Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bitcoin-bubbelbad

Bitcoin-bubbelbad

Ik ben oud genoeg om de dotcomhype nog te kunnen navertellen en hoewel we sindsdien echt wel de nodige zeepbellen hebben zien langskomen (en barsten) heeft het tot 2017 geduurd voor er iets nieuws langskwam dat zo spectaculair stijgt (en blijft stijgen), zo massaal de hebzucht aanwakkert en je bijna dagelijks van verbazing van je stoel doet vallen.

Bitcoin, want daar heb ik het over, heeft het allemaal. Het is mysterieus genoeg om het nooit echt helemaal te snappen en het blijft maar records breken – tot ver voorbij het punt waarop je denkt dat het nu wel eens een keer genoeg zal zijn geweest.

Gisteren sneuvelden achter elkaar de grens van 13.000 èn 14.000 dollar en zojuist ging ook de 15.000 voor de bijl.

In een week tijd steeg bitcoin (in dollars) met ruim 50%. In de woorden van de IEX marketwatchers: dit gaat helemaal nergens meer over. Wie ze heeft rekent zich voortdurend rijk (op papier) en wie ze niet heeft verbijt zich en denkt erover om toch nog maar een bitcoinrekeningetje te kopen.

Verticale stijging

Precies begrijpen wat er gebeurt doet niemand. Daarvoor zijn cryptovaluta’s te veel een speelbal van vraag en aanbod en dus van grillig sentiment. Er is wel wat positief nieuws, zoals de komst van bitcoinfutures, althans als alles doorgaat.

En de melding dat de Australische beurs volgend jaar van start wil met blockchaintechnologie (waar bitcoin ook op is gebaseerd). Maar de huidige koersexplosie kan bij wijze van spreken net zo goed worden veroorzaakt door Amerikanen die elkaar op Thanksgiving in bitcoin hebben gepraat.

Naarmate de koerswinst uitzinniger wordt, groeit ook het leger dat waarschuwt voor een bubbel. Ze hebben de geschiedenis aan hun kant. Dit soort waanzinnige, bijna verticale koersstijgingen vinden eigenlijk alleen plaats in zeepbelfases. Bitcoin heeft genoeg zwakke plekken om niet tot in de eeuwigheid door te kunnen stijgen.

Transacties gaan traag, bitcoin-exchanges kunnen de vraag vaak niet aan, er zijn honderden concurrerende cryptocurrencies op de markt, er komen steeds meer vage businessmodellen met crypto's, er dreigt altijd regulering door toezichthouders en overheden en de belofte van bitcoin als alom geaccepteerd betaalmiddel is ook nog verre van waargemaakt.

Alan Greenspan

Maar goed, om de parallel met de dotcomhype nog maar eens te maken, het internet was in die vroege dagen ook nog traag, onbetrouwbaar en domein van hebberige gelukszoekers met achteraf gezien kansloze businessmodellen. Uiteindelijk kwam het nog best goed met het internet.

Is bitcoin een bubbel? Het heeft er alle schijn van. Maar waarom zou u – zoals beursexperts meestal suggereren – bubbels altijd moeten mijden? Ja, hij kan knappen. Dat kan morgen, dat kan over een jaar.

Het kon ook vorig jaar, toen een bitcoin nog geen 1000 dollar waard was. In de jaren negentig joeg Fed-president Alan Greenspan beleggers de gordijnen in door ze te betichten van irrational exuberance.

Hebzucht in toom

Misschien was dat ook zo, maar dat nam niet weg dat de Dow Jones in de jaren daarna vrolijk doorsteeg tot nog veel irrationeler niveaus. Zodra u als belegger vreest met een bubbel te maken te hebben, is het zaak om de risico’s te beperken. Als de bubbel knapt wilt u niet in financiële problemen komen, dus beperk u uw exposure en investeert u  alleen wat u kunt missen. 

Dat betekent in de praktijk dat u uw hebzucht in toom moet houden en u zich altijd moet afvragen of u een halvering of totale verdamping van uw inleg kunt doostaan zonder dramatische consequenties voor uw financiële gezondheid.

Pas als u daar comfortabel mee bent, bent u  in de ideale positie om bitcoin te nemen voor wat het is: een hell of a ride, waarvan niemand weet waar het zal eindigen en die u later lachend kunt navertellen.

Disclaimer: Pieter Kort is long bitcoin.

 


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 24 apr Slotcall: ASMI en Tesla heersen, maar de AEX laat de winst glippen 1
  2. 23 apr Groene koersen op het bord, AEX-fondsen met cijfers en een volle agenda
  3. 10 apr Slotcall: Inflatie- en rentepaniek, maar AEX zet stoïcijns zijn recordreeks voort 1

Gerelateerd

Reacties

54 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 december 2017 13:13
    in de achteruitkijkspiegel is alles altijd makkelijk...tuurlijk had ik op 150dollar kunnen instappen en op 15.000$ eruit...achteraf!

    Ik geloofde er toen niet in, nog los van de technologie waarvan ik aannam dat dat o.k. was, maar nu nog steeds niet...om andere redenen dan de technologie zelf!

    Overigens zijn er mensen die hun bitcoins ondanks volle overtuiging en achteraf hun grote 'gelijk'(qua koers) helemaal geen profijt hebben...hun tegoeden werden gehackt! ..hoe groot moet hun frustratie nu zijn?
  2. Sven12345 7 december 2017 13:19
    quote:

    don55555 schreef op 7 december 2017 13:04:

    het is oplichting en niemand weet hoe die koers precies wordt vastgesteld (en waar!). Het is treurig dat een professional als Kort zo blind over de bitcoin schrijft zonder enig fatsoenlijk onderzoek te doen
    Er is al meerdere keren antwoord gegeven op "hoe wordt de koers vastgesteld" en telkens kom je weer met hetzelfde. Wat doe je hier nog ? Goedzo IEX meer artikelen Bitcoin naar $20000 volgende week ?
  3. Willem29m 7 december 2017 13:25
    Bitcoin is een markt puur gebaseerd op vraag en aanbod. Het aantal actieve beleggers in die markt ligt ergens rond de half miljoen wereldwijd. Het grote publiek begint er nu pas achter te komen aangezien het overal in het nieuws is door al die gesneuvelde records. Zometeen met Bitcoin futures kunnen ook grotere institutionele beleggers en hedge funds exposure gaan verkrijgen in deze markt. Daardoor zal de vraag potentieel nog verder gaan toenemen. De hoeveelheid BTC is fixed, dus bij een alsmaar stijgende vraag kan de koers maar een kant op... omhoog.
  4. [verwijderd] 7 december 2017 13:35
    "Bitcoin, want daar heb ik het over, heeft het allemaal. Het is mysterieus genoeg om het nooit echt helemaal te snappen"

    Hier gaat het al helemaal mis.

    Spreek voor uwzelf.

    Iedereen staart zich blind op de prijs die op dit moment aan 1 BTC kleeft, echter doet dit er helemaal niet toe. Het idee is een valuta te creëren die waarbij de gebruiker zelf controle heeft over zijn eigen wallet, zonder tussenkomst van een 3e partij geld kan overmaken en dat niet af te pakken is/te blokkeren/te hacken is.

    Jawel het is een leuke bijkomstigheid omdat iedereen weet dat de prijs deflationair is. (halving en cap op het aantal munten).

    Bitcoin ontstond in 2008, niet geheel on toevallig toen onze geliefde banken/zakenwereld/overheid dankzij wanbeleid de hele wereld in een 10 jarige recessie stortte. Modale mensen raakten hun baan kwijt, huizen onder water, huizen konden onder executiewaarde verkocht worden, ga zo maar door.
    En een hoop hier denken dat alles nu weer koek en ei is nu onze economie weer een beetje op gang komt nietwaar? En de banken hebben nu een A4tje getekend dat ze geen cowboy praktijken meer uithalen, dus wat valt er nog te vrezen nietwaar?

    De historie gaat zich (net als koersvallen) gewoon weer herhalen. Banken worden nog groter, nog vaker gaan we 'too-big-to-fail' roepen en red de 'Joe the Plumber', nadat hij al geplukt is door belastingen, een 0% rente op zijn spaarrekening en zijn pensioen nu ook weer de bankiers wereld. Oh en Joe, je werkt door tot je 71ste ouwe.

    Nogmaals vergeet de prijs. Het idee erachter is iets heel anders, en mensen moeten dat beseffen. Mensen die puur in Bitcoin duiken omdat het 'zo leuk' rendeert gaan het zeker zuur krijgen.

    Mainstream media lijkt los te gaan op Bitcoin, iedereen lijkt het te haten en te downplayen. Artikelen over hoe milieuonvriendelijk het wel niet is vanwege het hoge elektriciteitsverbruik. Hilarisch dat deze milieu hippies geen problemen hebben met de Big-data datacenters van Google en Facebook die abnormaal veel stroom verbruiken, puur om uw kerstfoto's online te houden van de afgelopen 30 jaar.

    En nu weer op nos.nl een minepool die is gehackt. Iets wat vaker is voorkomen, maar nu in de spotlight word gezet.

    Ik weet zeker dat een hoop volk op IEX zich hier kapot ergeren aan de idiote rendementen terwijl zij zich het naad uit werken voor een paar procent rendement per jaar en thuis nu de schappen vol met popcorn en bier hebben staan zodra de boel instort. En dan massaal degene die hoog zijn ingestapt uitlachen en 'zie je wel' roepen, om vervolgens net als 1 van die columnisten hier na de correctie al hun kunde en ervaring overboord gooien en 'toch maar gewoon in te stappen, want je weet maar nooit'.

    Lees de Satoshi whitepaper. Het is vrij technisch, maar met name het eerste deel is vrij politiek.

    Ik moet toch doorwerken tot mijn 71ste, mijn rendement op mijn spaarrekening is 0, mijn rendement op mijn pensioen is 0 dus ik zit gewoon de rest van mijn leven aan de ketting van deze maatschappij vast, om na 71 jaar arbeid te mogen genieten van een sixpack Schultenbrau in een bejaardentehuis als beloning.

    Dus voor mij geld: why not? Ik heb vorig jaar e.e.a. geinvesteerd en jawel, het rendeert fantastisch. Pleurt het in elkaar? Geen man overboord, dan veranderd mijn situatie toch niet want loonslaaf ben ik al.

    Ik denk dat alles aan verandering onderhevig is, dankzij techniek, dankzij nieuwe generaties en dankzij fuckups van onze oudere generaties (ongelimiteerd printen en schulden maken).

    We gaan het zien.
  5. forum rang 5 Hoppschwiiz 7 december 2017 14:02
    quote:

    HODL schreef op 7 december 2017 13:35:

    "Bitcoin, want daar heb ik het over, heeft het allemaal. Het is mysterieus genoeg om het nooit echt helemaal te snappen"

    Hier gaat het al helemaal mis.

    Spreek voor uwzelf.

    Iedereen staart zich blind op de prijs die op dit moment aan 1 BTC kleeft, echter doet dit er helemaal niet toe. Het idee is een valuta te creëren die waarbij de gebruiker zelf controle heeft over zijn eigen wallet, zonder tussenkomst van een 3e partij geld kan overmaken en dat niet af te pakken is/te blokkeren/te hacken is.

    Jawel het is een leuke bijkomstigheid omdat iedereen weet dat de prijs deflationair is. (halving en cap op het aantal munten).

    Bitcoin ontstond in 2008, niet geheel on toevallig toen onze geliefde banken/zakenwereld/overheid dankzij wanbeleid de hele wereld in een 10 jarige recessie stortte. Modale mensen raakten hun baan kwijt, huizen onder water, huizen konden onder executiewaarde verkocht worden, ga zo maar door.
    En een hoop hier denken dat alles nu weer koek en ei is nu onze economie weer een beetje op gang komt nietwaar? En de banken hebben nu een A4tje getekend dat ze geen cowboy praktijken meer uithalen, dus wat valt er nog te vrezen nietwaar?

    De historie gaat zich (net als koersvallen) gewoon weer herhalen. Banken worden nog groter, nog vaker gaan we 'too-big-to-fail' roepen en red de 'Joe the Plumber', nadat hij al geplukt is door belastingen, een 0% rente op zijn spaarrekening en zijn pensioen nu ook weer de bankiers wereld. Oh en Joe, je werkt door tot je 71ste ouwe.

    Nogmaals vergeet de prijs. Het idee erachter is iets heel anders, en mensen moeten dat beseffen. Mensen die puur in Bitcoin duiken omdat het 'zo leuk' rendeert gaan het zeker zuur krijgen.

    Mainstream media lijkt los te gaan op Bitcoin, iedereen lijkt het te haten en te downplayen. Artikelen over hoe milieuonvriendelijk het wel niet is vanwege het hoge elektriciteitsverbruik. Hilarisch dat deze milieu hippies geen problemen hebben met de Big-data datacenters van Google en Facebook die abnormaal veel stroom verbruiken, puur om uw kerstfoto's online te houden van de afgelopen 30 jaar.

    En nu weer op nos.nl een minepool die is gehackt. Iets wat vaker is voorkomen, maar nu in de spotlight word gezet.

    Ik weet zeker dat een hoop volk op IEX zich hier kapot ergeren aan de idiote rendementen terwijl zij zich het naad uit werken voor een paar procent rendement per jaar en thuis nu de schappen vol met popcorn en bier hebben staan zodra de boel instort. En dan massaal degene die hoog zijn ingestapt uitlachen en 'zie je wel' roepen, om vervolgens net als 1 van die columnisten hier na de correctie al hun kunde en ervaring overboord gooien en 'toch maar gewoon in te stappen, want je weet maar nooit'.

    Lees de Satoshi whitepaper. Het is vrij technisch, maar met name het eerste deel is vrij politiek.

    Ik moet toch doorwerken tot mijn 71ste, mijn rendement op mijn spaarrekening is 0, mijn rendement op mijn pensioen is 0 dus ik zit gewoon de rest van mijn leven aan de ketting van deze maatschappij vast, om na 71 jaar arbeid te mogen genieten van een sixpack Schultenbrau in een bejaardentehuis als beloning.

    Dus voor mij geld: why not? Ik heb vorig jaar e.e.a. geinvesteerd en jawel, het rendeert fantastisch. Pleurt het in elkaar? Geen man overboord, dan veranderd mijn situatie toch niet want loonslaaf ben ik al.

    Ik denk dat alles aan verandering onderhevig is, dankzij techniek, dankzij nieuwe generaties en dankzij fuckups van onze oudere generaties (ongelimiteerd printen en schulden maken).

    We gaan het zien.
    Heerlijk relativerend geschreven. En zo is het. Al die mensen die zo serieus alle vernieuwende zaken, te vuur en te zwaard de grond in becommentarieren of verdedigen. Vaak niet gehinderd door enige kennis. Mijn voorspellingen voor 2018? De bitcoin blijkt uiteindelijk toch een tulpenbol, Tesla gaat failliet en de schijnbare opwarming van de aarde wordt toch niet veroorzaakt door de mens. Wil ik daarmee zeggen dat je niet heel veel geld kunt gaan verdienen aan de cryptomunten, of dat een Tesla geen fijne auto is, en we geen heerlijk klimaat krijgen in ons land? Plezierige feestdagen en vergeet niet om plezier te maken.
  6. [verwijderd] 7 december 2017 14:23
    Vind het wel leuk hoor, beetje put en call opties bij www.deribit.com en een future d'r overheen. voor een paar knaken mee profiteren van de "bubbel"
    calletje van 500 euri in een nachtje slapen naar €3500. Cashen en weer een nieuw calletje pakken, de winst snel naar euro's omzetten. in het ergste geval barst de bubbel en ben ik en paar honderd kwijt. lekker belangrijk
  7. Murdock2 7 december 2017 14:27
    quote:

    HODL schreef op 7 december 2017 13:35:

    "Bitcoin, want daar heb ik het over, heeft het allemaal. Het is mysterieus genoeg om het nooit echt helemaal te snappen"

    Hier gaat het al helemaal mis.

    Spreek voor uwzelf.

    Iedereen staart zich blind op de prijs die op dit moment aan 1 BTC kleeft, echter doet dit er helemaal niet toe. Het idee is een valuta te creëren die waarbij de gebruiker zelf controle heeft over zijn eigen wallet, zonder tussenkomst van een 3e partij geld kan overmaken en dat niet af te pakken is/te blokkeren/te hacken is.

    Jawel het is een leuke bijkomstigheid omdat iedereen weet dat de prijs deflationair is. (halving en cap op het aantal munten).

    Ik denk dat alles aan verandering onderhevig is, dankzij techniek, dankzij nieuwe generaties en dankzij fuckups van onze oudere generaties (ongelimiteerd printen en schulden maken).

    We gaan het zien.

    Ja, mooi verhaal man :)

    Alleen deze hippie irriteert zich niet aan het misgelopen rendement. Ik irriteer me aan:

    (a) Dat iedereen weer loopt van "This Time is Different"
    (b) Dat met bitcoin weer de uitwassen van het marktsysteem naar voren komen: charlatans en een extreme hebzucht bij individuele mensen...

    In hoeverre is de "bitcoin aanhang" nu wezenlijk anders dan de gevestigde bankindustrie?
    Beiden roepen (altijd) "This Time is Different" en draaien op lucht/ speculatie zonder onderpand/ productie. Niet voor niets komen de eerste institutionals nu al...

    Mij lijkt het erop dat speculatieve hebzucht aan de bedrijfstop en bij US investment banks, is afgedaald naar de man op straat. Gedemocratiseerd is... :)

    Even ter duidelijking, ik was een vroege goldbug in 2004. Kan uw maatschappij en bankkritische redenering volgen, en me er in vinden, maar niet het geloof in bitcoin (wel in blockchain).

    Overigens, de charlatans ken ik maar al te goed uit het goud wereldje. Dat zijn gewoon sluw ondernemers die op het randje, snel geld willen pakken. De bitcoin ondernemers....

    Geen idealisten.

    Vaak gewoon uw oude bankiers die ondernemer zijn geworden. Omdat ze heel veel geld ruiken. Zie Nieuwsuur.

    En uw dan een verhaal van "This Time is Different" verkopen,...en altijd geld verdienen. Welke kant de koers ook opgaat.
    Of voor eigen rekening verkopen, terwijl ze op tv een levendig (onderbouwd) verhaal afsteken icm een positief lange termijn koersdoel.

    Deed de bank dat ook niet ?

    En naast de charlatans, krijgt u de gebruikelijke dieven erbij. Het lijkt wel op de 19e eeuws goldrush :)

    De beste investering:
    www.amazon.com/This-Time-Different-Ce...

  8. forum rang 4 holenbeer 7 december 2017 14:30
    Grappig, alle emoties komen langs.
    Als je gelooft in bitcoin en dat deze gaat stijgen: kopen
    Als je niet gelooft in bitcoin, niet kopen, gewoon doorlopen en zondag naar de kerk, het voetbal of waar je wel in gelooft

    Probeer elkaar niet te overtuigen. Dat doet de dominee en de voetbaltrainer al, en dat werkt ook niet.

    Het enige waar ik waarde aan hecht is mijn portefeuilleoverzicht: vanochtend weer 3000 euro meer dan gisteren toen ik ging slapen. Lekkah!

    Tussentijds een paar keer gecasht, dus zelfs al gaat hij naar 0, dan nog heb ik 1000-en % winst.
    Als hij naar 100.000 gaat, los ik mijn hypotheek af (nog maar x 8, hij is al x 250 gegaan sinds ik erin zit, dus best kans op).

    Fijne dag!
  9. [verwijderd] 7 december 2017 14:57
    quote:

    Murdock2 schreef op 7 december 2017 14:27:

    [...]

    Ja, mooi verhaal man :)

    Alleen deze hippie irriteert zich niet aan het misgelopen rendement. Ik irriteer me aan:

    (a) Dat iedereen weer loopt van "This Time is Different"
    (b) Dat met bitcoin weer de uitwassen van het marktsysteem naar voren komen: charlatans en een extreme hebzucht bij individuele mensen...

    Ik ben het helemaal met je eens. "This time is different" zijn mooie oneliners om mensen over te halen geld te steken in iets nieuws. Mensen moeten voor zichzelf denken, en zelf keuzes maken.

    Of Bitcoin het is/zal worden valt te bezien. Er zijn nog een hoop open einden (op technisch en politiek vlak) en mensen in crypto begeven zich nog op onontgonnen terrein. De politiek en banken kijken hier met argusogen naar. Er is nog een hoop erg onduidelijk en onbekend, en overheden lijken het niet te kunnen stoppen.

    Wat wel HEEL duidelijk is, en HEEL bekend is is dat het grootste gedeelte van het succes van crypto, te danken is aan het wanbeleid van overheden en centrale banken.
  10. [verwijderd] 7 december 2017 15:05
    Dit is gewoon crimineel geld of geld dat ergens met een computer gemaakt wordt, Euros, Yen, Dollars dus en waarmee dan computer bitcoins gekocht worden. Een andere verklaring is er niet.

    Vraag mensen Euro 1000 echt geld, dus verdiend en op een rekening, in goudaandelen te stoppen en je krijgt reacties als 'BEN JE GEK??!!' Of zeg dat ze goud moeten kopen, de meesten lachen je weg.

    Maar dan zijn er wel overal mensen te vinden die $15.000 neertellen voor iets ongrijpbaars? Dat geloof ik niet. Dus is het 'ander' geld, geld wat niet zo belangrijk is, crimineel geld wat iedereen roept, kan best, of geld wat dus net als de bitcoin uit niets gemaakt wordt.

    Als je een betere verklaring hebt, die is er niet, laat maar weten.
  11. [verwijderd] 7 december 2017 15:08
    u bent inderdaad niet op de hoogte. Steeds meer vraag. U dient de kenmerken van een bubbel erop na te lezen. Het bezit niet de kenmerken van een bubbel! eind dit jaar 25000 dollar wellicht eerder.

    0,5% van de wereld bevolking is pas ingestapt of heeft er wel eens van gehoord. Zie de markt capitulatie. Als het straks echt gaat lopen stappen de hooghouders van de aandelen beurzen ook nog in.
54 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links