Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tech-wrapup

Tech-wrapup

Dit artikel is onderdeel van IEX Premium en krijgt u cadeau van ons. Wilt u de aanbeveling en meer Premium artikelen lezen, klik dan hier om een maand gratis IEX Premium te proberen. 


De afgelopen twee weken is de Philadelphia Semiconductor Index, beter bekend als de SOX, met bijna 10% gedaald. Hoewel de chipsector vroegcyclisch is, hoeft deze correctie echter helemaal niets te betekenen voor de lange termijn. 

Aandelen uit deze sector zijn van nature erg bewegelijk. De recente correctie is dus niet iets om van te schrikken. Dit hoort bij beleggen in deze sector. Tijd om eens langs de Nederlandse chipbedrijven te lopen en de schade op te nemen.

We beginnen met grootmacht ASML, dat zo’n 10% moest prijsgeven de afgelopen twee weken. Ook een marktleider die een cruciale technologie levert voor de productie van chips gaat dus mee in een correctie. Door het aandeleninkoopprogramma wordt de koersval enigszins geremd.

Het bedrijf kan de laatste jaren steeds moeilijker aan geschikt personeel komen, maar dit speelt al langer. Door meer mensen in vaste dienst te nemen hoopt het bedrijf nu zijn personeel en kennis voor langere tijd aan zich te binden en daarmee het probleem op te lossen. 

Een trede lager in de bedrijfskolom vinden we ASMI. Het bedrijf heeft last van een koersdaling van dochter ASMPT. ASMI houdt een belang van 25% in PT. ASMPT is de afgelopen weken met meer dan 20% in waarde gedaald. ASMI zelf moest ruim 10% prijsgeven, hoewel een aantal grote partijen een belang in het aandeel opbouwen of hebben opgebouwd (Goldman Sachs, Paul Elliott Singer en J.P. Morgan).

Besi zit in dezelfde markt als ASMPT, maar hoefde een stuk minder in te leveren. Het bedrijf zette vorige week nog een converteerbare obligatie in de markt voor extra armslag. Op korte termijn leidt een dergelijke plaatsing tot wat koersdruk, omdat institutionele kopers van deze obligatie hun positie afdekken. Dit effect ebt meestal snel weg. 

Het bedrijf is van plan het geld te gebruiken voor investeringen in technologie en uitbreiding van de productiefaciliteit in Azië. Wellicht dat die technologie deels in huis wordt gehaald door een overname.

Of de kou nu uit de lucht is voor de chippers weet niemand, maar deze koersval kan een kans zijn om bovengenoemde aandelen op te pikken.

Disclaimer: Paul Weeteling heeft een long-positie in ASMI.


Dit artikel is onderdeel van IEX Premium en krijgt u cadeau van ons. Wilt u de aanbeveling en meer Premium artikelen lezen, klik dan hier om een maand gratis IEX Premium te proberen. 


Paul Weeteling is beleggingsanalist bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Paul Weeteling

Paul Weeteling is sinds 1 maart 2020 verbonden aan IEX als onafhankelijk beleggingsanalist. Al vanaf zijn 13e is hij bezig met beleggen en de beurs. Weeteling is met name een langetermijnbelegger met passie voor (bio)technologie, grondstoffen en dividendaandelen. Af en toe handelt hij actief. Weeteling heeft een international...

Meer over Paul Weeteling

Recente artikelen van Paul Weeteling

  1. mrt '23 Amazon versus Alibaba: wie heeft de beste kaarten? 2
  2. mrt '23 ASMI maakt zich op voor nieuwe groeispurt
  3. feb '23 Nvidia: beleggers gaan mee in virtuele wereld

Gerelateerd

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links