Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Zo hoog mogelijke mate van zekerheid'

'Zo hoog mogelijke mate van zekerheid'

Na meerdere malen genomineerd te zijn, wist Blu Asset Management dit jaar een Gouden Stier in de categorie Vermogensbeheerder in de wacht te slepen. We vragen Freddy Forger (links), partner bij Blu Asset Management, om een reactie.

De jury roemde de vermogensbeheerder vooral om de reële rendementsverwachtingen. “Dat is ook een belangrijk punt waarop wij ons willen onderscheiden”, zegt Forger. “Wij rekenen met conservatieve maar realistische te verwachten rendementen.” 

“Wij zien bij veel van onze concullega’s, wat hun goed recht is overigens, dat ze rekenen met verwachte rendementen waarvan maar zeer de vraag is of ze haalbaar zijn. Stel dat ik een voorstel maak voor tien jaar waarin we rekenen met 2% verwacht rendement voor obligaties, dan komt de klant waarschijnlijk van een koude kermis thuis. Het gaat erom dat onze klanten hun doel behalen, en wij willen de klant een zo groot mogelijke zekerheid bieden dat dat ook gebeurt.”

Risico’s hoger inschatten, rendementen lager

“Wat wij anders doen, is dat we de risico’s hoger inschatten en de rendementen lager. Wij zeggen eerlijk tegen onze klanten dat bij een neutraal profiel een rendement van 6% behalen lastig wordt. Weinig mensen vinden het leuk om te horen dat, zelfs in onze portefeuille met de laagste kosten van Nederland, na aftrek van kosten 2 tot 3% overblijft. Dat is fors lager dan de ruim 7,5% per jaar die in de afgelopen jaren gemiddeld gerealiseerd werd in een neutraal profiel bij Blu.”

“Wat velen echter vergeten, is dat je tien jaar geleden al 4% rente op obligaties kreeg en 3% op de spaarrekening. Om diezelfde resultaten te behalen zijn veel partijen opgeschoven met het risico dat zij nemen, waardoor ‘neutrale’ portefeuilles stiekem veel meer risico lopen dan het lijkt.” 

Risicomanagers

Blu Asset Management belegt alleen in indextrackers. “Er wordt ons vaak gevraagd: waarom zou ik naar Blu gaan, beleggen in trackers kan ik toch ook wel zelf? Dat klopt, maar als particuliere belegger kan dat nooit zo goedkoop, omdat wij inkoopvoordelen hebben, die alleen maar groter worden naarmate we groeien. Hierdoor houden we de kosten laag. En voor een klein beetje extra krijg je ons erbij als risicomanager. Want dat is wat we eigenlijk zijn, risicomanagers in plaats van vermogensbeheerders.”

Doelgroep

Blu is begonnen met het bedienen van klanten via tussenpartijen zoals family offices, financieel planners en accountants. "Dit zijn partijen die wij heel goed kunnen bedienen omdat wij heel veel beleggingskennis in huis hebben. Daarnaast richt Blu zich sinds twee jaar ook rechtstreeks op de particuliere belegger. Ook hier merken we dat ons verhaal aanslaat. We adviseren oprecht en laten commerciële belangen niet de bovenhand voeren."

Gouden Stier

Wat heeft Blu dit jaar anders gedaan waardoor dit jaar de Gouden Stier wel werd binnengesleept? “In de kern hebben we niet veel veranderd, maar we hebben ons voorstel op enkele punten begrijpelijker gemaakt. Veel informatie over ons beleid hebben we bijvoorbeeld in bijlages toegevoegd, wat de leesbaarheid ten goede komt. We vragen ons steeds af, kan onze boodschap nog helderder worden verteld? Het proces is ook erg leerzaam voor onszelf geweest.”

“We krijgen als deelnemer ook vaak te horen dat de Gouden Stier alleen uitgereikt wordt aan partijen die ook sponsoren, maar dat is niet waar. Wij hebben dit jaar niet gesponsord en we hebben ‘m toch in de wacht gesleept. Dus tegen alle collega-vermogensbeheerders zou ik willen zeggen, doe volgend jaar mee!”


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 19 apr IEX BeleggersPodcast: Waarom JET-topman Jitse Groen beleggers niet overtuigt 3
  2. 18 apr Morgen in de IEX BeleggersPodcast: JET, ASML, de Halculator en nog veel meer 1
  3. 16 apr Just Eat Takeaway trekt stekker uit Nieuw-Zeeland 4

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links