Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Sluizen weer open bij BAM

Sluizen weer open bij BAM

Inderdaad, Pieter heeft het goed gespot. laatste alinea pagina één. Dit is een letterlijke quote uit het persbericht bij de KW3 trading update van De Koninklijke (kuch) een maandje geleden:

 

 

Met nu -20% op het bord mag u zich in de comments even afreageren op ceo en bedrijf. Klaar? Komen we nu rationeel terzake. Oudje liedje inderdaad weer, een bouwer - en vandaag zelfs twee tegelijk - moeten wéér met de billen bloot op de beurs, omdat er wéér een tegenvaller is bij een groot infrastructuur project.

BAM en VolkerWessels moeten dus afschrijven op de bouw van de nieuwe zeesluis in IJmuiden. Als bij hen steeds het risico ligt, wil ik wel in de tegenpartij beleggen, was een van mijn eerste gedachtes. Dat wordt moeilijk, want dat is Rijkswaterstaat. Die naam duikt vaker op bij winstwaarschuwingen van de bouwers.

Mag ik natuurlijk niet zeggen, maar misschien moeten de bouwers maar een keertje samen een vorkje doen bij een of andere vage vestiging van Van der Valk. Mogen ze elkaar beloven voortaan standaard 10% op te tellen bij offertes voor overheidsopdrachten, om het risico te beperken en iets meer speelruimte te hebben.

Misschien is dat niet eens genoeg. BAM en VolkerWessels schuiven vandaag samen 124 miljoen euro in de bankbiljettenvernietiger en dat op een klus van 600 miljoen euro. Vandaar ook die boze tweet van Pieter en wellicht bent u daarom zelf ook kwaad. BAM wist natuurlijk een maandje geleden echt al wel iets

 

 

Volklore

Moet u het volume vandaag zien: de beurs is echt even klaar met BAM. Op de vloer heet dit oneerbiedig uitkotsen. Volgens Reuters doet BAM nu 25 keer (!) de huidige winst bij 1,9% dividendrendement. Dat is kneiterrrduur voor een bouwer en over de risico's hoef ik u helemaal niets meer te vertellen.

Enfin, bij BAM zijn we dit helaas gewend, maar is het misschien de laatste keer? Deze klus is op het dieptepunt van de crisis aangenomen en zeker BAM is zich juist deze jaren aan het ontdoen van de vele verliesgevend geworden projecten uit die tijd. Misschien is die -20% vandaag wel een prachtig koopmoment.

Aan de andere kant zitten we midden in hoogconjunctuur. Meestal volgen er dan minder vette jaren en misschien wel een recessie. Dan verliest BAM weer op andere projecten en gaat ze misschien in wanhoop weer veel te goedkoop overheidsopdrachten aannemen. Het zou niet voor het eerst zijn als het zo gaat...

Geen winstwaarschuwing, maar slechts een afschrijving: is -10% voor VolkerWessels niet te veel? Gelet op de waardering van het fonds wellicht niet. Zelfs nu noteert het aandeel nog tegen twintig keer de huidige winst. Ook dat is peperduur voor een bouwer en dan worden zulke tegenvallers keihard afgestraft.

 

 

Verder duimen, hopen en bidden maar dat Heijmans de broek droog houdt dit jaar. Dan sluit ik maar af met een stom filmpje.

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 december 2017 15:15
    aanbeveling theo1!

    mensen vergeten heel vaak dat wij met zijn allen aandeelhouder zijn in de BV Nederland...doen ze eens een keer iets 'slims' met ons belastinggeld en dan vindt deze meneer dat hij iets niet mag zeggen maar toch doet:

    "misschien moeten de bouwers maar een keertje samen een vorkje doen bij een of andere vage vestiging van Van der Valk. Mogen ze elkaar beloven voortaan standaard 10% op te tellen bij offertes voor overheidsopdrachten, om het risico te beperken en iets meer speelruimte te hebben."

    afijn, je zou maar klokkenluider zijn geweest indertijd met de bouwfraude...het is de bouwbranche vast een goede fles wijn waard deze statement...haha

    Ach, en niet dat ik het nu wil opnemen voor de 'directie' van de BV Nederland, want die nemen geen genoegen met een van der Valk op onze kosten...maar dat wordt weer een andere discussie.

    Overigens hebben de bouwbedrijven in het verleden niet zelden forse winsten gemaakt uit de collectieve pot...en het kan niet altijd feest zijn.
    Naar mijn mening heeft de overheid er niet zelden voor gezorgd dat bouwers enigszins aan de slag konden blijven in moeilijkere tijden dus echt recht van klagen is er ook niet. Misschien dan toch een leuk instapmoment?
  2. [verwijderd] 6 december 2017 15:25
    Vroeger had rws een eigen ingenieursbureau en brachten ze klussen op de openbare markt. Constant gesteggel over meerwerk.
    De aannemerij heeft de grote broek aan gedaan (om concurrentie/slechte prijzen/slechte werken en gesteggel te kunnen beperken) en gezegd dat ze het beter zélf konden. Dat is denk ik ook zo.
    Maar de broek blijkt nu toch iets te groot: niet alleen BAM heeft last, Ballast is helemaal weg, Heijmans heeft een enorm conflict met RWS in Noord Holland, na jaren van afschrijvingen op projecten. En nu BAM weer met de sluizen in IJmuiden.

    De adviseurs maken overuren bij het opstellen van marktgerichte vragen en vervolgens in het afweren van claims naar RWS. Juristen verdienen meer aan een werk dan de bouwvakkers/calculators/aandeelhouders.

    Tenders zijn zonder rekenvergoeding (RWS krijge drie volledig uitgewerkte plannen in een mum van tijd) en angst voor concurrentie doet de rest.

    Juist nu, in tijden van hoogconjunctuur zijn de prijzen slecht omdat er nauwelijks grote werken op de markt zijn.

    Het idee van een vorkje prikken is zo gek nog niet.

    Een andere mogelijkheid: eerst een tender maken met de beste ingenieursopdracht, vervolgens aanbesteden van het werk zelf.
    RWS eemt op de scheiding tussen de twee de verantwoordelijheid over.

    Want: tot hoe ver kan een aannemer de verantwoordelijkheid op zich blijven nemen voor een goed ontwerp en vervolgens een goed werk? Het is toch beter dat de aannemer op een zeker moment de verantwoordelijkheid van het ontwerp kan overdragen aan RWS? Dat doe ik als opdrachtgever toch zelf ook bij het bouwen van een huis, een architect, een constructeur, een aannemer en mijn portemonnaie. In een bouwteam is dat zelfs verplicht!

    En wat is goed? een 5,5 of een 8? mag het dan 2,5 meer kosten?
    Was die sluisdeur echt slecht of voldeed hij niet aan de verwachtingen van de opdrachtgever? waren dat misschien draconische eisen? Die RWS vroeger onder het karpet zou schuiven? Of gewoon betaalde?

    Nu is BAM gewoon weer eens sponsor van de staat.
    Ik denk daarom dat vooral RWS zich in de spiegel moet aankijken.
    zich blijven veschuilen achter voorwaarden is in elk geval niet de oplossing.

  3. sebpb 6 december 2017 15:49
    het verbaasd mij dat Volker Wessels erbij zit. Waren zij het nou juist niet die (hoog) van de toren bliezen grote (infra) projecten altijd intern door een 2e team na te laten calculeren om zeperds te voorkomen.
    Stel BAM doet dat ook, dan hebben toch 4 steams + de nodige Arcadis/Haskoning jongens zitten slapen of zie ik het verkeerd.
    50 miljoen, da's niet een kuubje meer of minder beton, is ook niet het verschil tussen 10 of 15 mm betonijzer, dit is gewoon een f**&ng blunder!!!!
  4. forum rang 6 NewKidInTown 7 december 2017 03:47
    BAM: Met een enorme tegenvaller van 55 miljoen en het aantal uitstaande aandelen van 270.621.583 betekent dat dus een tegenvaller van 0,20 EUR per aandeel. Dat de koers hierdoor met 0,998 EUR terugvalt, lijkt me daarom schromelijk overdreven en overreacted. Daarom verwacht ik de koers zeer binnenkort, hoogstens drie dagen, weer zal terugkeren tot circa 4,40 en omstreken.
    Vandaag waarschijnlijk nog even een stukje lager maar in de loop van de dag zal het tij enigzins keren.

    Arend Jan Kamp: "Misschien is die -20% vandaag wel een prachtig koopmoment."

    Dat lijkt me ook.
  5. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 7 december 2017 11:22
    quote:

    NewKidInTown schreef op 7 december 2017 03:47:

    Arend Jan Kamp: "Misschien is die -20% vandaag wel een prachtig koopmoment."

    Even volledig zijn vriend..

    Arend Jan Kamp: "Misschien is die -20% vandaag wel een prachtig koopmoment."

    Aan de andere kant zitten we midden in hoogconjunctuur. Meestal volgen er dan minder vette jaren en misschien wel een recessie. Dan verliest BAM weer op andere projecten en gaat ze misschien in wanhoop weer veel te goedkoop overheidsopdrachten aannemen. Het zou niet voor het eerst zijn als het zo gaat.

6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links