dit stukje.

 

 

Extra risico

Wat denk ik het punt is, is dat voor de zoveelste keer water bij de wijn wordt gedaan en dat de beurs stiekem hoopt dat Basel IV geruisloos voorbij gaat. Een paar jaar geleden leek het er in eerste instantie op dat onze banken nog - volgens DNB - €50 miljard tekort kwamen. Vink, daar is nu al hup €36 miljard vanaf.

Leest u het Bloomberg stukje, want nu wordt het ingewikkeld en diffuus. De regels moeten nog op nationaal niveau worden kortgesloten, er is nog volop ruimte voor lobby en... zo gaat de boel op de lange baan? U weet hoe het werkt in EU en Europa. De banken hebben jáááren de tijd om zich aan te passen.

Kortom, misschien gaan de aandelen(koersen) er bij wijze van helemaal niets van merken. En tikt u gewoon uw dividenden binnen. Blijven er nog een twee prangende ja maar vragen over:

  • Ja maar, lopen ABN Amro en ING zo niet extra risico? Misschien, maar risico loopt u altijd bij banken. Dubbel risico zelfs: zowel op de bank zelf als zijn betaler-betalers. Daarom zijn de koers-winstverhoudingen bijvoorbeeld ook rond de helft à tweederde van het marktgemiddelde.
  • Ja, maar zijn ze niet extra kwetsbaar bij een nieuwe (financiële) crisis, of veroorzaken ze die? Wie weet! Of dit het wordt, of want anders, die crisis komt er weer. Eens per generatie is het ergens raak. Wen er maar aan. Zie plaatje. Met of zonder regelgeving, buffers en toezichthouders.

 

 

Tot slot gaat, hoewel dit ook nog jaren gaat duren, zal onze hypotheekmarkt wel veranderen. Andere aanbieders krijgen een concurrentievoordeel ten opzichte van de grootbanken. Bij woningkopers zijn de starters weer de sjaak door de nieuwe regels. Meer eigen geld meebrengen bij een koop bijvoorbeeld.

De Volkskrant heeft dit alles aardig op een rij gezet. Voor uw aandelen maakt dit verder weinig uit. En die gaan vandaag hoe langer hoe harder, zie ik. Meer risico kan extra koerswinst opleveren, zal ik maar zeggen. Tot Basel V dan maar. Al dan niet na weer een bankenechec.

 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links