Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: De bodem is gelegd

TA: De bodem is gelegd

Technisch zijn op Wall Street de technologieaandelen doorgebroken, donderdag sloot de Nasdaq 1,3% hoger op een nieuw all-time-high van 6.793,29 punten. Dichter bij huis hebben de Europese beurzen een bodem gelegd onder de koersdip van de afgelopen week. Kortom, de eindejaarsrally kan worden hervat.


Amerikaanse technologiebeurs

Nasdaq Composite index blijft technisch bezien zeer sterk zeker nu een nieuwe recordstand is bereikt. Het feit dat de koersbodems steeds ver boven de oude toppen worden gevormd, geeft aan dat er sprake is van koopkrachtige vraag.

De opwaartse trend is intact. Er is ruimte richting weerstand 7.600 (berekend koersdoel). Steun ligt op 6.517,93 (gevormd op 25 oktober).


AEX

De Nederlandse beurs heeft de steun 537,84 met succes getest. Volgens mijn indicatoren is de correctie hiermee ten einde, is er een hogere bodem gevormd en kunnen we nu weer omhoog.

Mijn eerste koersdoel ligt op 557, het volgende op 564. Het niveau 557 is een berekend koersdoel, de horde 564 wordt gevormd door de koerstop uit 2007, om precies te zijn lag die top op 536,98 (gevormd op 13 juli 2007).

 

De AEX-index heeft in de recente daling een hogere bodem gevormd boven het niveau van voorgaande toppen van mei rond 537,84. Nu de koers boven deze voormalige toppen weet te blijven, blijft het technische plaatje redelijk positief. Er is ruimte richting 563,98 (gevormd op 13 juli 2007). De steun bevindt zich op 537,84 (gevormd op 9 mei).


Slimste Belegger

De beurscompetitie Slimste Belegger is nu drie weken aan de gang en het gaat deze keer weer alle kanten op met mijn rendement. De bedoeling van de Slimste Belegger-competitie is om mee te kijken met de professionals. Hopelijk kunt u iets van de coaches leren en tenslotte is het leuk voor de winst te gaan en in de top te eindigen.

Ik ben de competitie met gestrekt been ingegaan, al op de eerste dag van de competitie zat ik volledig long. In de eerste week steeg de AEX naar 557 en was mijn rendement naar +15% opgelopen. Op papier dan, want zoals het ook in werkelijkheid gaat, kan het snel draaien. De AEX viel vervolgens in een paar dagen 3,5% terug naar 536 en weg was mijn winst. Op het laagste punt noteerde mijn portefeuille zelfs even -10%.

Achteraf gezien had ik natuurlijk alles moeten verkopen, wellicht zelfs vol in shorts moeten gaan. Dat heb ik dus niet gedaan, ik heb wel veel liquiditeit/cash opgebouwd met de bedoeling om mijn longstrategie verder uit te bouwen. Mijn visie was en blijft dat we in een echte eindejaarsrally zitten, dus wil ik ook alleen maar met longposities daarop anticiperen.

Inmiddels is de bodem gelegd, ik zit dan ook weer volledig long. Zowel in de competitie als in mijn echte portefeuille! Op het moment van scrhiven staat mijn Slimste-portefeuille iets in het groen. In de afgelopen dagen heb ik meerdere nieuwe longposties ingenomen.

Ik kocht nieuwe turbo's long in Relx, Volkswagen, Heijmans, Deutsche Bank en goud. Verder heb ik de bestaande longposities in de AEX, de Nasdaq, de S&P en ASML vergroot. Ik heb vrijwel alleen pullbacksignalen gekocht. Hieronder loop ik deze wijzigingen met u door.


Relx

Ik kocht gisteren een turbo long Relx. In de recente terugval heeft Relx een hogere bodem achtergelaten, binnen de stijgende trend. Het positieve technische beeld wordt bevestigd omdat de koers boven de voorgaande top weet te blijven. Er ligt steun op 18,46 (gevormd op 26 oktober). Weerstand ligt rond 22,60 (berekend koersdoel).


ASML

Eerder deze week, op de dip, kocht ik een turbo long ASML. ASML noteert ruim 4% onder de weerstand 160 (berekend koersdoel). Toen ik de turbo long kocht was dat 5%, met de hoge hefboom is dat voldoende. ASML heeft steun rond 149,90 (gevormd op 25 oktober).

 

Volkswagen

Ik kocht gisteren een turbo long Volkswagen. De Duitse autofabrikant Volkswagen heeft in de recente terugval hogere bodem achtergelaten, binnen de stijgende trend. Het positieve technische beeld wordt bevestigd omdat de koers boven de voorgaande top weet te blijven. Er ligt steun op 152,85 (gevormd op 15 november). Weerstand ligt rond 174,05 (top van 27 augustus 2015).


Heijmans

Ik kocht gisteren een turbo long Heijmans, omdat het aandeel in de laatste correctie is opgevangen door de voormalige weerstand. Hiermee blijft het technische beeld positief en is ruimte vrijgekomen voor een stijging richting 11,69 (gevormd op 6 augustus 2015).

Een doorbraak van de laatste koerstop zou de verbetering bevestigen. De steun vinden we op 9,45 (gevormd op 23 augustus).





Deutsche Bank

Ik kocht gisteren een turbo long DB. Deutsche Bank heeft in de recente daling een potentiële hogere bodem gevormd boven het niveau van voorgaande toppen. Zolang de koers boven deze voormalige toppen weet te blijven, blijft het technische plaatje redelijk positief.

Er is ruimte richting 17,80 (gevormd op 26 januari). De steun bevindt zich op 13,96 (gevormd op 13 oktober).

Goud

Het edelmetaal goud breekt de serie van lagere koerspieken opwaarts af. Hiermee klaart de lucht wat op. Op korte termijn kan goud meer in zijwaartse richting gaan bewegen tussen steun 1.251,58 (gevormd op 8 augustus) en weerstand 1.375,30 (gevormd op 6 juli 2016). Voor verdere verbetering is een doorbraak boven de weerstand noodzakelijk. Ik kocht gisteren een turbo long goud.




Nasdaq 100 index

De Nasdaq 100 index, de kleinere Amerikaanse technologiebeurs, slaagt erin om fors hogere toppen en bodems te vormen. De kleinste terugval wordt al benut om opnieuw (bij) te kopen. Ik houd rekening met verdere koersstijging richting weerstand 7.150,00 (berekend koersdoel). Ook hogere niveaus zijn mogelijk.

Steun ligt rond 6.012,95 (gevormd op 18 september). Ik handhaaf een positieve visie. Mijn turbo long positie heb ik in de recente dip uitgebreid.



S&P 500 index

Het beeld van de S&P 500 index oogt, afgezien van de recente adempauze, nog steeds positief. De S&P 500 index (Wall Street) laat hogere koersbodems op de grafiek achter en dat duidt op aanhoudende vraag onder beleggers. Met een doorbraak en slotstand boven de laatste koerspiek kan de oude stijgende trend worden hervat.

Zolang steun 2.541,60 (gevormd op 9 oktober) intact blijft oogt het beeld positief. Weerstand hanteren we rond 2.900,00 (berekend koersdoel). Na een doorbraak onder steun 2.541,60 wordt 2.488,03 het volgende neerwaartse koersdoel. Ook deze turbo long positie heb ik in de recente dip uitgebreid.




Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 Olieprijs nog niet uitgebroken 11
  2. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79
  3. 16 apr ASML oogt wispelturig 101

Gerelateerd

Reacties

497 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 25 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. rosco- 17 november 2017 08:53
    quote:

    beer56 schreef op 17 november 2017 08:41:

    royce misschien krijg je gelijk ,maar voorlopig staat er in de tech 100,nasdaq,s&P een dubbele top en het momentum van de aex is ook niet geweldig.Jouw stelligheid doet mijn wenkbrauwen fronsen
    beiden laten ook dubbele bodems zien;tevens bodems voor rsi en momentum
  2. Senior 1936 17 november 2017 08:55
    quote:

    Senior 81 schreef op 17 november 2017 08:53:

    Hr.Tostrams, weer een interessante column met nuttige, onderbouwde tips waarmee ik aan de slag kan. Ga zo door svp
    vwb de AEX is het mijns inziens belangrijk wat de koers van RDS gaat doen, en dat was gisteren fors down. Was dit een pullback met hoop op verbetering ?
  3. forum rang 5 De verhapstukkende bekokstover 17 november 2017 09:06
    quote:

    beer56 schreef op 17 november 2017 09:03:

    [...]Raak je anders in de war
    Anders moet je steeds heen en weer klikken tussen die van gisteren en vandaag en met een site die super traag werkt is dat zeer vervelend voor een verwend persoon als ik.
497 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 25 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links