Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Herstel euro frustreert aandelen

TA: Herstel euro frustreert aandelen

"Is dit de dip waar we met z'n allen op zitten te wachten?" vragen beleggers zich af. Technisch bezien een relevante vraag, want we zijn nu getuige van de grootste correctie sinds de afgelopen zomer.

Voor de komende dagen wordt het nu wel spannend, omdat de koersdaling op de beurzen door de sterke euro/dollar is geprikkeld. In deze blog bekijk ik het technische verloop van de euro/dollar.

Verder gebruik ik deze keer voor de AEX een unieke charting methode, de Point&Figure grafiek, om uit te rekenen waar deze dip opgevangen kan worden.  

AEX in pullback modus

Op de AEX zijn technisch enkele verzwakkingen opgetreden, die overigens alleen op de korte termijn betrekking hebben. 

Ten eerste bracht de recente correctie van de AEX-index de koers terug onder de top van 18 oktober rond 549,45. Door deze terugkeer onder een oude weerstand verliest de AEX-index aan kracht. Deze zogenaamde false move neutraliseert de eerdere verbetering.

Ten tweede heeft de AEX index het stijgende trendkanaal gebroken, wat nieuwe verkoopdruk heeft uitgelokt. Zoals eerder aangegeven ligt er een sterk vangnet op het niveau van de voorgaande koerstop van eind mei rond 537,84. Een eventuele bodem rond of boven 537,84 zal een geldig pullback scenario opleveren.


Euro herstelt stevig

Ik had dit niet zien aankomen, maar de EUR/USD breekt de dalende toppenlijn uit september. De euro komt er wat beter bij te liggen nu de dalende trend is verlaten. De eerder genoemde Hoofd&Schouder formatie van de euro/dollar wordt hiermee teniet gedaan.

Indien de Amerikaanse munt er ook in slaagt om de weerstand rond 118,75 (gevormd op 13 oktober) te doorbreken, treedt een nieuwe verbetering op richting de top van begin september rond 120,92. Het herstel van de euro is fnuikend voor het technische plaatje van de AEX. 


Point&Figure methode signaleert steun AEX

Op basis van onderstaande Point&Figure grafiek van de AEX is goed te zien dat de huidige correctie alle voorgaande (vanaf augustus) overtreft. De rode bolletjes geven de correcties aan, de groene kruisjes de stijgingen. De laatste kolom bolletjes is de grootste sinds de start van de rally in augustus.

Verder is op deze grafiek goed te zien dat er tussen 537,50 en 540,50 een stevige steun ligt. Het low van gisteren/dinsdag lag rond 540,05. Zie ook mijn uitleg van de Point&Figure methode hieronder. 


Uitleg Point&Figure methode

Het koersverloop op een Point&Figure grafiek wordt niet zoals gebruikelijk afgebeeld met elke dag een koers, maar met "X" en "O" tekens, kruisjes en bolletjes. Een koersstijging wordt opgetekend met een "X" en een dalende trend met een "O".

Ieder kruisje of bolletjes representeert een vaste koersstap: de box size. Een koersstijging wordt in deze methode alleen opgetekend indien deze de boxsize haalt, elke beweging kleiner dan de boxsize wordt genegeerd. Een trend wordt verticaal weergegeven, waardoor de tijdas niet direct te volgen is.

De tijdsmarkeringen onderin de grafiek zijn enkel om aan te geven wanneer welke kolom (prijsbeweging) heeft plaatsgevonden. Bij een stille beurs kan het voorkomen zijn dat er dagen-, soms weken achtereen geen nieuwe kolom wordt gestart.

De overgang van een stijgende naar een dalende trend of andersom wordt bepaald door de op te geven omslaggrootte; de reversal size. De boxsize op de AEX grafiek is 1, de reversal size is 3, dat wil zeggen dat een nieuwe kolom pas begint, indien de beweging groter is dan 3 boxes.


Charles Dow

Ik ben zelf een groot voorstander van de Point&Figure grafiek, ten eerste omdat deze methode de kleine minder belangrijke koersbewegingen wegfiltert. Daarnaast is het wegvallen van het element tijd verhelderend, omdat het de focus geheel op het element prijsbeweging legt.

Verder ben ik door deze methode gegrepen omdat het de grondlegger van de hedendaagse Technische Analyse is, Charles Dow, die de Point&Figure methode meer dan 100 jaar geleden heeft ontwikkeld en beschreven. Dow is een van de oprichters van de Wall Street Journal en naamgever aan de bekendste beursindex ter wereld.

Bovendien heb ik lang geleden het vak technische analyse specifiek aan de hand van de Point&Figure methode geleerd. Dat was indertijd, zonder computers internet en laptops, overigens de enige manier om meerdere koersgrafieken bij te houden. De methode was indertijd erg populair toen grafieken nog met de hand gemaakt moesten worden.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 5
  2. 23 apr Elektrische auto's hebben nog steeds panne 77
  3. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 79

Gerelateerd

Reacties

329 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 november 2017 08:38
    quote:

    expert@info schreef op 15 november 2017 08:27:

    [...]

    gaat er niet komen.
    Langzaam maar zeker richting de 525
    Zou toch wel een flinke tussentijdse rally moeten komen vanaf 537,xx.

    Daarna inderdaad naar 525, viervoudige steun van oplopende trendlijn, 61.8 Fibo, koersdoel kop/schouder en 200-dagenlijn.
    Dan long.
  2. The Entrepreneur 15 november 2017 08:57
    quote:

    ren-je-dement schreef op 15 november 2017 08:38:

    [...]

    Zou toch wel een flinke tussentijdse rally moeten komen vanaf 537,xx.

    Daarna inderdaad naar 525, viervoudige steun van oplopende trendlijn, 61.8 Fibo, koersdoel kop/schouder en 200-dagenlijn.
    Dan long.
    Persoonlijk heb ik die 535.66, maar of we nou op 20 of 22 punten in een week getrakteerd zijn, maakt niet zoveel uit :)
    Ik denk vandaag een bodem en nabeurs herstel in de fti's welke zich begin donderdag voortzet. Uiteindelijk vrijdag of maandag toch weer lager.

    Die AX4's zijn mij voor mij echt een ultra-lange termijn-indexbelegging en heb er geen spijt van; het hoeft niet allemaal voor vrijdag 15.45 te gebeuren.

    Als we vandaag de 536 halen ga ik er even uit en weer voorzichtig beetje Heijmans terugkopen.
    Langzamerhand porto weer balanceren, want deze daling is slechts een voorproefje, maar eerst weer een periode van stijgen (552-576).
  3. The Entrepreneur 15 november 2017 08:58
    quote:

    ren-je-dement schreef op 15 november 2017 08:55:

    Toch een goede beslissing om mijn pensioen van Aegon op 1 november voor die koersen af te hebben gekocht. Zat voor 88% in aandelen. Geld wordt volgende week gestort.

    (wrijft in de handen)
    Dat voelt dan waarschijnlijk toch als een "lekker puh!" ;-)
329 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links