Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Rabo of Rambo Certificaten?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

27 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 7 december 2017 11:30
    quote:

    knax63 schreef op 7 december 2017 10:56:

    ...

    Wat ik raar vind is dat je rabo certicaten met 6,5% rente krijgt terwijl de lange rentes veel lager liggen. Ze denken dus makkelijk die 6,5% rendementen te kunnen halen om dat te kunnen blijven betalen. Waarom doen ze dat? Ik zou simpel zeggen lenen tegen 2a3% is beter dan 6,5% betalen of ben ik nu te ondernemend.

    ...
    Verschillende status: geld lenen is vreemd vermogen. De certificaten tellen als eigen vermogen. Dat komt omdat het bijna aandelen zijn. De beursgenoteerde banken betalen ook een dividend dat hoger is dan de lange rente en die gaan ook niet volle bak lenen om hun aandelen op te kopen, ook al zou dat dus goedkoper zijn.
  2. Eegje 7 december 2017 11:46
    quote:

    knax63 schreef op 7 december 2017 10:56:

    Wat ik raar vind is dat je rabo certicaten met 6,5% rente krijgt terwijl de lange rentes veel lager liggen. Ze denken dus makkelijk die 6,5% rendementen te kunnen halen om dat te kunnen blijven betalen. Waarom doen ze dat? Ik zou simpel zeggen lenen tegen 2a3% is beter dan 6,5% betalen of ben ik nu te ondernemend.
    Ik zou zeggen dat ze dat doen omdat de bank moet voldoen aan kapitaaleisen (eigen vermogen enzo) en dat 2/3% lange termijn lenen toch anders in de boeken komt. Of kan iemand anders het beter uitleggen?
  3. gyronando 7 december 2017 12:33
    quote:

    theo1 schreef op 7 december 2017 11:26:

    [...]

    Ik ben het niet helemaal met je eens.

    Ja, als ABN of ING moet worden gered, dan ben je je geld ook kwijt. Het zijn aandelen, en met de nieuwe regels ben je gewoon de zak als redding nodig is. Het punt is dat de Rabocertificaten niet "voelen" als aandelen, maar effectief wel bijna aandelen zijn. Het verschil is dat de Rabocertificaten geen groeipotentieel hebben, en daarvoor word je gecompenseerd door een iets hoger inkomen. Er wordt bij Rabocertificaten geregeld gewezen op het risico omdat veel mensen ze zien als een soort van spaarproduct en dat zijn ze dus niet. Het is een directe participatie in het kapitaal van de Rabobank en staat dichter bij een aandeel dan bij een spaarrekening of een obligatie. Het is denk ik best gerechtvaardigd om daar op te wijzen. Omdat het aandeelkarakter enigszins "verborgen" is, is het niet overdreven om erop te wijzen dat het qua risicoprofiel eigenlijk een aandeel is.

    De Rabobank is niet gered door de Nederlandse overheid, maar heeft wél gebruik gemaakt van het Amerikaanse steunfonds. En ze hebben een aantal grote onderdelen verkocht (Robeco, Interpolis) en een grote emissie van certificaten gedaan. Ze zijn dus zeker niet zonder kleerscheuren door de crisis gekomen. De schade is wel relatief beperkt gebleven omdat ze kennelijk vóór de crisis best veel vet op de botten hadden, en een degelijk imago hebben waardoor ze veel spaargeld binnen kregen.

    Dat je de Rabobank niet kan shorten (kan je Rabocertificaten eigenlijk shorten?), is natuurlijk zeker geen nadeel. Daar staat wel tegenover dat ze ook geen aandelenemissie kunnen doen om snel geld binnen te halen. Dan moeten ze certificaten emitteren, wat ze dus ook hebben gedaan. De enigszins mistige structuur van de bank en de beperkte verslaggeving helpt natuurlijk ook als het lastig wordt. Dat maakt het gemakkelijker om de vuile was binnen te houden. Aan de andere kant kan dat natuurlijk ook aanleiding geven tot hardnekkige geruchten dat alles nog veel slechter is. Het zijn allemaal dingen die twee kanten op kunnen werken. In 2017 werkte het toevallig de goede kant op. Maar kijk eens naar al die coöperatieve en semi-publieke banken in Spanje en Italië. Die hadden niet bepaald voordeel van hun juridische structuur. Die gingen gewoon hartstikke kapot, verhandelbare aandelen of niet.

    En voor banken zijn CDS'en en de perceptie onder het publiek minstens zo belangrijk als de beurskoers. Als mensen denken dat hun spaargeld in gevaar is, heeft dat meer invloed dan de beurskoers. Als de obligatiemarkt in paniek raakt, is dat ook een groot probleem. En in die twee dingen is de Rabobank niet anders dan welke andere bank dan ook. De Rabobank is echt niet minder afhankelijk van de obligatiemarkt dan een ING of ABN. Naar de toekomst toe, zijn ABN en ING misschien juist wel veiliger, omdat daar de kwetsbaarheden genadeloos aan het licht zijn gebracht en er grote schoonmaak is geweest. Bij een bank die net ontsnapt is, weet je niet of er nog wat onder het tapijt ligt.

    En je moet nooit vergeten dat de Rabobank twee hele grote specifieke risico's in zich heeft: de landbouw en de Nederlandse hypotheekmarkt. Als de boeren massaal gaan omvallen, heeft de Rabobank een probleem. Als alleen al de EU het landbouwbeleid gaat omgooien, dan zal dat al een hele grote impact hebben, want al die boeren zitten tot hun oogbollen in de schulden bij de Rabobank. Als veel mensen hun hypotheek niet meer kunnen betalen, heeft de Rabobank een probleem. Het is even eng geweest, maar de hypotheekmarkt in Nederland is met de schrik vrij gekomen. Het aantal mensen dat hun maandelijkse termijn niet meer kon opbrengen is beperkt gebleven. Dat het huis onder water staat, is een drama voor de bewoners, maar niet primair een probleem voor de bank. Het wordt pas een echt probleem voor de bank als mensen hun termijn niet kunnen opbrengen.

    Ik wil niet zeggen dat de Rabobank linke soep is en dat de certificaten een slechte belegging zijn. Ik denk dat die certificaten zelfs relatief veilig zijn omdat de Rabobank ze tot de laatste snik zal verdedigen. Als ze de distributie op de certificaten gaan verlagen, zal dat namelijk worden opgevat als alarmfase 3 en dan wordt het heel moeilijk voor die bank. Maar je moet zeker niet gaan denken dat de Rabobank een natuurverschijnsel is dat er altijd is geweest en er altijd zal zijn en ook niet dat de Rabocertificaten eigenlijk een spaarrekening zijn. Dat zijn ze niet. Het zijn pseudo-aandelen.
    Zoals wel vaker heeft Theo wel de juiste informative, KEURIG.
  4. gyronando 7 december 2017 12:43
    quote:

    Eegje schreef op 7 december 2017 11:46:

    [...]

    Ik zou zeggen dat ze dat doen omdat de bank moet voldoen aan kapitaaleisen (eigen vermogen enzo) en dat 2/3% lange termijn lenen toch anders in de boeken komt. Of kan iemand anders het beter uitleggen?
    Ze hebben er een geldtoestop product van gemaakt omdat die certificaten
    tot het tier 1 vermogen Mogen worden gerekend van de central bank.

    ik denk zelf ook dat ze niet 1/2/3 zullen worden afgelost.
  5. knax63 18 maart 2020 00:03
    Aflossen kan maar dan hebben ze geen eigen vermogen meer.

    Doen ze alleen.als niet anders kan. Net als Shell die dividend blijft uitkeren en dat nooit verlaagd heeft in afgelopen 50 jaar of zo.

    Betrouwbaarheid daar draait het om.

    Huizen zijn schaars , stijgen doet het ff niet maar dalen hoeft niet zolang rente laag blijft.
    Die hebben ze met op nul gezet...

    De boeren.hebben.leningen.op hun productie middelen.
    Als inkomsten dalen dan moeilijker terug betalen.
    Start nu tijdperk van de deflatie?
    Dan word geld meer waarde

    Varkens vlees daalt door geen export meer naar China ff.

    Grondstoffen.dalen.dan ook.
    Olie gedaald.... Rest volgt?
    2e rond van deflatie.

    Mindere wereld economie is wel goed voor milieu aarde word minder grondstoffen verbruikt..

27 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links