Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Tracker Tips: Uranium ETF

Tracker Tips: Uranium ETF

Net zoals er trackers zijn die een mandje van goud- of olieproducenten volgen, is er een ETF die is samengesteld uit een selectie van wereldwijde uranium producenten. Op Amerikaanse beurs NYSEArca staat de Global X Uranium ETF (Ticker: URA) in het middelpunt van de belangstelling door een flinke stijging van deze tracker begin deze week.

Uranium

Uranium wordt gebruikt als brandstof voor kerncentrales. De prijs van uranium heeft de laatste jaren te lijden gehad van overproductie en de nasleep van de kernramp in Fukushima.

Echter, de grootste producent ter wereld in Kazachstan heeft onlangs aangekondigd de komende drie jaar de productie met 20% te willen verlagen. Hierdoor ziet het ernaar uit dat het lage halfjaarlijkse gemiddelde prijsniveau van $20 achter ons blijft.

Er wordt vaak beweerd dat kernenergie duurzaam is. Volgens een studie van de University of Singapore is de gemiddelde uitstoot bij kernenergie 66 gr CO2/kWh, vijftien keer minder dan een kolencentrale. Doch, bij de winning van uranium komen enorme hoeveelheden gevaarlijk radioactief materiaal vrij die achter blijven in het milieu.

Alternatief

Thorium wordt de laatste tijd vaak genoemd als een alternatieve brandstof voor kerncentrales. Door thorium in plaats van uranium te gebruiken zou 'groene kernenergie' binnenkort wél mogelijk worden.

Momenteel vindt vooral in India onderzoek plaats naar thorium reactoren, vanwege de grote reserves van deze brandstof in het land. Dit is een mogelijke bedreiging voor de uraniumproducenten.

De komende tien jaar worden het aantal kerncentrales in de wereld verdubbeld, ondanks het feit dat Duitsland zijn reactors gaat sluiten. Zelfs in de olierijke Emiraten zijn ze bezig met het bouwen van reactoren. Op dit moment zijn er meer dan zestig reactoren in aanbouw, waarvan een derde in China.

Samenstelling en toekomst

De tracker bestaat uit meer dan twintig wereldwijde uraniumproducenten, met als grootste weging van bijna 24%, het Canadese Cameco Corporation. Andere namen in de top vijf zijn: Nexgen Energy LTD, Uranium Participation Corp, Denison Mines Corp en Fission Uranium Corp.

Bij het klimaatverdrag van Parijs zijn er afspraken gemaakt om de uitstoot van broeikasgassen aan banden te leggen, zodat de klimaatopwarming beperkt blijft tot maximaal 2 graden Celsius.

Dit betekent onder meer dat nucleaire energie gaat groeien in de wereldwijde energiemix, volgens experts naar ongeveer 25% in 2050. De verwachting daarbij is dat in die periode het totale energieverbruik gaat verdubbelen.

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

ETF's

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

grondstoffen

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

trackers

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

uranium

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
DeZwarteRidder
0
De uranium-aandelen zijn recent 2x hard gestegen door eigenlijk zeer slecht nieuws: er is namelijk veel te veel uranium en daardoor is de prijs absurd laag.
Door de productie te verlagen hopen de 2 grootste producenten dat de prijs weer wat omhoog te duwen.
Het is natuurlijk een nogal doorzichtige en tijdelijke truc, want het verandert niks aan het echte probleem.
DeZwarteRidder
0
Ik zie ook wel wat in uranium op de langere termijn, maar het recente nieuws vind ik niet positief.
MrGlass
0
Precies hetzelfde zei Willem Middelkoop ná de piek in URA ergens begin dit jaar. Oppassen dus! Ik zou even wachten tot URA weer wat afgekoeld is.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Michael Mooijer

Michael Mooijer is als directeur verantwoordelijk voor het fondsmanagement bij het fondsenlabel Fresh® van OHV Institutional Asset Management. Hij is sinds 1991 werkzaam in de financiële wereld en ...

Meer over Michael Mooijer

Recente columns van Michael Mooijer

  1. 17 okt Tracker Tips: Beleggen in Kazach... 8
  2. 12 okt Het rentespook is terug 8
  3. 25 sep Meer of minder risico? 1
Gesponsorde links