Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Trump’s trend

TA: Trump’s trend

Het is exact één jaar geleden dat Donald Trump tot ieders verrassing de Amerikaanse verkiezingen won. Tijdens de verkiezingsnacht verloren de futures nog 5%, daarna is alleen maar omhoog gegaan met de laagste volatiliteit ooit. Sinds de verkiezing van Trump is Wall Street met bijna 25% gestegen.

Was het Trump die het vuurtje heeft aangestoken, waren het Amerikaanse bedrijfswinsten die de verwachtingen hebben overtroffen of was het wereldwijde macroherstel die aandelenmarkten heeft laten knallen? In deze blog zet ik wat cijfers van de S&P, de Dow en de Nasdaq op een rijtje.


AEX stagneert wat

Eerst de AEX, die een tussentijds koersdoel 557 heeft aangetikt. Technisch blijft de opwaartse trend intact, maar de beursrally hapert wat. Uiteraard zijn tussentijdse correcties niet uitgesloten. Bij een eventuele dip zal de AEX steun kunnen vinden op de koerstop van 18 oktober rond 549,45 (horizontale blauwe lijntje).

De index oogt wat vermoeid, de RSI laat lagere toppen zien, maar zolang de AEX-correcties binnen het stijgende trendkanaal optreden, is er niets aan de hand. De hogere bodems geven aan dat beleggers bereid zijn op hogere koersen weer in te stappen of bij te kopen.

Wist u trouwens dat de AEX op de verkiezingsdag van Trump exact 100 punten lager stond dan nu. Sindsdien is de beurs bijna 23% gestegen, gisteren sloot de AEX op 553,80. 


Trump’s Trend

Dan Trump’s Trend. Tijdens een persconferentie in Tokio afgelopen maandag wees de Amerikaanse president Trump erop dat de sterke performance van Wall Street in het afgelopen jaar alleen aan hem te danken zou zijn.

"De krachtige economische prestaties sinds mijn verkiezing, waaronder het creëren van miljoenen banen, is de reden dat Wall Street zo succesvol is, het komt door mij", aldus Trump. "Ik ben altijd goed geweest met geld en met banen."

Trump reageerde hiermee op de nieuwe all-time-highs van Wall Street. Overigens vond Trump onder president Obama dat de beurs een bubbel was die elk moment kon klappen. Het kan dus verkeren.


Ijdelheid

Een beetje ijdelheid is de Amerikaanse president niet vreemd en het is niet de eerste keer dat de president de eer opeist voor de sterke prestaties van Wall Street. Aanvankelijk was het de hoop op belastinghervormingen en fiscale prikkels die Amerikaanse aandelen omhoog hebben gestuwd in de nasleep van de verkiezingsoverwinning van Trump.

Uit analistenverwachtingen blijkt dat winst van de bedrijven uit de S&P 500 index 129,40 dollar per aandeel bedraagt in 2017 en 145,70 dollar in 2018. Vlak voor de presidentsverkiezingen in november vorig jaar waren de voorspellingen min of meer gelijk: 131,30 dollar voor 2017 en 146,40 dollar voor volgend jaar.

De conclusie hieruit zou kunnen zijn dat Trump’s vermeende successen dus eigenlijk niet significant hebben bijgedragen aan de opmars van Wall Street.


Cijfers

Toch spreken de cijfers in zijn voordeel. Op onderstaande grafiek van de S&P500 is goed te zien dat de start van de rally van de S&P500 exact samenvalt met de Amerikaanse presidentsverkiezingen van vorig jaar. 

Dat hoeft uiteraard niet een oorzakelijk verband aan te tonen, het is wel zeer opvallend. Sinds de verkiezingsoverwinning van Trump is Wall Street, op basis van de S&P500, met 24,5% gestegen. De Nasdaq100 index wist zelfs ruim 35% winst te boeken. Of het aleen aan hem ligt kan ik niet zeggen, maar cijfermatig is dit wel Trump’s Trend.

Onderstaande grafiek spreekt voor zich.


Wall Street technisch bekeken

De S&P 500 index heeft met de uitbraak boven de voormalige weerstand, de top van 23 oktober rond 2578, de uptrend hervat. Wall Street kan nu verder omhoog richting 2.900 (verhoogd koersdoel). Enkel een terugval onder steun 2.541,60 (gevormd op 9 oktober) zou het beeld doen verzwakken.


NASDAQ Composite index

De grote Amerikaanse technologiebeurs, de NASDAQ Composite index, blijft supersterk. Beleggers durven op hogere niveaus in te stappen, dat zien we aan de steeds fors hogere bodems. Dat duidt op koopkrachtige vraag.

De Nasdaq Composite index kan naar 7.600 (verhoogd koersdoel). De steun bevindt zich rond 5.996,81 (gevormd op 18 mei).


Dow Jones index

De Dow Jones index slaagt er in om fors hogere toppen en bodems te vormen. De kleinste terugval wordt al benut om opnieuw (bij) te kopen. We houden rekening met verdere koersstijging richting weerstand 27.500,00 (berekend koersdoel).

Ook hogere niveaus zijn mogelijk. Steun ligt rond 23.251,11 (gevormd op 25 oktober). We handhaven een positieve visie.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 15 apr Just Eat Takeaway nog tussen servet en tafellaken 74
  2. 12 apr Nederlandse beurs is alive and kicking 111
  3. 11 apr Prima technische plaatjes Amerikaanse banken 74

Gerelateerd

Reacties

157 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. B_B_B 8 november 2017 09:19
    Reigah: mee eens, het is heel irritant dat posts altijd op een ander moment zijn, en dan overwegend rond opening, later dan je zou willen om je voor te bereiden op de nieuwe beursdag. Vandaag verbaasde ik me ook dat er niets verscheen, maar ineens een post verschijnt met tijdstempel 8 uur....
157 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links