Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Bitcoin-bubbelbad

Bitcoin-bubbelbad

Ik ben oud genoeg om de dotcomhype nog te kunnen navertellen en hoewel we sindsdien echt wel de nodige zeepbellen hebben zien langskomen (en barsten) heeft het tot 2017 geduurd voor er iets nieuws langskwam dat zo spectaculair stijgt (en blijft stijgen), zo massaal de hebzucht aanwakkert en je bijna dagelijks van verbazing van je stoel doet vallen.

Bitcoin, want daar heb ik het over, heeft het allemaal. Het is mysterieus genoeg om het nooit echt helemaal te snappen en het blijft maar records breken – tot ver voorbij het punt waarop je denkt dat het nu wel eens een keer genoeg zal zijn geweest.

Gisteren sneuvelden achter elkaar de grens van 13.000 èn 14.000 dollar en zojuist ging ook de 15.000 voor de bijl.

In een week tijd steeg bitcoin (in dollars) met ruim 50%. In de woorden van de IEX marketwatchers: dit gaat helemaal nergens meer over. Wie ze heeft rekent zich voortdurend rijk (op papier) en wie ze niet heeft verbijt zich en denkt erover om toch nog maar een bitcoinrekeningetje te kopen.

Verticale stijging

Precies begrijpen wat er gebeurt doet niemand. Daarvoor zijn cryptovaluta’s te veel een speelbal van vraag en aanbod en dus van grillig sentiment. Er is wel wat positief nieuws, zoals de komst van bitcoinfutures, althans als alles doorgaat.

En de melding dat de Australische beurs volgend jaar van start wil met blockchaintechnologie (waar bitcoin ook op is gebaseerd). Maar de huidige koersexplosie kan bij wijze van spreken net zo goed worden veroorzaakt door Amerikanen die elkaar op Thanksgiving in bitcoin hebben gepraat.

Naarmate de koerswinst uitzinniger wordt, groeit ook het leger dat waarschuwt voor een bubbel. Ze hebben de geschiedenis aan hun kant. Dit soort waanzinnige, bijna verticale koersstijgingen vinden eigenlijk alleen plaats in zeepbelfases. Bitcoin heeft genoeg zwakke plekken om niet tot in de eeuwigheid door te kunnen stijgen.

Transacties gaan traag, bitcoin-exchanges kunnen de vraag vaak niet aan, er zijn honderden concurrerende cryptocurrencies op de markt, er komen steeds meer vage businessmodellen met crypto's, er dreigt altijd regulering door toezichthouders en overheden en de belofte van bitcoin als alom geaccepteerd betaalmiddel is ook nog verre van waargemaakt.

Alan Greenspan

Maar goed, om de parallel met de dotcomhype nog maar eens te maken, het internet was in die vroege dagen ook nog traag, onbetrouwbaar en domein van hebberige gelukszoekers met achteraf gezien kansloze businessmodellen. Uiteindelijk kwam het nog best goed met het internet.

Is bitcoin een bubbel? Het heeft er alle schijn van. Maar waarom zou u – zoals beursexperts meestal suggereren – bubbels altijd moeten mijden? Ja, hij kan knappen. Dat kan morgen, dat kan over een jaar.

Het kon ook vorig jaar, toen een bitcoin nog geen 1000 dollar waard was. In de jaren negentig joeg Fed-president Alan Greenspan beleggers de gordijnen in door ze te betichten van irrational exuberance.

Hebzucht in toom

Misschien was dat ook zo, maar dat nam niet weg dat de Dow Jones in de jaren daarna vrolijk doorsteeg tot nog veel irrationeler niveaus. Zodra u als belegger vreest met een bubbel te maken te hebben, is het zaak om de risico’s te beperken. Als de bubbel knapt wilt u niet in financiële problemen komen, dus beperk u uw exposure en investeert u  alleen wat u kunt missen. 

Dat betekent in de praktijk dat u uw hebzucht in toom moet houden en u zich altijd moet afvragen of u een halvering of totale verdamping van uw inleg kunt doostaan zonder dramatische consequenties voor uw financiële gezondheid.

Pas als u daar comfortabel mee bent, bent u  in de ideale positie om bitcoin te nemen voor wat het is: een hell of a ride, waarvan niemand weet waar het zal eindigen en die u later lachend kunt navertellen.

Disclaimer: Pieter Kort is long bitcoin.

 


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

bitcoin

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

bubbel

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

BTC/USD

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
54 Posts, Pagina: « 1 2 3 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Verkruimel
0
Inderdaad is Bitcoin niet houdbaar - u kent mijn argumenten inmiddels wellicht wel (niet quantumveilig, niet Turingcompleet, niet waarlijk schaalbaar, en heel wat andere), en ook mijn oplossing: koop CombiCoin ( combicoin.co ) en wees op die manier goed gespreid.
En als u gratis goed wilt doen, vul dan mijn referralcode (COMBI-154224) in bij het aankopen.
hansfl
0
quote:

Joris Driepinter schreef op 7 dec 2017 om 17:17:


[...]

hansfl schreef op 7 dec 2017 om 17:04:

[...]

Sparen waarin? De Euro's die ze straks bij gaan toveren met de compjoeter? En zeg dan niet dat bitcoin of een andere currencie een alternatief is behalve als je gelooft dat de overheid daar vanaf blijft..Hoe kom je daar nou bij? Nee, door dus zelf te beleggen, zoals ik daarvoor al had betoogd.


Ok, de overheid gaat geen geld bij 'drukken', dat hoeft niet eens meer, als de pensioengaten, schuldengaten, hypothekengaten en de andere gaten gevuld moeten worden. Dat denk jij dus. Erg naief..
Joris Driepinter
0
quote:

Verkruimel schreef op 7 dec 2017 om 17:33:


Inderdaad is Bitcoin niet houdbaar - u kent mijn argumenten inmiddels wellicht wel

Maar wellicht nog wel houdbaarder dan ons huidig monetaire systeem. Zelf geloof ik meer in de anonimiteit van crypto’s zoals Zcoin. Maar je onderschat mijns inziens wel een beetje de blauwdruk die Bitcoin is. Het is de standaard, the proxy. Aan dat simpele feit doen alle overduidelijke tekortkomingen niks af.
plof®
1
Bitcoin is uiteraard succesvol 100% gecreëerde hype.
Laatst was ik op een verjaardag daar ging het over, ach een paar duizend erin, we zien het wel.
Als brave huisvaders zich rijk rekenen weet je dat je dicht aan de top zit.
Straks trekt de bitcoin elite zoals die facebook boys de stop uit het bubbelbad en hun vermogen is safe en dat van miljoenen huisvaders (met name in Azië) wederom verdampt.
Kun je ongelooflijk good timen dan kun je speculatief best mee doen, maar de meesten gaan natuurlijk alles verliezen en een kleine groep wordt stinkend rijk.
Murdock2
0
Aanraders:

seekingalpha.com/article/4111442-amaz...

Market Commentary, Dec 2017 - door Dr Doom Marc Faber. Laatste alinea:
www.marcfabersblog.com/2017/12/hints-...

(PS Dr Doom noemt bitcoin een bubble, maar is positief op blockchain als techniek voor de toekomst)
Joris Driepinter
0
quote:

hansfl schreef op 7 dec 2017 om 17:55:


[...]

Ok, de overheid gaat geen geld bij 'drukken', dat hoeft niet eens meer, als de pensioengaten, schuldengaten, hypothekengaten en de andere gaten gevuld moeten worden. Dat denk jij dus. Erg naief..


Lolwut? Je hebt me totaal verkeerd begrepen en gooit er vervolgens een ad hominem in. Jij begint over de gaten in het schip en ik antwoord dat je zelf voor je ark moet sparen (voor het geval de zondevloed komt). Vervolgens neem je het werkwoordje "sparen" te letterlijk (aangezien ik net daarvoor een heel betoog met full disclosure heb gehouden over zelf voor je pensioen beleggen waarbij ik voor mezelf begin dit jaar 5% in BTC heb gestopt en ook in FNV zit en fysiek zilver bezit) en zodoende leg ik dus uit dat ik met 'voor je eigen ark sparen', beleggen bedoelde en vervolgens kom je met bovenstaande drogredenen dat ik naïef ben. Het zal wel. Ik wil het hier verder bij laten en wens je veel succes met je oordelen en aannames. Volgende keer wellicht ietsje verder teruglezen dan je neus lang is (of gewoon beter lezen).
Jandeel
0
Sneu hoor, niets in handen hebben. Zodra er maar een paar mensen gaan verkopen valt het hele zooitje in elkaar. Ps. Krijgen we binnenkort ook een Tupperwaredraadje?
efreddy
0
quote:

hansfl schreef op 7 dec 2017 om 15:05:


Dit is gewoon crimineel geld of geld dat ergens met een computer gemaakt wordt, Euros, Yen, Dollars dus en waarmee dan computer bitcoins gekocht worden. Een andere verklaring is er niet.

Vraag mensen Euro 1000 echt geld, dus verdiend en op een rekening, in goudaandelen te stoppen en je krijgt reacties als 'BEN JE GEK??!!' Of zeg dat ze goud moeten kopen, de meesten lachen je weg.

Maar dan zijn er wel overal mensen te vinden die $15.000 neertellen voor iets ongrijpbaars? Dat geloof ik niet. Dus is het 'ander' geld, geld wat niet zo belangrijk is, crimineel geld wat iedereen roept, kan best, of geld wat dus net als de bitcoin uit niets gemaakt wordt.

Als je een betere verklaring hebt, die is er niet, laat maar weten.


Er word geen 15000 $ door iedereen neergeteld,er word 0.00015$ neergeteld voor 1 satoshi en je hoeft geen crimineel te zijn om daar enkele duizenden van te bezitten.
Niet iedereen heeft er 100 miljoen of meer van.
Hier zie je dat het met heel wat minder kan ,dit BTC address heeft er maar 44717 of 0.00044717 BTC.
blockchain.info/nl/address/15bJpY921x...
6 gedane transacties,de eerste 10 november 2013 en de laatste 21 mei 2014.
Eerste transactie bij aanvang 0.0001023 BTC wat toen 0.04 $ en nu 1,55 $ geprijsd is ,het totaal van deze 6 transacties bedraagt momenteel 6,77 $.anoniemus
0
Hansfi Crimineel geld in Bitcoins kan niet witgewassen worden want als de Bitcoins verkocht worden moeten de dollars, euro's enz. op een rekening gestort worden in het zicht van de fiscus.
k2es
0
Het voordeel van die bitcoinhype is wel dat we nu even van die figuren af zijn die beweren dat goud zo'n geweldige belegging is.
Joris Driepinter
0
quote:

Jandeel schreef op 7 dec 2017 om 22:37:


Sneu hoor, niets in handen hebben. Zodra er maar een paar mensen gaan verkopen valt het hele zooitje in elkaar. Ps. Krijgen we binnenkort ook een Tupperwaredraadje?

Haha, wat een schitterende lachwekkende holle drogredenen weer.
Wat "sneu" is, is natuurlijk subjectief. Persoonlijk vind ik uw reactie veel sneuer! Bijna pijnlijk zuur gewoon.
Joris Driepinter
0
quote:

k2es schreef op 8 dec 2017 om 17:12:


Het voordeel van die bitcoinhype is wel dat we nu even van die figuren af zijn die beweren dat goud zo'n geweldige belegging is.

Nee hoor, geloof ik ook nog steeds in lol! Een goede belegger spreidt toch? Op één paard wedden is toch dom? Dus ja, naast AAPL, DIS, FDN, KWEB en WEED heb ik ook een beetje bitcoin, fysiek zilver en wat aandeeltjes FNV.

Ach ja haters gaan haten. Persoonlijk snap ik werkelijk niet waarom beleggers die deelnemen aan beleggersfora tegelijkertijd kortzichtig en vijandig, hardop blijven hopen dat allerhande "figuren" met (iets) andere visies weggaan en/of wegblijven.
Joris Driepinter
0
quote:

Willem29m schreef op 7 dec 2017 om 13:25:

Zometeen met Bitcoin futures kunnen ook grotere institutionele beleggers en hedge funds exposure gaan verkrijgen in deze markt. Daardoor zal de vraag potentieel nog verder gaan toenemen. De hoeveelheid BTC is fixed, dus bij een alsmaar stijgende vraag kan de koers maar een kant op... omhoog.


Ik heb vanochtend (vrijdag 8 december) juist de helft van m'n Bitcoin ETF's verkocht, omdat de 5% die ik van mijn pensioenportefeuilletje had gealloceerd, inmiddels naar meer dan 50% was opgelopen. En mede omdat ik juist verwacht dat de start van de futurehandel, aanstaande zondag, juist voor een mooie correctie gaat zorgen. Tenminste dat hoop ik. Ik denk dat de futurehandel juist eerder voor druk gaat zorgen, dan voor stijging, in ieder geval in eerste instantie. Men kan dan namelijk voor het eerst in de geschiedenis, echt makkelijk en snel short gaan. Dat is bij het begin van de futurehandel op goud ook gebeurd. Maar goed, ik heb natuurlijk ook geen glazenbol! Zoals eerder gezegd: we zullen zien!
Verkruimel
0
Wie in crypto wil stappen maar iets meer zekerheid wil hebben dan met Bitcoin kan CombiCoin kopen ( tinyurl.com/CombiCoin ).
Daarmee spreid je het risico over de dertig belangrijkste munten, en pak je de grote stijging van de kleinere maar modernere munten mee - zoals XLM, EOS, en IOTA, die veel beter presteerden dan Bitcoin. Door tweemaandelijkse herwegingen worden zulke winsten genomen, en blijft de spreiding goed.

Hier is het Whitepaper: tinyurl.com/Triaconta .
54 Posts, Pagina: « 1 2 3 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: bitcoin, bubbel

Column door: Pieter Kort

Volgen
 
Klik hier om dit lid te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van zijn/haar activiteit op IEX.nl.

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media. In de afgelopen jaren stond hij aan de wieg van nieuwe titels als IEXProfs (voor professionele beleggers), Partici...

Meer over Pieter Kort

Recente columns van Pieter Kort

  1. 30 apr Zijn de goedkoopste ETF’s de bes... 4
  2. 10 apr Hoe moet ik kiezen uit 50 Europe... 2
  3. 01 apr 1 april: Rendementsheffing senio... 62

Gesponsorde links