Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Evi is enthousiast over Europa

Evi is enthousiast over Europa

Ook Evi van Lanschot blijft voor 2018 positief over aandelen, en is daarbij enthousiaster over opkomende markten en Europa dan over aandelen uit de VS. Dat zegt Remment-Jan Bakker, senior portfoliomanager bij Evi van Lanschot

“We zien dat de positieve ontwikkelingen aanhouden, Europa maakt een goed herstel door. De opkomende markten profiteren van de aantrekkende wereldhandel. Dit in combinatie met de lage rente-omgeving maakt een goed beleggersklimaat. Dat zal op 1 januari 2018 niet ineens veranderd zijn.”

Valuta-effecten

“Voor komend jaar zijn we over Amerikaanse aandelen wat minder positief gestemd, ze zijn hard gestegen en zijn nu relatief duur. Daarom zijn we nu onderwogen op aandelen uit die regio. Ook zie je dat de valuta-effecten een grote hap uit het rendement nemen. De Amerikaanse markten zijn flink gestegen, maar als Europese belegger hield je daar in 2017 tot nu toe een paar procentjes maximaal aan over.”

Dat is ook een van de redenen dat Evi van Lanschot zich vooral richt op Europese beleggingen. Bakker: “Onze klanten komen uit de buurt, geven vooral euro’s uit. Je hebt toch altijd te maken met de home bias. Binnen onze portefeuilles leggen we daarom wel nadruk op beleggingen in euro’s. Sowieso in het vastrentende deel van de portefeuilles, maar ook binnen het aandelengedeelte. Naarmate het risicoprofiel van de klant offensiever wordt, wordt de blootstelling naar aandelen groter en daarmee ook het wereldwijde deel. In die profielen ontkom je niet aan een groter wisselkoerseffect.”

De beste fondsen

Hoe selecteert Evi van Lanschot de beste beleggingsfondsen? “We zijn onderdeel van Van Lanschot Kempen. Kempen heeft een heel team dat het enorme aanbod van duizenden fondsen wereldwijd uitpluist”, legt Bakker uit.

“Daarbij zijn de volgende drie factoren het belangrijkst: people, philosophy en performance. Op elk thema willen we tenminste duidelijkheid krijgen op een aantal punten.

Ten eerste people: is het managementteam stabiel en er is weinig verloop? Is het team ervaren? Vaak helpt het als fondsmanagers eigenaar zijn van de firma en zelf meebeleggen in het fonds. Op lange termijn zullen zij beter presteren dan de concurrentie.”

Ten tweede philosophy. “Volgt het fonds de benchmark of is er echt actief beheer? Anders kunnen we net zo goed een tracker kopen. Is het team consistent in haar beleggingsstijl? Kunnen ze de keuze van opgenomen aandelen goed onderbouwen?”

Tot slot de performance. “Heeft het fonds een bewezen track record? En nog belangrijker: hoe presteert het fonds in slechte tijden? Dat zegt veel over de kwaliteit van het team.” 

Op visite

“Uiteindelijk tellen we deze criteria bij elkaar op, en als alle seinen op groen staan, brengen we een bezoek aan het managementteam. We willen graag weten met wie we te maken hebben en of onze aannames over het fonds en het team ook in de praktijk kloppen. Als het fonds dan ook nog door de due dilligence komt, nemen we het fonds op in ons universum. Dan kan het gebruikt worden in, onder andere, de Evi-portefeuilles.”

“Het komt weleens voor dat een aandeel in een beleggingsfonds wordt opgenomen waarmee wij ons niet willen identificeren. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijf dat aan de opslag van clustermunitie meewerkt. Wij proberen de fondsmanagers dan te overtuigen het aandeel van dit bedrijf uit het fonds te verwijderen. Lukt dat niet, dan zijn we uiteindelijk genoodzaakt uit het fonds te stappen.”

Gouden Stier

Evi van Lanschot heeft een Gouden Stier in de categorie Online Vermogensbeheerder gewonnen. We vragen Wim Ravestein, Manager Frontoffice bij Evi van Lanschot, waarin Evi zich onderscheidt van de andere genomineerden. 

Ravestein: “Het klinkt misschien opmerkelijk, maar als je online dienstverlener een platform neergezet hebt waarmee je je klant ontzorgt en van alle relevante informatie voorziet, dien je offline het verschil maken. Online beleggen kun je namelijk overal. Wij dragen de naam en faam van Van Lanschot Bankiers met ons mee en dat betekent dat het bij ons draait om kwaliteit en service." 

"Als je als belegger vragen hebt kun je  mailen, appen chatten en natuurlijk bellen. En wanneer je belt, wil je niet twee keer doorverbonden hoeven worden en wil je ook niet door zeven keuzemenu’s. Één centraal telefoonnummer, geen keuzemenu’s en direct bij een gekwalificeerde medewerker uit komen is ons uitgangspunt. Al onze vaste medewerkers zijn DSI-geregistreerd, beschikken over gedegen kennis en kunnen dus snel vragen beantwoorden. Daarin maken wij het verschil."


Op donderdag 9 november 2017 vond de Gouden Stier plaats in de Posthoornkerk te Amsterdam. Bekijk hier alle winnaars


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 15:30 IEX BeleggersPodcast: Waarom JET-topman Jitse Groen beleggers niet overtuigt
  2. 18 apr Morgen in de IEX BeleggersPodcast: JET, ASML, de Halculator en nog veel meer 1
  3. 16 apr Just Eat Takeaway trekt stekker uit Nieuw-Zeeland 4

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links