Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Nederland in tien grafieken

Nederland in tien grafieken

Met de NEVI PMI op 60, de AEX op schootsafstand (minder dan 1%) van de intradagtop uit 13 juni 2007 (563,98), lage inflatie, dalende werkloosheid, een groeiend BBP en een overheidstekort dat smelt als sneeuw voor de zon, gaat het toch helemaal geweldig?

 

 

De beurs

De beurs en de economie zijn natuurlijk twee verschillende dingen, maar voor beleggers is de beurs veel interessanter. Daarom beginnen we met de aandelen op het Damrak en de koersstijgingen dit jaar in de AEX.

Degelijke en lalala-aandelen wisselen elkaar behoorlijk af. Galapagos, Unilever en Aalberts bovenaan. aan de onderkant zien we Ahold Delhaize en Gemalto. 

Lijstje AEX aandelen

 

Triple digits komen we pas in de AMX tegen, maar wel meteen twee fondsen. Besi en Air France-KLM. Wel opvallend, want waar Air France-KLM een enorme comeback maakt, doet Besi de stijging van een jaar eerder niet dunnetjes, maar heel dik over. De twee fondsen die beginnen met een F staan samen onderaan. Flow Traders en Fugro dus...

Lijstje AEX aandelen

 

Eén aandeel steelt de show in de smallcapindex: AMG. En dat terwijl stijgingen van ForFarmers, Heijmans en - wow! - Takeaway.com ook niet misselijk zijn.

Lijstje AEX aandelen

 

De economie

Heb ik er meteen vier in één plaatje voor u. De industriële productie in ons land is niet heel denderend, maar zie onze handelsbalans eens! Er zijn niet veel momenten geweest dat ons land meer geld verdiende dan nu. Ook de werkloosheid is flink afgekomen sinds de top in 2014.

Charts economie Nederland
Klik op het plaatje voor een grote versie


De inflatie is laag en dat is voor zo'n beetje iedereen die loonsverhoging krijgt gunstig, want dan houdt u er ook nog iets van over. Als mensen meer gaan verdienen en de prijzen stijgen nauwelijks betekent dat ook dat we er in koopkracht op vooruit gaan:

Lijstje AEX aandelen


Zolang de overheid niet fors gaat uitgeven en het BBP blijft groeien lijkt het met deze twee ook wel goed te komen: 

Lijstje AEX aandelen

 

Lijstje AEX aandelen

 

Kortom, het gaat goed op de beurs, het gaat goed met de Nederlandse economie en de verwachtingen voor de toekomst zijn positief. Maar waarom heerst er dan toch zo'n negatief sentiment? Velen horen we roepen dat het te hoog is, een bubbel of er een krach aankomt. Waarom is er dan toch zoveel wantrouwen? De grafieken liegen toch niet? Zegt u het maar.

Ik wil dit stuk iedere maand gaan maken, dus heeft u verzoekjes. Laat het weten in de comments.


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Gerelateerd

beurs

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

economie

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Nederland

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
23 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Verkruimel
0
Financiële ontevredenheid betreft vooral het "had kunnen zijn". Bij velen heerst, als ik het goed inschat, het gevoel dat we beter af hadden kunnen zijn als we niet procyclisch geregeerd waren geweest.

Fundamentelere ontevredenheid proef ik omtrent het verlies van "Nederlander zijn". We waren een land met grote vrijheid, waarheen talloze anderen vluchtten. Die vrijheid bestond niet doordat alles maar mocht, maar doordat wat hier verboden was daar toegestaan was - er was geen eenheidsworst, dus iedereen kon zijn plaatsje vinden.
Tegenwoordig wil - zo voelt het - de ene helft van die Nederlanders die vrijheid verkwanselen door de grenzen dicht te gooien, en de andere helft door ons te onderwerpen aan uniforme Europese wetten, waardoor iemand die het met zo'n wet niet eens is niet meer (zoals ooit Spinoza) van Amsterdam naar Voorburg, maar van Nederland naar buiten Europa moet verhuizen.

Een abstract ongemak is moeilijk uit te drukken, en dus klaagt men vaak over geld, of "Europa", of "al die buitenlanders" - maar wie eens rustig met die klagers gaat zitten praten, en erkenning van hun pijn toont, krijgt uiteindelijk vaak heel andere verhalen te horen, waarvan het bovenstaande een uittreksel is.
B-rood belegger
0
Ik heb zelden op IEX zulke zwart-wit teksten gelezen in de reacties overigens... Waar is het goed fatsoen?

De babyboomers die allemaal slapend rijk zijn geworden met VUT, AOW enz. enz.
De 60-70'er hippies die hun grote mond moeten houden omdat ze het land de crisis in geholpen hebben?
En wie heeft ons land en Europa in 2007 de crisis in geholpen dan? Zijn dat de pre-milennials die dat hadden kunnen voorkomen (en natuurlijk... we generaliseren tenslotte, ALLEMAAL)?

Het is wel makkelijk schieten als het niet je eigen portemonnee is waarover je bazelt... Zolang het maar die van een ander is toch?
apeboom
0
23 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: beurs, economie, Nederland

Column door: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte va...

Meer over Nick Bakker

Recente columns van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gesponsorde links