Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Opgelet, tech in trouble

Opgelet, tech in trouble

Op chipindex – ASML zit er ook in – Philadelphia Semiconductor Index (SOX) na, die in een week bijna 8% daalde, is er nog maar een paar procent schade. Klik voor groot, hier heb ik de belangrijkste indices voor alles wat een stekker heeft, inclusief de Nasdgaq Biotech Index. Ook al zo'n lekker ding. 

Overal leest u dat de nieuwe belastingwetgeving in de VS de oorzaak is: die zou voor technologie, met bakken geld offshore, minder gunstig uitpakken dan voor normale bedrijven en vooral banken. Dat zal best, maar, zoals ik me voorbeurs ook al afvroeg, dat hoort bij wijze van in een paar tikken in de koers te zitten.

En dit zeurt nu al bijna een week. Vorige week woensdag sloeg het ineens na 16:00 uur in de koersen. Om het maar na Nederland te vertalen: ASML, ASMI en Besi staan sindsdien rond 8% lager. Intussen steeg de S&P 500 per saldo door. Verschillen OK, maar de richting van de indices is meestal hetzelfde. 

 

Natte SOX

Kortom, zijn die taxplannen niet meer dan de trigger die technologie en misschien ook wel de brede markt doen dippen? Technologie geldt als geheel vroegcyclisch, vandaar. Nog iets, die SOX ketste vorige week op een procent na van haar all time high af, die beruchte 1362,10 uit 2000, die we nóóit meer zouden zien.

Het is de laatste belangrijke index in Amerika die in deze bullmarket nog geen nieuwe all time high(s) heeft neergezet. Speculatief, maar misschien is het een psychologische horde. We weten pas achteraf of het zo is, maar als u koerswinst wilt halen, moet u daar niet op wachten. Dan moet u nu beslissen waar u uw geld op zet.

Misschien loopt alles zo weer uit de koersen, zoals eigenlijk al het hele jaar en echte tech-vreters kunnen dan nu al zo'n beetje de SOX op de dip kopen. Het kan ook het begin van een marktbrede teruggang zijn, zeg maar een eindejaarsdip in plaats van -rally,

 

 

Biotech?

Keer ik terug bij mijn techpotpourrigrafiek, die ik uitrek. Gelet op de koersexplosies van het afgelopen jaar is het echt niet zo raar, dat vooral de SOX en ook de Nasdaq Internet Index even moeten uitzweten. Wat presteert die Nasdaq Biotech Index trouwens relatief teleurstellend.

 

 

Tot slot de koersontwikkeling van de afgelopen tien jaar. De grafiek ziet er nog beschaafd uit - zeker als u met u greedy bitcoin-oogjes kijkt - maar de optisch vrijwel rechte lijn S&P 500 is verviervoudigd sinds bodem 666,79 in maart 2009. Om over de rest maar te zwijgen. En dit is nog zonder herbelegd dividend.

 

 

Long, short of zijlijn, hopelijk hebt u hier wat aan en anders is het deze dagen simpel :-)

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 rene66 5 december 2017 17:36
    De VS tech aandelen hebben juist een enorm voordeel van de belastingplannen in de VS. Heel veel van het geld dat buiten de VS staat kan een stuk goedkoper terug naar de VS om te investeren of deels terug te geven aan de aandeelhouders. Zie ook onderstaande link en kijk bij het overzicht bij bedrijven zoals Apple, Microsoft en Alphabet en Amazon

    finance.yahoo.com/news/chart-17-us-co...

    De werkelijke reden dat de tech aandelen naar beneden zijn gegaan in de afgelopen dagen en vorige week heeft te maken dat spelers zoals GS naar ook hedge fondsen flink short zijn gegaan in het afgelopen jaar op tech aandelen en nu spelletjes spelen om nog even heel veel geld te verdienen aan hun posities.

    De tech aandelen gaan vandaag weer omhoog omdat andere partijen het zien als een mooi koopmoment.
  2. forum rang 6 rene66 5 december 2017 20:25
    (Reuters) - The tech-heavy Nasdaq recovered from a two-day selloff on Tuesday but other U.S. share indexes were mixed as investors assessed changes to the Senate's version of a tax overhaul that could reduce gains for companies.

    The Republicans made last-minute changes to their tax bill, which included retaining the corporate alternative minimum tax (AMT) after initially proposing its repeal.

    That put Senate Republicans on a collision course with Republicans in the House of Representatives, whose own tax bill repealed the corporate AMT and who are already calling for the tax to be eliminated in the final legislation.

    "The (recent) retreat in tech stocks has been attributed to AMT inclusion. It's the speculation on the details of tax bill that's being played out in the market," said Massud Ghaussy, director at Nasdaq Advisory Services.

    "Expect the next two or three days for the market to behave irrationally. A lot of changes are being made to the tax bill and it obviously impacts various sectors in different ways."

    finance.yahoo.com/news/wall-street-se...
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links