Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Arcadis op de korrel genomen

Arcadis op de korrel genomen

Dit artikel is onderdeel van IEX Premium en krijgt u cadeau van ons. Wilt u de aanbeveling en meer Premium artikelen lezen, klik dan hier om een maand gratis IEX Premium te proberen. 


Arcadis heeft nét een tamelijk succesvolle Capital Markets Day achter de rug. Professionele beleggers zijn bijgepraat en het concern is met realistische doelstellingen naar buiten gekomen.

Een pas op de plaats en eerst het (broodnodige) onderhoud plegen om Arcadis weer een steviger fundament te geven. Dat was kortweg een belangrijk deel van de boodschap van de eerder dit jaar benoemde nieuwe CEO van het concern, Peter Oosterveer.

Kapitaalsverhoging nodig

Die tijd lijkt het bedrijf mogelijk niet gegund. Een onafhankelijk analist, Teun Teuwisse, denkt dat Arcadis grotere financiële problemen heeft dan het doet voorkomen. Er zou flink wat kapitaal bij moeten komen: de analist in kwestie komt tot €550 á 625 mln.

Vooropgesteld, de analist heeft de nodige credits verdiend met het redelijk tijdig signaleren van gerommel bij Imtech. Een herhaling van dat succes bij bouwer Bam zat er dan weer niet in: daar werd de plank lelijk misgeslagen. En nu heeft hij zijn pijlen gericht op Arcadis.

Hoe werkt dat nou in de praktijk? Er is een analistenrapport geproduceerd, dat wordt verkocht aan professionele beleggers zoals hedge- en beleggingsfondsen. De case is in dit geval negatief.

Mogelijk dat beleggingsfondsen, afhankelijk van de kwaliteit van de onderbouwing van de negatieve visie, het zekere van het onzekere nemen en hun positie afbouwen. Bij een dalende koers geldt dan: geen koersverlies is winst.

Hedgefondsen kunnen er uiteraard voor opteren om short te gaan. Dat wil zeggen: aandelen lenen, bijvoorbeeld bij beleggingsfondsen tegen een geringe vergoeding, in die geleende aandelen vervolgens in de markt verkopen. Dit in de hoop de aandelen later op lagere niveaus terug te kunnen kopen. Daarna worden de geleende aandelen vervolgens weer teruggeven.

Spel op de wagen

Een check op shortsell.nl leert dat het percentage geshorte aandelen Arcadis momenteel op 2,7% ligt. Dat is exclusief partijen die net onder de meldingsdrempel van 0,5% zitten. Daarvan is dus niet duidelijk óf die shortpositie nog bestaat en zoja, hoe groot deze dan is.

Als we de percentages van die partijen volledig meetellen, worst case scenario, dan rolt er een maximaal shortpercentage uit de bus van 6,7%. Dat is best fors, maar geen alarmerend hoog percentage. 

Het (short) spel is op de wagen, inmiddels wordt nu de media opgezocht om aandacht te vragen voor het gewraakte analistenrapport en het is de vraag hoe dit bij beleggers valt.

Wie heeft er gelijk?

De analist van het rapport stelt dat Arcadis tussen de €550 en €625 mln aan kapitaal moet ophalen: emitteren dus. Het management van Arcadis heeft inmiddels dagblad de Telegraaf in een reactie laten weten "zich geen enkele zorg te maken over de financiële positie gezien de sterke balans en gezonde kasstroom."

De hamvraag is natuurlijk wie er gelijk heeft: de analist die verwacht dat Arcadis een fors beroep op de kapitaalmarkt zal moeten doen, of de bedrijfstop van Arcadis die financieel geen vuiltje aan de lucht ziet.

Cruciaal is allereerst of Arcadis erin slaagt de post debiteuren verder terug te dringen. Als we de 1H17 cijfers erbij pakken: per 30 juni had het bedrijf €622 mln tegoed van zijn klanten. Arcadis houdt rekening met enige afboekingen hier. Er is een provisie opgenomen van (afgerond) €53 mln.

Daarmee zijn we er echter nog niet. Arcadis heeft een post op de balans staan, groot €538,5 mln, aan "unbilled receivables." Dat is een black box. Hier heeft Arcadis dus al werkzaamheden verricht, maar nog geen factuur weten te produceren.

Arcadis heeft dus in totaal meer dan €1 mrd tegoed van zijn klanten. En dat is voor het bedrijf erg veel geld. Daar tegenover staat dat er per 30 juni ruim €283 mln in kas zat. Er daar komt, nog los van het nettoresultaat over 2H17, nog wel wat bij. 

Verkoop CallisonRTKL

Zoals eerder gesteld onderzoekt Arcadis voor dochter CallisonRTKL alle strategische opties. Dat betekent dat verkoop normaliter het meest voor de hand liggende scenario is. En dat zal aardig wat geld in het laatje brengen: ergens rond de €250 tot €280 mln moet het goed renderende CallisonRTKL wel kunnen opbrengen.

Of en tegen welke voorwaarden die dochteronderneming zal worden verkocht, horen beleggers pas bij de presentatie van de jaarcijfers. Dat duurt dus nog enkele maanden.

Arcadis rapporteerde bij de H1 cijfers een Net Debt/Ebitda van 2,5. Dat mag van de banken maximaal 3 zijn. Zo gek veel ruimte heeft het bedrijf dan ook niet, maar verkoop van CallisonRTKL zal aardig wat lucht verschaffen.

Hoewel wij wel rekening houden met een impairment bij de FY17 cijfer presentatie en Arcadis wellicht de provisie voor "unbilled receivables" wat zal moeten optrekken, gaan wij niet uit van heel forse bedragen.

Toegegeven: de post "unbilled receivables" is en blijft een black box. Ellende uit die hoek valt daarom nooit geheel uit te sluiten. Echter, topman Oosterveer is in april aangetreden: hét moment om schoon schip te maken en af te rekenen met de erfenis van zijn voorganger(s). Dat is niet gebeurd. Daarnaast zal de accountant van Arcadis, PwC, ook kritisch naar die black box hebben gekeken. 

De mening van de top van Arcadis dat het bedrijf een solide balans heeft, delen wij vooralsnog niet. Daarvoor staat er teveel geld uit bij klanten en is de geactiveerde goodwill te hoog (€1,1 mrd).

Tegelijk delen wij de mening van de analist óók niet: Arcadis heeft zeker nog het nodige te doen om de financiële positie verder te versterken, maar een emissie van meer dan €500 mln lijkt een brug te ver. hierbij geldt wel één voorbehoud en dat is dat er geen forse afboekingen nodig zijn bij de "unbilled receivables" en/of de debiteuren.

Disclaimer: Crum heeft geen positie in bovenvermeld fonds.


Dit artikel is onderdeel van IEX Premium en krijgt u cadeau van ons. Wilt u de aanbeveling en meer Premium artikelen lezen, klik dan hier om een maand gratis IEX Premium te proberen. 


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

  1. 19 apr Nieuwkomer Douglas presteert uitstekend
  2. 19 apr Productiemisser Barrick Gold: is de sterke marktreactie terecht?
  3. 18 apr Logische herfinanciering Pharming

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. horscamp 8 december 2017 12:00
    Hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat je een debiteuren post zover laat oplopen? Als ik mijn rekening niet betaal heb ik een week later een deurwaarder op de stoep staan bij wijze van spreken. Hoe zit het beslaglegging op banktegoeden van deze debiteuren het kan toch niet zo zijn dat dit maar voor lief wordt genomen. Voortaan maar per fase een betaling eisen zoals gelijk met het bouwen van een woning. Maar zo simpel zal het wel niet zijn.
  2. forum rang 9 objectief 8 december 2017 12:22
    quote:

    horscamp schreef op 8 december 2017 12:00:

    Hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat je een debiteuren post zover laat oplopen? Als ik mijn rekening niet betaal heb ik een week later een deurwaarder op de stoep staan bij wijze van spreken. Hoe zit het beslaglegging op banktegoeden van deze debiteuren het kan toch niet zo zijn dat dit maar voor lief wordt genomen. Voortaan maar per fase een betaling eisen zoals gelijk met het bouwen van een woning. Maar zo simpel zal het wel niet zijn.
    Het gaat om langlopende contracten, waarin kan zijn opgenomen dat er pas na een bepaalde tijd en prestatie gefactureerd mag worden. Op zich niet zo'n drama bij deze lage rente...maar beter is eerst geld en dan werken.

    NB. uit het artikel van Crump maak ik op dat hij het op diverse punten met Teun wel eens is, maar daaraan niet zulke zware gevolgen verbindt. (grote emissie)
    Lijkt me logisch want Teun kan zijn Imtech succes nooit meer herhalen...dat was eenmalig, mede door de extreme slechte organisatie bij Imtech waardoor corruptie mogelijk was. Arcadis kan alsnog ingrijpen en de financien versterken.
  3. [verwijderd] 8 december 2017 19:26
    Rapport van Teeuwsse rammelt deze keer. Het is bij Arcadis altijd al zo geweest dat er relatief grote posten openstaan bij langdurige projecten. Aan de andere kant van de balans staat er ook een grote post vooruitbetaald werk.

    Bij Imtech (en daarvoor ook bij fraude Ahold) kun je zien aan cashflow dat er wel omzet geboekt werd maar geen geld binnenkwam. Debiteurenpost liep fors op (want nep). Dat is hier niet het geval.

    Arcadis heeft zich fors in de schulden gestoken voor te dure overnames, maar valt nog ruim binnen de bankenconvenanten en resultaten stabiliseren cq trekken wat aan en bedrijf heeft ruim positieve free cash flow.

    Maar ja, je moet als commercieel verkoper van een analisten rapport toch met opzienbarende conclusies komen natuurlijk.

    Voor mij persoonlijk mooi meegenomen dat koers fors daalde vandaag, maar als dit de basis daarvoor is zal het niet zo lang duren ben ik bang.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links