Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Trampolinesprongen op de bodem

TA: Trampolinesprongen op de bodem

De AEX-index maakt op korte termijn pas op de plaats, boven de top van mei op 537. Technisch gaat de AEX trampolinespringen boven de steunzone 531-537.

Zolang de koers hierboven blijft, is er sprake van een pullbackscenario, waarbij uiteindelijk een hogere bodem wordt gevormd.  Zolang de AEX boven deze voormalige toppen weet te blijven, is er ruimte voor herstel.

Een uitbraak boven de meest recente top rond 557 is noodzakelijk om deze pullback te voltooien. In dat geval is er ruimte richting 563,98 (gevormd op 13 juli 2007).


Afkoeling

Als we de RSI-indicator van de AEX-index meewegen, dan valt op dat deze tijdens de recente correctie flink is afgekoeld. De RSI (Relative Strength Index) is een technische indicator die de kracht van de laatste koersstijgingen meet.

Met de RSI kunnen overgekochte (>70: overbought) en oververkochte (<30: oversold) condities worden gevonden. Waarden tussen 30 en 70 geven een neutrale conditie aan. Het gaat bij de RSI vooral om divergenties (afwijkingen) tussen het koersverloop van de AEX en van de indicator.

Deze situatie treedt (na een daling) op indien de indicator al hogere bodems begint te vormen, terwijl de koers nog lagere bodems vormt. Dat zijn vaak signalen van een aanstaande trendverandering.

De RSI-indicator is de afgelopen weken hard teruggevallen en is even in oversold-gebied geweest. Er is echter nog geen sprake geweest van divergentie. Wellicht dat de AEX daarom alsnog een lagere koersbodem gaat vormen. Feit is wel dat de RSI de oververkochte zone (<30: oversold) heeft aangetikt, wat duidt op een eerste herstel. Zie rode cirkel.

 

 

200-dagenlijn

Ook de 200-dagenlijn van de AEX-index (glooiende rode doorlopende lijn) laat een opwaarts verloop zien. Dit valideert de positieve langetermijnconditie van de beurs. Bovendien worden alle correcties van de AEX boven haar 200-dagenlijn opgevangen, ook de recente augustusdip, wat als een sterk teken geldt.Net niet oversold

Een andere indicator die vaak interessante signalen geeft, is de Stochastics-indicator. De Stochastics-indicator van de AEX is de afgelopen weken hard teruggevallen en net niet genoeg in de oversoldzone aanbeland.

Onderin de grafiek is te zien dat de indicator omhoog draait vanuit een bijna oversoldsituatie. Dit gebeurde eerder ook bij de bodem van eind mei en de bodem van eind augustus. Ik verwacht ook deze keer dat er weer een draai omhoog kan worden gemaakt.


Uitleg Stochastics

De stochastics is een momentum-indicator die bestaat uit twee lijnen die oscilleren tussen de 0 en de 100. De stochastics wordt gebruikt, zoals vrijwel alle oscillatoren, als overbought-/oversold-indicator en voor divergenties. Waarden boven de 80 worden beschouwd als overgekocht (overbought) en waarden onder de 20 worden gezien als oververkocht (oversold).

Bij een waarde tussen de 20 en de 80 spreekt men van een neutrale waarde. Ik pas echter ook een subtielere beoordeling toe waarbij ik ook kijk of deze indicator net uit een overboughtzone of oversoldzone breekt.


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
425 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 17 18 19 20 21 22 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
** Hansi Hinterseer***
0
quote:

Reversal schreef op 26 november 2017 22:47:


[...]

Mee eens dat ze allemaal lagging zijn.

Dit is wat de RSI in mijn ogen leading maakt:

Pagina 58
When an oscillator advances or declines disproportionately to the markets' movement, you are on the wrong side of the market if you are positioned with the oscillator.


Ik was benieuwd wat de essentie is hoe de MACD leading kan werken.

Zelf gebruik ik de MACD niet binnen mijn werkwijze omdat het voor mij geen toegevoegde waarde heeft, juist vanwege het lagging aspect.Snap ik :) Dat geheim gaat met mij mee de kist in.

Kijk er zijn ook mis-trades niet elke klap is een daalder waard.Die trade ervoor en die erna maakte het verlies dubbel en 4 x dwars weer goed.
Bijlage:
Reversal
0
quote:

* Hansi Hinterseer * schreef op 26 november 2017 22:59:


[...]

Snap ik :) Dat geheim gaat met mij mee de kist in.

Kijk er zijn ook mis-trades niet elke klap is een daalder waard.Die trade ervoor en die erna maakte het verlies dubbel en 4 x dwars weer goed.


Haha, de holy grail ja?

Kan natuurlijk ook niet dat elke trade goed is. Zolang de verliezen op de mis-trades kleiner zijn dan de winsttrades is er weinig aan de hand.

Kleine verliezen en grote winsten is een mooie basis.

expert@info
0
quote:

Wired schreef op 26 november 2017 22:52:


Opening EUR/USD 1.1938 (+6 pips)


niets dus :)
Zie de euro ook niet verder stijgen en zelf ergens rond de 1.17 het jaar uit vliegen
425 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 17 18 19 20 21 22 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

  1. 27 mrt TA: Kopen of verkopen? 756
  2. 26 mrt TA: Engelse beurs oogt zwak 733
  3. 25 mrt TA: Bodemvorming AEX 650

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 464,93 27 mrt
    -18,06
    -3,74%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare