Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Schatgraven in Duitsland

Schatgraven in Duitsland

Uitgekeken op beleggen in Nederland? Maandag geht’s los, Deutsches Eigenkapitalforum 2017. Meer dan 200 voornamelijk kleinere Duitse bedrijven presenteren zich drie dagen lang aan investeerders.

Duitsland is aantrekkelijk

De Duitsers hebben momenteel wat moeite om een nieuwe regering te vormen, maar over het algemeen hebben onze buren het goed voor elkaar. In het laatste rapport van het World Economic Forum dat de concurrentiekracht tussen de verschillende landen meet, staat Duitsland op plaats vijf. Dus ook op economisch gebied haalt Duitsland zonder uitzondering de eindfase van een groot toernooi.

  1. Zwitserland (5.81)
  2. Singapore (5.72)
  3. VS (5.70)
  4. Nederland (5.57)
  5. Duitsland (5.57)
  6. Zweden (5.53)
  7. VK (5.49)
  8. Japan (5.48)
  9. Hong Kong SAR (5.48)
  10. Finland (5.44)

Hieronder een overzicht van de elementen die het World Economic Forum meeneemt in de bepaling van de ranglijst. Het spreekt voor zich dat opleidingsniveau, innovatiekracht en infrastructuur een belangrijke rol spelen. Duitsland presteert uitstekend op onderstaande criteria.

Veel keus in Duitsland

De Prime all share index van Duitsland bestaat uit 304 beursgenoteerde ondernemingen, tegen circa 100 serieuze fondsen in Nederland. De DAX-index, de Duitse tegenhanger van de AEX, bevat de 30 grootste bedrijven met bekende namen als BMW, SAP en Siemens. Daarnaast zijn er nog de MDAX voor midcap bedrijven, SDAX voor smallcap aandelen en TecDAX met technologiefondsen.

Verder is er nog een groot aantal echte microcaps met een notering, waarvan veel in de IT en maak-industrie. Om een idee te geven, wat bijvoorbeeld te denken van het bedrijf 2GEnergy, dat kleinschalige energiecentrales voor bedrijven of woonwijken ontwerpt en bouwt?

Of het bedrijf Deutsche Cannabis AG met een beurswaarde van 15 miljoen euro? Op de website kijkt het management, bestaande uit vier heren van middelbare leeftijd, serieus de wereld in. Deze private equity onderneming is naar eigen zeggen gespecialiseerd in cannabis en voert de pay-off: “Nach dem Gold Rush nun der Green-Rush”.

Duitse smallcaps doen het goed

Kleinere Duitse ondernemingen hebben het de afgelopen jaren uitstekend gedaan. Over vijftien jaar gemeten heeft de Duitse small cap index van MSCI andere indexen bestaande uit kleinere bedrijven ruim verslagen.

Kijken we naar de samenstelling van de Duitse MSCI smallcap index dan valt op dat industrie, met een weging van 27%, en IT, met een weging van 21%, de belangrijkste sectoren zijn.

Minder transparant

De Duitse markt is minder transparant dan de Nederlandse. Veel kleinere bedrijven worden doorslechts enkele analisten gevolgd en de gepubliceerde rapporten zijn vaak kort en weinig kritisch. De bedrijven verschaffen ook minder informatie, regelmatig alleen beschikbaar in het Duits.

Wettelijk verplicht staat er een vrij lange paragraaf over de algemene economische ontwikkeling in het jaarverslag. Echter, een groot aantal bedrijven geeft bijvoorbeeld geen inzicht in de gerealiseerde organische groei of de doelstellingen voor het management en de hieraan gekoppelde beloning.

Positief is dat een flink aantal bedrijven een familieachtergrond heeft en waardecreatie op langere termijn nastreeft. Dit is voor de minderheidsaandeelhouder een soort verzekeringspolis tegen al te wilde acties van het management.

Oerdegelijk

De Duitsers hebben een oerdegelijke reputatie, maar koersen van kleinere bedrijven kunnen zeer bewegelijk zijn. Ook Duitsland kent helaas het fenomeen van overmoedig management dat de cash flow uit het oog verliest en doormiddel van acquisities de wereld wil veroveren.

Zo was ik bijvoorbeeld in het verleden aandeelhouder in metaalgroothandel Klöckner & Co, dat eerst grossierde in overnames en daarna in (claim)-emissies.

Ook illustratief, recentelijk benoemde voormalig beurslieveling en leverancier aan treinbouwers Schaltbau een CRO in de raad van bestuur. Dit staat volgens de onderneming voor Chief Restructuring Officer.

Schatgraven

In Duitsland moet je informatie zelf gaan halen. Dit kan bijvoorbeeld op het Deutsches Eigenkapitalforum in Frankfurt, gericht op professionele beleggers. De eerste stap bestaat uit het maken van een eigen programma uit de meer dan 200 aanwezige bedrijven.

Vervolgens moet de deelnemer zich mentaal voorbereiden om drie dagen lang iedere dag twaalf tot veertien verschillende bedrijfspresentaties bij te wonen in bedompte ruimtes.

Onder deze omstandigheden op zoek gaan naar een interessant bedrijf is te vergelijken met schatgraven. En voor deze gelegenheid trek ik mijn iets te ruimvallende Hugo Boss pak aan.

Disclaimer: Michel Aupers heeft geen positie in bovengenoemde aandelen.


Michel Aupers is een onafhankelijke aandelenanalist en investor relations-consultant. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Michel Aupers

Michel Aupers werkte de laatste twintig jaar bij verschillende brokers als aandelenanalist, met een specialisatie in bouw, ingenieurs, olieservice, renewable energie en de maakindustrie. Nu heeft hij zijn eigen onafhankelijke researchbureau, Aupers Independent Research, dat beleggers en ondernemingen ondersteunt.

Meer over Michel Aupers

Recente artikelen van Michel Aupers

  1. jan '18 Duwen en trekken in Duitsland 3
  2. nov '17 Schatgraven in Duitsland 3
  3. nov '17 SBM Offshore: honger naar projecten 4

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. Zwitserleven 27 november 2017 13:30
    Ben ook wel benieuwd waar hij mee terugkomt. Ben al Jaren belegd in Nemetschek, Cancom en familiebedrijf Fuchs Petrolub. Veel IT inderdaad in Duitsland en allerhande machinebouw. Toeleveranciers voor de autoindustrie zoals Leoni en Bertrandt. Voor een verzameling bedrijven kun je bijvoorbeeld ook bij Indus of Aurelius terecht. Kijk en lees eens op deraktionaer.de en boerse-online.de
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links