Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Defensieaandelen in de aanval

Defensieaandelen in de aanval

We gaan het hebben over de grootste economie van de wereld: legale wapenhandel. Op twee staat de illegale wapenhandel en op drie drugs. Goed gezelschap dus...

Goed, in twee en drie kunt u niet beleggen, op die Canadese wietaandelen na misschien. Alleen is er nog maar weinig handel in dat soort aandeetjes.

Iedereen die in de wereldindex of S&P 500 trackers belegt, zit ook in defensieaandelen. Dus wellicht heeft u niet eens bewust door dat u linksom of rechtsom toch in de wapenindustrie belegt.

United Wars of America

De Amerikanen zijn koning in militaire uitgaven. Ze geven in dollars drie tot vier keer meer uit aan defensie dan China, acht keer zoveel als Rusland en vijftien keer zoveel als Duitsland. 

In heel de wereld wordt jaarlijks ongeveer twee keer het Nederlanse BBP-cijfer uitgegeven aan defensie. Hoeveel?! Dit is dus ongeveer 20% van de totale overheidschuld van de VS:


En dat het niet aan Trump ligt dat de defensiesector zo goed ligt op de beurs kunt u zien aan de grafiek. De iShares Aerospace & Defense ETF doet het met herbelegd dividend een stuk beter dan de S&P 500 of AEX in dollars. Dat was al zo voordat Trump überhaupt kandidaat was voor het Witte Huis: 

 

Die oorlogen waar we met z'n allen tegen zijn worden met of zonder onze goedkeuring toch wel uitgevochten. Het opvallende is dat ondanks dat er misschien een sentiment heerst tegen oorlog, het er steeds meer en meer lijken te worden.

Zeker sinds de industriële revolutie is het aantal oorlogen aanzienlijk toegenomen. Neem maar eens een kijkje bij list of wars op Wikipedia. Ik kan geen enkele periode ontdekken sinds 1500 waarin er niet ergens op de wereld een oorlog werd uitgevochten. 


Eén stom feitje dat er op wijst dat oorlog misschien wel om geld gaat en het een industrie is al iedere andere industrie: per jaar worden er 8 tot 12 miljard kogels geproduceerd. Daarmee kun u in theorie ieder mens op aarde doodschieten en houdt u nog munitie over om de rest van de mens... Oh wacht...

Kopen of niet?

Op IEX hanteren we altijd: als iets legaal is en u mag erin beleggen dan vellen wij er verder geen ordeel over of dat moreel verwerpelijk is of niet. Dat laten we dan bij u, want dat is namelijk ook voor iedereen verschillend.

U kunt beleggen in het Vice Fund, dat zit alleen maar in wapens, drank, drugs en casino-aandelen. De ETF hierboven is natuurlijk een optie voor als u meer exposure in defensieaandelen zou willen en voor de indivuele aandelenbeleggers geef ik het lijstje met de tien grootste holdings van de ETF mee. U ziet, alle grote namen uit de industrie zitten er wel bij en het zijn niet allemaal pure plays.


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. Barteljaap 14 november 2017 14:49
    Tja, hoe ver wil je gaan om geld te verdienen? Onethisch en naar mijn mening passen dit soort bedrijven meer bij het Amerikaanse denkbeeld dan het Nederlandse. Toevallig was ik net dit artikel aan het lezen over de wapen en robot industrie, wie wil hier nou niet aan mee doen? Deze industrie evolueert sneller dan wij als mens kunnen bijbenen, vandaar misschien die mooie parabolische curves.
    Eerste filmpje is spot on!
    nos.nl/artikel/2202758-mens-kan-contr...
    P.s. prima colum!
  2. bulander 14 november 2017 15:56
    Het is een gegeven dat deze industrie ruime winstmarges maakt.
    Beslissen of je je er wel of niet in wil beleggen is persoonlijke voorkeur.
    Echter dit niet beleggen in deze industrie betekent niet dat er dan minder in zal worden belegd.
    Anderen zullen er wel in beleggen,en de winsten worden door anderen zonder schroom ontvangen.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links