Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

BAM: Weer lijk uit de kast

BAM: Weer lijk uit de kast

Dit artikel is onderdeel van IEX Premium en krijgt u cadeau van ons. Wilt u de aanbeveling en meer Premium artikelen lezen, klik dan hier om een maand gratis IEX Premium te proberen. 


Beleggers in BAM moeten sterk in hun schoenen staan dit jaar. Het derde kwartaal was al geen feest, en nu komt ook voor Q4 een lelijke aap uit de mouw: het OverIJ-project bij IJmuiden valt fors duurder uit dan verwacht. 

Op deze Facebookpagina leest u meer over de stand van zaken tot nog toe, daarnaast is er op de website van Rijkswaterstaat ook meer gedetailleerde informatie te vinden, al laat Rijkswaterstaat zich niet uit over de extra kosten die de bouwers moeten maken. In onderstaande video, van VolkerWessels, worden de werkzaamheden uitgelegd.  

 

Aanpassing design

Begin dit jaar kwam men erachter dat het design moest worden aangepast. Pas bij het invullen van de werkplanning kwam ontdekten BAM en VolkerWessels dat er voor de rest van de periode meer personeel en meer gespecialiseerde materialen nodig zou zijn. 

Het betreft een opdracht van Rijkswaterstaat met een contractwaarde van €600 miljoen dat in een 50/50% joint venture door BAM en VolkerWessels wordt uitgevoerd. Gezien de omvang van die kosten (€55 miljoen) ziet BAM zich genoodzaakt om de prognoses voor heel het jaar te verlagen: BAM verwacht nu een aangepaste winst voor belastingen die aanzienlijk lager dan vorig jaar zal uitvallen.

VolkerWessels neemt waarschijnlijk een zelfde soort verlies voor haar rekening maar houdt vast aan de eerder genoemde outlook: een hoger resultaat dan vorig jaar. 

BAM: bij Q3 nog niets loos

Op 9 november, bij de presentatie van de Q3-cijfers van BAM, leek er nog niets aan de hand. Ceo Van Wingerden zei daar het volgende: 

'Het resultaat voor de eerste negen maanden was ruim beter dan vorig jaar en we richten ons op een sterk vierde kwartaal. Voor het gehele jaar 2017 verwachten wij dat de opbrengsten enigszins lager en het gecorrigeerd resultaat vóór belastingen hoger zullen zijn dan het niveau van 2016. Wij voorzien aanzienlijk lagere herstructureringskosten dan in 2016.’

In de conference call vanochtend zegt ceo Van Wingerden echter dat al in Q1 werd ontdekt dat het design moest worden aangepast. Die kosten (ca €14 miljoen) zijn al genomen in Q2 en Q3. Nu kwam men erachter dat de constructie van het project duurder gaat uitvallen dan verwacht. De last nu genomen zou genoeg moeten zijn voor de rest van het project, richting 2020.

Jaarcijfers minder 

 

Charts economie Nederland
Klik op het plaatje voor een grote versie

Afbeelding: cijfers eerste negen maanden 

Over de eerste negen maanden van het jaar verdiende de bouwer voor belastingen €75,1 miljoen. We gingen voor Q4 uit van een gecorrigeerd resultaat voor belastingen van max. €40-50 miljoen euro. Met het verlies op dit project komt het jaarresultaat waarschijnlijk lager uit dan €75 miljoen.

De koersreactie (-23%) is buiten alle proporties vandaag, een teken dat de markt capituleert. BAM belooft al twee jaar beterschap, maar telkens komt er een (eenmalig) lijk uit de kast. De langetermijnvooruitzichten voor bouwers zijn op dit moment echter gewoon goed, zodat de rode draad moet zijn dat de resultaten op lange termijn moeten verbeteren. 

VolkerWessels: ook gij!

Bij VolkerWessels ligt de situatie nog wat anders. Het aandeel heeft het sinds de beursintroductie uitstekend gedaan. Op 12 mei kwam VW terug naar de beurs tegen een IPO-koers van €23,50. Ik heb het aandeel altijd duur gevonden, maar de koers bleef dankzij de uitstekende reputatie van de bouwer en de hogere marges goed liggen en wist zelfs op te klimmen tot boven de €25.

Priced for perfection heet dat, en als er dan tóch wat loos blijkt, dan kan het hard gaan. De koersreactie van vandaag lijkt dan ook eerder een reality check, dan dat het echt een gamechanger is. 

Komt nog wel bij dat de familie van de onlangs overleden oprichter Dik Wessels sinds begin november weer aandelen mag verkopen. VolkerWessels ging op 12 mei naar de beurs en de familie sprak een lock-up af van 180 dagen. Die verliep dus begin november. Men heeft altijd aangegeven op zoek te zijn naar een minderheidsbelang. Momenteel heeft de familie, via Reggeborgh, nog 63,6% van de aandelen.  

Disclaimer: Inberg heeft geen positie in BAM en VolkerWessels


Dit artikel is onderdeel van IEX Premium en krijgt u cadeau van ons. Wilt u de aanbeveling en meer Premium artikelen lezen, klik dan hier om een maand gratis IEX Premium te proberen.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 The Third Way... 6 december 2017 12:27
    Weer een contructiefoutje. Toen het project in 2015 werd gegund was de waarde 500 mln (100 mln onderhoud niet meegerekend). De prijs was substantieel lager dan bieder nummer twee omdat de JV een (te) slimmigheidje had bedacht...

    Wat buitengewoon irriteert bij BAM is dat nu blijkt dat er eerder maar 14 mln voorziening werd getroffen in vergelijking met 24 mln bij de JV partner, oftewel een te significante 70% meer. Wat zegt dat over de rest van de boekhouding? Zo heeft BAM bv. niets gereserveerd voor de garage in Eindhoven.

    Dankzij de mogelijkheid tot vergelijking met de boekhouding van Volker Wessels krijgt de constante stroom aan lijken in de kast nu een ander en beter duidbaar geurtje. Bah...

  2. L. Rozewater 6 december 2017 23:27
    Als er eens een werk klaar is gekomen, een weg, een tunnel of brug (Spoorbrug over de A1)zie ik op de TV altijd een ingenieur van Rijkswaterstaat met een helm op die trots staat te vertellen over ZIJN brug, tunnel etc.
    Dat die projecten dan door de mannen van bouwers zoals BAM en Heijmans worden gerealiseerd wordt nooit verteld. Op zich niet erg want zij (RW) zijn tenslotte de mensen die de opdracht geven die dan met onze belastingeuro's worden betaald. Wat mij wel ergert is dat ik diezelfde Rijkswaterstaat mensen nooit enige verantwoordelijkheid zie nemen als er een fout is gemaakt.
    Ik neem aan dat zij de bestekken ook lezen en dus medeverantwoordelijk zijn als de sommen niet goed (genoeg) gemaakt zijn of omstandigheden anders blijken te zijn dan oorspronkelijk gedacht. Dat is voor deze (RW) ambtenaren dan altijd zonder enig risico. De rekening komt dan kennelijk alleen bij de bouwers.
    Nu bij deze sluis en zo was het ook met de ambtenaren van de provincie NH bij die zaak over de West-Frisiaweg.
    Daarom lijkt het me redelijk dat RW ook een deel van de extra kosten voor HUN project neemt en niet alles afschuift op bouwers. Bij deze koers van BAM hou ik weer mijn hart vast dat er weer een Turk komt net als bij Ballast.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links